Međimurje Press
Općine

Vincekovo bez granica!

Unatoč oblacima, ledenom vjetru i pokojoj pahulji snijega, mnoštvo šetača odnosno pješaka poslušalo je poziv Turističke zajednice Općine Štrigova „Doživite Vincekovo bez granica – brez meja!“ i hrabro krenulo na šetnju od trinaestak kilometara po štrigovskim bregima kao i po slovenskom području. Vincekov pohod započeo je kod Doma kulture i turizma u Štrigovi gdje je načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik svima zaželio sretan put te se krenulo prema prvoj točki pohoda, Vinariji obitelji Novak u Banfiju. Nakon Banfija vesela i dobro raspoložena grupa pohodnika krenula je prema popularno nazvanoj „Točki prijateljstva Štrigova-Razkrižje“ u Šprincu gdje su ih dočekali članovi Razkriškog turistično narodopisnog društva na čelu s razkriškim županom Stankom Ivanušičem. Zahvaljujući nedavnom ukidanju granica između Slovenije i Hrvatske, šetači su bez problema odnosno bez ikakvog ograničenja prelazili granicu kako na slovensko područje tako i u suprotnom smjeru. Nakon Šprinca, dobroraspoloženi štovatelji sv. Vinka krenuli su prema Koprivi odnosno Vinariji Štefana Krampača. Kuhano vino, topli čaj te zalogaj s nogu okrijepio je pohodnike te se krenulo prema Mađerkinom bregu gdje ih je dočekala vinogradarska obitelj Cmrečnjak.

Iako se u međuvremenu temperatura spustila te je zbog vjetra osjećaj hladnoće bio još jači, cijelo se vrijeme čuo veseli žamor i smijeh i nikome vremenski uvjeti nisu smetali. Na svakoj je točki meštar ceremonije Josip Mikec blagoslovio trseve okićene kobasicama i suhomesnatim proizvodima te ih dobro zalio najboljim vinom i tako otvorio sezonu radova u vinogradu. Tamburaški sastav „Podrumari“ zabavljao je okupljene tamburaškim i drugim hitovima te cijelo vrijeme održavao odličnu atmosferu. Mnogi su čak i zaplesali, a većina je veselo pjevala uz Podrumare.

Podsjećamo: svaki pravi vinogradar koji drži do sebe i svog truda, otputit će se za Vincekovo u gorice, svome vinogradu; vrijedi to i za vikendaše koji imaju tek brajdu. Sveti je Vinko danas, jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana uz kojeg je i precizno propisan obred koji valja obaviti. Pa dakle, bez obzira na studen, dubok snijeg ili katkad i raskvašenu zemlju, mora se doći do trsa; tu će gazda ritualno odrezati nekoliko, uglavnom tri grančice s tri pupa, koje će potom staviti negdje u kući uz prozor da bi se nagađalo, kad grančice potjeraju, kakva će biti godina.

U poslijepodnevim satima, šetači su se počeli vraćati u centar Štrigove prema Domu kulture i turizma. Opojni miris kuhanih kobasica i toplih napitaka mamio ih je na točku polaska. Umorni, promrzli, ali dobre volje, mnogi su se zadržali slaviti sv. Vinka dugo u noć. Bio je to dan za pamćenje: priroda, čovjek i običaji postali su jedno, granica (meja) nije bilo, a sv. Vinko se sigurno zadovoljno smiješio gledajući svoje štovatelje kako, unatoč vremenu, slave njegov dan.

Matej Ščavničar, 
Terca art j.d.o.o. 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja