Međimurje Press
Zdravlje Županija

Obilježavanje 31. Svjetskog dana bolesnika u Županijskoj bolnici Čakovec

U zdravstvenoj skrbi osim stručne pomoći bolesniku izuzetno je važan ljudski, humani pristup i emocionalna podrška oboljelima. Kako bi se potaknula svijest o pružanju primjerene skrbi bolesnicima i potrebama zadovoljavanja njihovih fizičkih, psihičkih i duhovnih potreba te potaknulo promišljanje i osiguranje najbolje moguće brige i njege za oboljele Papa Ivan Pavao II. još je 1992. godine utemeljio Svjetski dan bolesnika, koji se obilježava svake godine diljem svijeta 11. veljače.

Cilj Svjetskoga dana bolesnika jest poticanje svijesti o nužnosti primjerene skrbi o bolesnicima, poštivanja njihovih prava i empatije koju svaki od njih zaslužuje. Također, ovim obilježavanjem želi se ukazati na prava koja svaki pacijent ima te da im trebamo biti oslonac, podrška i vjetar u leđa na putu njihova ozdravljenja.

Kao i svake godine, ovaj se Dan obilježava i u Županijskoj bolnici Čakovec  te su tom prigodom predstavnici Međimurske županije, ravnatelj bolnice sa suradnicima, predstavnici Klubova oboljelih od raka Županijske lige protiv raka Čakovec posjetili odjele Županijske bolnice Čakovec te svojim prigodnim darovima, vremenom, osmijehom i toplom riječju razveselili bolesnike i olakšali im bolesničke dane.

Ujedno je u okviru obilježavanja služena sveta misa u kapeli bolnice za sve bolesnike, obitelji oboljelih, prijatelje i djelatnike, dok je u predvorju organizirano mjerenje tlaka i šećera u krvi pri čemu su pomogli učenici 5. C Srednje škole Čakovec predvođeni profesoricom Đurđicom Hlapčić.

Vrijedne i marljive ruke kuhinje Županijske bolnice Čakovec pripremile su topao čaj i neodoljive klipiće za sve pacijente. Također, održalo se predavanje Dženane Mulaomerović – Musić na temu „Pristup pacijentu u trajektoriju umiranja“ u prostorima Ravnateljstva za sve zdravstvene djelatnike.

Svjetski dan bolesnika ujedno je prigoda da se zahvali svim djelatnicima i volonterima koji skrbe o bolesnicima kao važnom faktoru u procesu ozdravljenja te svima koji svojim plemenitim radom brinu i skrbe kako bi pružili što bolji, brži i kvalitetniji oporavak.

Tekst napisala: Helena Polanec

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja