Međimurje Press
Županija

Posjet veleposlanika Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Gašpera Dovžana Međimurskoj županiji

U nastupnom posjetu Međimurskoj županiji danas je boravio veleposlanik Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Nj.E. Gašper Dovžan sa suradnicima. Tom prigodom sastao se sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem i njegovim suradnicima.

Nakon zatvorenog sastanka obratili su se novinarima

Gašper Dovžan dužnost veleposlanika obnaša od prošle godine i njegov dolazak je važan kako za Hrvatsku, tako i Međimurje, ali i našu susjednu zemlju s obzirom na dosad 6 graničnih prijelaza i suživot s obje strane granice, naglasio je župan Posavec.

Teme razgovora bile su suradnja nakon ulaska u šengenski prostor Hrvatske i mogućnosti novih perspektiva. Uskoro kreće novi program međugranične suradnje Interreg Hrvatska-Slovenija, gdje je već danas pripremljeno preko 10 projekata za koje ćemo tražiti partnere u Republici Sloveniji u različitim segmentima života. A tu su i europske regionalne posebnosti u turizmu. Postoji i dalje problem takozvanih žica sa slovenske strane i naša je želja za uklanjanjem istih. Razgovarali smo i o prometnom povezivanju u kojem je samo prošle godine preko prijelaza u Međimurju prošlo preko 5 milijuna putnika. Tu je i novi cestovni pravac koji iz Murskog Središća ide prema Lendavi, a tu su i željeznički pravci prema Mariboru, Ptuju, Ormožu. Što se tiče samih dosadašnjih graničnih prijelaza želja nam je da se ti prostori revitaliziraju. U prošlog godini iz Međimurja je što roba i usluga izvezeno u Republiku Sloveniju oko 6 milijuna kuna, a ovaj posjet veleposlanika iskoristit ćemo i za razgled slovenske investicije  na području Međimurja -rekao je Posavec.

Veleposlanik Dovžan naglasio je povezanost Međimurja s Prekmurjem, ali i niz potencijalnih mogućnosti u novom kontekstu Šengena. Suglasio se s županom o važnosti prometne povezanosti, ali i napomenuo kako je Vlada Republike Slovenije donijela odluku o micanju granične žice. Obećao je konkretnu pomoć u svim oblicima suradnje dviju strana za što bolji suživot građana Slovenije, Hrvatske, nadasve Međimurja, koja bi trebala rezultirati dodanom vrijednošću. Zato sam i došao i iskoristiti ću ovaj dan da što bolje upoznam Međimurje i upoznam ovdašnje ljude.

Nakon izjava, slovenski veleposlanik u pratnji župana krenuo je prema Mađerkinom bregu, gdje je prisustvovao predstavljanju prestižne turističke nagrade Međimurskoj županiji Green Destinations.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja