Međimurje Press
Općina Nedelišće

OBILJEŽEN DAN OPĆINE NEDELIŠĆE

Općina Nedelišće proslavila svoj dan, svečanoj sjednici prisustvovao predsjednik Republike Zoran Milanović!

Povodom Dana općine Nedelišće i blagdana svetog Vida, u četvrtak, 13. lipnja održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, kojoj je nazočio i predsjednik Republike Zoran Milanović koji je naglasio: „Sa zadovoljstvom dolazim u Međimurje.“

Uz Zorana Milanovića, na sjednici su bili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ljubomir Kolarek, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, saborska zastupnica Boška Ban Vlahek, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, predsjednici gradskih vijeća Čakovca i Varaždina Josip Varga i Lovro Lukavečki, načelnici međimurskih općina, župnik Župe Presvetog Trojstva  Ivan Herceg,  te mnogi drugi uzvanici.

Prigodni program bio je ispunjen brojnim čestitkama predstavnika vlasti, a uvodno se obratio predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Kolman, osvrnuvši se na sve ono što se radilo i postiglo u proteklih godinu dana. „U općini se gradi i radi više nego ikad i vjerujem da će generacije koje dolaze na tome biti zahvalne“, rekao je Kolman i pohvalio suradnju s načelnikom i njegovim suradnicima.

Načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak govorio je o planovima i investicijama čija veličina svjedoči o snazi Općine. Posebno je istaknuo gradnju dječjeg vrtića u Dunjkovcu, te najavio da najesen počinje realizacija velikog projekta Međimurske županije i Općine – gradnja centra za starije i nemoćne osobe u Nedelišću.

Odnedavno je u centru Nedelišća, otvoren ured novoosnovane Turističke zajednice područja nazvane Srce Međimurja, ali i niz ureda koji će olakšati svakodnevicu građanima, poput gerontoureda za osobe starije životne dobi koji koriste uslugu gerontodomaćica putem projekta Zaželi, zatim ured komunalnog redara, te ured uprave komunalnog poduzeća Ned-kom. Riječ je o prostorima koje je Općina prošle godine otkupila od banke koja je na tom mjestu nekada poslovala, te ih uredila za svoje službe.

Žiteljima najveće i najrazvijenije međimurske općine, Dan njihove općine, koji se vezuje uz blagdan svetoga Vida, čestitao je župan Međimurske županije Matija Posavec, istaknuvši da su svečane sjednice prilika da se sumiraju rezultati iz proteklog razdoblja, ali i najava za budućnost: „Ta budućnost je svijetla, jer Općina Nedelišće i Međimurska županije zajedno grade centar za starije i nemoćne osobe, ovdje, u Nedelišću. Također, u pripremi smo izrade projektne dokumentacije za izgradnju nove osnovne škole u Nedelišću, uskoro započinjemo energetsku obnovu područne škole u Dunjkovcu, a od jeseni kreće novi razred u područnoj školi Gornji Hrašćan koju smo ove godine dogradili i uredili“, rekao je župan Posavec, te dodao da se još uvijek čeka potpisivanje ugovora kako bi se krenulo u gradnju dugoočekivane obilaznice Nedelišća, odnosno brza cesta Čakovec- Varaždin.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ljubomir Kolarek, te potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, čestitali su žiteljima Dan općine, a rukovodstvu i uspješno izvedene projekte.

„Sa zadovoljstvom boravim u Međimurju„, naglasio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović te dodao: „Okuplja vas rad na zajedničkom dobru, a to dobro je mala zajednica vrlo blizu Čakovca. Izvorni proračun Općine Nedelišće težak je oko 4,5 milijuna eura, a s drugim izvorima gotovo 20 milijuna – i to je već velik novac”, kazao je predsjednik Milanović, naglasivši također da su europski fondovi dobri, no nisu vječni. Količina novca u EU-u manje je posljedica jakog ekonomskog rasta i ekonomskih aktivnosti u Europskoj uniji, a u velikoj mjeri, pomalo već i zabrinjavajućoj, posljedica monetarne politike Unije: „I zato, na posao! Uzmite zadnji cent zadnjeg eura koji stoji na raspolaganju,“ poručio je Predsjednik.

Istaknimo da su na svećanoj sjednici dodijeljena i najviša priznanja Općine: plakete su primili Ljudevit Bošćak, za uspješan dugogodišnji rad i osobit doprinos u razvoju i promociji kulture, sporta te društvenom djelovanju, Franjo Vugrinec iz Gornjeg Hrašćana, za 50 godina predanog rada te osobit doprinos u razvoju vatrogastva, Udruga žena Pretetinec za osobit doprinos društvenom i kulturnom razvoju naselja, Vatrogasna zajednica grada Čakovca za osobit doprinos i pomoć pri provođenju mjera obrane i zaštiti naselja Pušćine od poplava 2023. godine.

Dodijeljena su priznanja učenicima Osnovne škole Nedelišće i Osnovne škole dr. Ivana Novaka Macinec, te su nagrađeni: Karla Korunić, Mila Maček, Marta Kutnjak, Erika Ščerbič, Ana Marija Tkalec, Vita Srnec, Sven Petrović Šmic, Leo Flinčec, Karlo Kirić, Vito Kukolić, Paulo Nomo Nemi, Matej Grubić, Ivano Šopar, Niko Senčar, Domagoj Horvat, Fran Šegović, Marta Topolnjak, Tonka Cimerman, Jakov Marodi, David Kovačić, Melany Ignac, Medijska grupa OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, Mia Krizman, Anja Šnajcer, Oliver Moharić, Lovro Škvorc i Domagoj Marčec.

Nagrađeni su i učenici srednjih škola: Val Branilović, Uma Kirić, Nika Podvezanec, Lovro Podvezanec, Alana Horvat, Ema Šamarija, Valeria Marčec i Jura Novak, te studenti Anja ŠkvorcPatricija VanAbel Jakopec Ines Ceilinger.

Proglašeni su perspektivni sportaši, istaknuti sportski radnici te najbolje sportske ekipe i pojedinci, pa su tako priznanje za perspektivne mlade sportaše primili: Jan Senčar, Patrik SrnecMatej DobšaFran NovakDamjan TaskovićRoko NaranđaLucija Vidović i Marta Bogdan, nagradu je primio i Nogometni klub Međimurec Dunjkovec – Pretetinec za organizaciju Međunarodnog turnira Međimurec U-14. Uručena su priznanja istaknutim djelatnicima i to:  dr. sc. Marku Bratkoviću i Dejanu Kolaru, a najboljim sportašem proglašen je Leon Marciuš, najboljom sportašicom Tijana Korent, najboljom ženskom ekipom proglašene su seniorke Odbojkaškog kluba „Nedelišće Elting“,  dok najbolju momčad čine  seniori Odbojkaškog kluba „Međimurje Centrometal“.

U  kulturno–umjetničkom djelu programa sudjelovali su: Ivana Tkalec, mališani iz Dječjeg vrtića „Zvončić“, David Kovačić, Alexandar Dragaš, Puhački orkestar općine Nedelišće, te Zbor Matice umirovljenika Nedelišće.

(mž)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja