Međimurje Press
Županija

Podijeljeno 500 sadnica medonosnog bilja

Udruga pčelara Međimurske županije Agacija održala je u društvenom domu u Domašincu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je predsjednik Željko Trupković iznio izvješće o radu ove vrijedne udruge koja broji oko 170 članova. Međimurski pčelari unatoč teškim pčelarskim godinama pri samom su vrhu po kvaliteti meda u Hrvatskoj što potvrđuju i rezultati nedavno održanog 16. međimurskog ocjenjivanja meda na koji je pristiglo 66 uzoraka od kojih je njih 20 nagrađeno zlatnim odličjem za vrhunsku kvalitetu.

Predsjednik Udruge Željko Trupković izrazio je zadovoljstvo što je 2022. godina bila bolja od prethodne: „Prezimljavanje pčelinjih zajednica je dobro prošlo, izbjegli smo kasne mrazove, a proljetna paša bila je odlična. Možemo reći da je 2022. godina dala više meda nego tri prethodne. Zadovoljni smo kvalitetom i količinom meda, a to nam potvrđuju i nagrade koje dobivamo na raznim natjecanjima,“ rekao je Trupković te zahvalio Međimurskoj županiji što nizom mjera i potpora pomaže međimurskim pčelarima, a jedna od takvih mjera je nabavka sadnica medonosnog bilja za članove, ali i građane kao poticaj razvoju pčelarstva, opstanku pčela, ali i povećanju prašnog potencijala u našem kraju.

Međimurska županija pčelarima udruge Agacija pomogla je u nabavci 500 sadnica lipe kupljenih u sklopu programa posvećenog razvoju pčelarstva.

Godišnjoj skupštini nazočio je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je rekao kako će Udruga i dalje imati podršku u provođenju svojih programa i aktivnosti te da će nastaviti s realizacijom ideje o nabavci nacionalne bočice za med, kao i brendiranjem te zaštitom međimurskog meda koji je po svojoj kvaliteti među najboljima u Hrvatskoj što potvrđuju brojna priznanja s ocjenjivanja: „Imamo još jedan zajednički cilj, a to je izgradnja pčelarskog doma kojim ćemo zaokružiti tradiciju pčelarstva u Međimurju. Dom će imati svoju gospodarsku, društvenu i edukativnu ulogu i smatram da vi, ali i cijelo Međimurje, zavrjeđuje imati jedno takvo mjesto koje će biti pokretač daljnjeg razvoja pčelarstva“, istaknuo je župan Posavec te čestitao pčelarima na zalaganju.

Godišnja skupština bila je prilika da pčelari zahvale dugogodišnjem tajniku udruge Ivanu Šoparu na predanom radu i angažmanu.

Sve nazočne pčelare pozdravili su voditelj službe međimurske podružnice Savjetodavne službe Milorad Šubić, te predsjednici pčelarskih udruga iz Slovenije, Mađarske i Varaždina.

U Agaciji mnogo pozornosti posvećuju edukaciji pčelara, ali i senzibilizaciji šire javnosti o važnosti očuvanja pčela te opasnostima koje im prijete, a predavanje na temu iskustava u uzgoju matica i tehnologiji pčelarenja u Njemačkoj članovima udruge održao je pčelar Miroslav Dumbović.

(mž)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja