Međimurje Press
Županija

Održana 117. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji.

Prijedlog Proračuna Međimurske županije za 2024.godinu, obrazovanje i održivi razvoj te kretanje na tržištu rada u Međimurskoj županiji, bile su teme sjednice Gospodarsko socijalnog vijeća Međimurske županije održane danas prijepodne u Velikoj vijećnici Međimurske županije.

Proračun Međimurske županije za 2024. godinu predstavio je župan Matija Posavec, naglasivši kako se radi o proračunu koji je razvojan i ambiciozan, a istodobno socijalno osjetljiv. U svom konsolidiranom dijelu bit će nešto veći od 90 milijuna eura, dok na samu Županiju otpada oko 30 milijuna eura, pojasnio je župan Na proračun će biti naslonjeno gotovo 60 kapitalnih projekta od kojih su neki krenuli, neki će krenuti,  a za neke čekamo suglasnosti te naglasio kako se i dalje zadržava visoki stupanju podrške prema svim strukturama društva, od djece u vrtićima preko učenika, studenata, poljoprivrednika, udruga, do poduzetnika.

Što se pak tiče kapitalnih projekta, čeka se suglasnost za 17 projekta u sustavu obrazovanja, odnosno prilagodbe škola za jednosmjensku nastavu. Prijavljeno je i devet projekata iz javne turističke infrastrukture, sedam projekta iz sustava energetske obnove, niz projekta iz područja klimatskih promjena, zdravstvenog sustava, Razvojnog sporazuma Sjever pa će i nadalje najveća aktivnost ulaganja biti na pozicijama obrazovanja i zdravstva. Osnova za to su europski izvori, ali i dobra gospodarska pozicija izvozno orijentiranog Međimurja, koje je održalo ulogu „razvojne lokomotive“ Hrvatske, rekao je župan Posavec.

Izvoz, koji je gospodarski segment koji daje snagu i utječe na razvoj gospodarstva, Ukupni izvoz u Hrvatskoj je 4.300 eura po glavi stanovnika, u Međimurskoj 8.100 eura po glavi stanovnika, druga je Varaždinska županija sa 6.700 eura po glavi stanovnika, dok su svi drugi ispod nacionalnog prosjeka, pohvalio se župan Posavec i naglasio kako je to najslikovitiji pokazatelj produktivnosti ljudi, gospodarske snage te izvozne orijentiranosti čime sjever Hrvatske sve druge drži „iznad vode“. Isto tako je važno napomenuti razvidnost samog Proračuna, kako bi se usporedili i vidjeli, gdje smo u odnosu na korištenje članstva u Europskoj uniji proteklih deset godina.

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji Elvis Novak istaknuo je važnost Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji svake godine daje smiernice važne za programe upisivanja u srednje škole. Koji obrazovni programi bi se trebali upisivati, koji učenici bi se trebali stipendirati, a koji bi se programi trebali smanjivati. Naglasio je kako je to bitna tema u Međimurju za sve poslovne partnere, jer upisna politika je itekako važna. Naime, došlo je do pada upisnih kvota za proizvodna zanimanja i potrebno je vidjeti na koji način reformirati školstvo i reći, dal’ su nam potrebne gimnazije ili strukovno obrazovanje te pronaći optimalni omjer.

R.Dobošić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja