Međimurje Press
Općine

NEŠTO POZITIVNO U DOMU ZA ODRASLE OSOBE OREHOVICA

Dom za odrasle osobe Orehovica pruža socijalnu uslugu smještaja osobama s mentalnim oštećenjima. Najveći broj smještenih korisnika s područja je naše županije.

S ciljem stvaranja veće mogućnosti regionalne dostupnosti socijalnih usluga podrške u lokalnoj zajednici, prevencije institucionalnih usluga kao i smanjenja smještenih korisnika u institucijama, donesen je Operativni plan deinstitucionalizacije, prevencije institucionalizacije i transformacije pružatelja socijalnih usluga u Republici Hrvatskoj od 2022. do 2027. godine.

Ovim planom naročito je naglašena obaveza za ustanove kojima je osnivač Republika Hrvatska.

Proces deinstitucionalizacije prioritetno je usmjeren na korisničke skupine tradicionalno smještavane u domove kojima je osnivač RH, djecu i osobe s invaliditetom kao što su korisnici naše ustanove.

U suradnji s konzultantima Svjetske banke formiran je Tim za transformaciju ustanove te je u tijeku izrada Plana transformacije Doma za odrasle osobe Orehovica.

Prema planu naše ustanove s ciljem širenja socijalnih usluga izvan institucije planira se pružanje socijalne usluge organiziranog stanovanja za 40 korisnika trenutno na smještaju u domu te budućih korisnika koji će svoje potrebe kroz samostalno življenje moći ostvariti u stambenim jedinicama organiziranog stanovanja u lokalnim zajednicama uz stručnu podršku  različitog intenziteta djelatnika Doma i ostalih dionika u zajednici.

Sredstva za transformaciju naše ustanove inicijalno će osigurati Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te se nakon izrađenog Plana transformacije prijavljujemo na projekt Europskog fonda za regionalni razvoj ERSF  kojim ćemo osigurati kupnju i adaptaciju novih nekretnina na području naše županije. U procesu smo pronalaženja adekvatnih nekretnina u suradnji s lokalnim zajednicama na području naše županije koje su pokazale razumijevanje i namjeru da se uključe u podizanje standarda za pružanje naših socijalnih usluga.

Naposljetku, no ne i manje važno, s ciljem modernizacije i podizanja standarda smještajnih kapaciteta za korisnike kojima će se i nadalje pružati socijalna usluga smještaja u ustanovi prijavili smo projekt  „Energetska obnova zgrada javnog sektora“, kod Poziva: NPOO.C6.1.R1-I1.04 te je naša prijava odobrena, a krajem listopada ove godine smo obaviješteni o donesenoj Odluci o financiranju. Sredstva su osigurana zahvaljujući provedbi projekta „Energetska obnova Doma za odrasle osobe Orehovica na adresi Augusta Šenoe 2, Orehovica“, te sufinanciranju Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike .

U tijeku je priprema Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava te dana 7. prosinca 2023. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu svečano potpisujemo navedeni ugovor kojim ćemo uvelike poboljšati i taj segment kvalitete naše ustanove, ne samo vizualnim uređenjem fasade već ponajprije energetskim uštedama.

Suzana Belović, mag.soc.rada

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja