Međimurje Press
Županija

Međimurski župan upalio prvu adventsku svijeću, simbol vjere i nade

U doba došašća vjernici su u subotu navečer tradicionalno uvedeni paljenjem prve adventske svijeće ispred crkve svetoga Nikole biskupa u Čakovcu. Prvu svijeću – simbol vjere i nade – na adventskom vijencu upalio je župan Matija Posavec, te s molitvom koju je pred okupljenim vjernicima na Franjevačkom trgu predvodio fra Filip Đurđević, označio duhovnu pripremu za Božić u srcu Međimurja. Pritom je svjetlost prve svijeće prenio vjernicima koji će istu donijeti na svoje vijence u svojim domovima.

Atmosferu su uljepšali članovi crkvenog zbora izvedbama božićnih i adventskih napjeva.

Advent je vjernicima vrijeme promišljanja i traganja za duhovnim vrijednostima koje će ih osnažiti. Traganje je to i za plemenitošću u sebi okretanjem prema drugim ljudima i njihovim potrebama. Vrijeme došašća simbolizira i očekivanje radosne vijesti – rođenja Kristova.

 

Prva adventska svijeća u Čakovcu svijetli i svakom osvjetljava put prema vlastitoj duši i prema srcima onih koji su nam – u srcu, kao i onima koji trebaju našu podršku.

I simbolika preostalih triju svijeća nadahnjuje: druga svijeća priziva mir i pomirenje, treću nazivaju i svjetlošću bezrezervne ljubavi, a posljednju, četvrtu krasi simbolika radosti Isusova dolaska na svijet.

Služba za poslove župana

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja