Međimurje Press
Županija

SVIM MOGUĆIM ARGUMENTIMA ZA PROMJENU ZAKONA

U maloj vijećnici Međimurske županije održana je danas konferencija za medije povodom izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a koje je usvojila vladajuća većina u Hrvatskom saboru.

Na konferenciji za novinare govorili su župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Andreja Marić, vijećnik u županijskoj skupštini Željko Pavlic, te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač.

-Od 1.1.2024. godine sva prava općih i županijskih bolnica preuzima država, što je argumentirano reformom zdravstva. Iako Zakon ima nekih dobrih elemenata jer sam ga proučio, naglasio je župan Posavec, kod primjera primarne zdravstvene zaštite na koju mi godinama upozoravamo što smo pokazali gradnjom Doma zdravlja, rane intervencije u djetinjstvu, uvođenja u sustav, smanjivanja listi čekanja, itd. Ono pak što smatram da je potpuno pogrešno, je centralizacija općih i županijskih bolnica u rukama države. Netko tko sjedi u Zagrebu i tko je postavljen, a ne izabran, NE poznaje potrebe Međimurja ili bilo kojeg drugog kraja Hrvatske u odnosu na one koji žive na ovom području i koji su direktnom voljom građana izabrani da obnašaju vlast u svojim sredinama. Takvom odlukom vladajuće većine u Saboru RH vjerujem da je razočarana i velika većina građana Međimurja. Osobno kao župan, kao čovjek, kao Međimurec, duboko sam razočaran ovom odlukom. Osobno ću nastaviti borbu sa svima koji će se željeti pridružiti inicijativi i nastojati uvjeravati snagom argumenata da se ta odluka i taj članak Zakona promjeni. Ono što se izglasa ne znači da nije podložno promjenama. Centralizacija sustava u Hrvatskoj nikada nije donijela nešto dobro pa tako neće ni u hrvatskom zdravstvu. Međimurska će županija neovisno o nasljeđivanju osnivačkih prava, zadržati vlasnička što je neotuđivo. I baš u inat,  tim pogrešnim odlukama, mi ćemo i dalje nastaviti sa snažnim investicijskim ciklusom u našu bolnicu. I nikada dok sam ovdje, dok sam župan, neću potpisati ni jedan papir ili pristati na bilo kakav pokušaj da se ukine neki od odjela, da se zaustavi bilo koja investicija ili da se suštinski intervenira u razvoj zdravstvenog sustava u Međimurju.

Odredbu ovog Zakona i članka Međimurska županija će uputiti Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti.

Prema iskustvu, dugove u hrvatskom zdravstvu ne stvaraju opće i županijske bolnice, već dvije trećine to čine Kliničke bolnice i KBC-i. A oni su poznato je, pod ingerencijom države. Drugo su limiti koje bolnice dobivaju za svoj rad, Više od 20 godina nikada nitko nije oko toga napravio dubinsku analizu zašto nekoj bolnici pripada baš takav limit i po kojim kriterijima. Dakle, nema sustava plaćanja rada po bolnicama po stvarno odrađenom radu s obzirom da neke bolnice u državi kao i naša, odrade poslove iznad limita u milijunskoj vrijednosti i onda se za taj potrošeni materijal, lijekove, rad liječnika, ostaje bez prihoda i odlukom HZZO otpisuje. Po tome nije moguće održati financijski sustav stabilnim. To je zapravo trebao biti temelj svih reformi ako se želi nešto mijenjati , a ne centralizirati u loš sustav

Međimurska županija izgradila je zdravstveni sustav s potrebama lokalnog stanovništva, uvijek korak ispred drugih, gradeći sistem iz vlastitog proračuna.

Ono s čime sam posebno razočaran je da je ta potpora za preuzimanje osnivačkih prava ŽB Čakovec došla i od ljudi koji obavljaju odgovorne političke dužnosti ovdje u Međimurju. Saborski zastupnik Dražen Srpak koji dobiva plaću od strane građana stanovnika Međimurja, koji je biran od strane građana Međimurja, a koji je glasao za preuzimanje bolnice. Tako je javno pokazao da kada se nađete pred odlukom da birate između interesa vlastite stranke (HDZ) u odnosu na interes građana Međimurja birate političku stranku. Meni je takvo političko funkcioniranje nepoznato, ja sam s njim razočaran, grozim se takvog ponašanja, jer sam uvijek u svom političkom radu bio na strani interesa Međimurja i na strani građana Međimurja, što je poznato od 2017. godine kada sam u interesu Međimurja napustio tadašnju stranku i postao nezavisan. Svako tko je na političkoj sceni ima dužnost obavezu zastupati regionalni interes i interes Međimurja- zaključio je župan Matija Posavec.

Dragutin Glavina predsjednik Skupštine Međimurske županije naveo je kako je zastrašujuće kako zastupnici iz Međimurja glasaju protiv amandmana. Svjedoci smo kako smo početkom 70-godina izdvajali iz svojih plaća za gradnju bolnice, a naši su potomci ponosni na to. Drugi su skrštenih ruku čekali da im država gradi bolnicu, a Međimurci su je podigli vlastitim rukama. Nećemo odustati od namjere da uvjerimo zakonodavca da se o našoj bolnici nitko neće bolje brinuti od nas samih.

Željko Pavlic naglasio je kako je u 12 mj. prošle godine podnio inicijativu za očuvanje statusa ŽB Čakovec. Davne 1967. godine je Skupština Općine Čakovec donijela odluku o gradnji bolnice u Čakovcu, a koja je bila završena 1973.godine. Od tadašnjih 40 milijuna dinara, država je odvojila samo 3 milijuna dinara iz nekakvog fonda za nerazvijene krajeve. Unatrag sadašnjih desetak godina opet smo se oslanjali na sebe. Ovim Zakonom možete samo zamisliti kakav će odnos države biti prema našoj bolnici. Vladajućima je najvažnije kadroviranje u svih 20 bolnica koje centralizira. Imenovat će ravnatelje prema kako piše odluci samog ministra. Dakle podobnima, a ne sposobnima.

Sonja Tošić Grlač predsjednica Upravnog vijeća ŽB Čakovec, istakla je kako je ovom odlukom vladajućih razočarana ali i svi članovi vijeća. Nikakav plan nismo dobili niti naputke o preuzimanju bolnice.

Boška Ban Vlahek saborska zastupnica rekla je kako je samo od 2017.godine do danas u bolnicu uloženo 195 milijuna kuna decentraliziranim sredstvima, a koja su u zadnjih 5 godina iznosila 60 milijuna kuna. Nažalost vladajući sa svojim koalicijskim partnerima u petak su izglasali Zakon u kojem država preuzima prava nad našom bolnicom. Bolnice koju su vlastitim samodoprinosom izgradili stanovnici Međimurske županije. Izražavam žaljenje što je u tih 77 zastupnika bio i Dražen Srpak koji je ovim putem pokazao da mu je bitnija stranka nego borba za naše Međimurje. Isto tako među 77 našao se i saborski zastupnik Veljko Kajtazi, vječiti borac za naše Međimurje, koji je jednako tako digao ruku protiv naše bolnice i doslovno je predao u upravljačku strukturu države. Podsjetila je i na Izborni program HDZ-a iz 2021. pod naslovom „Sad je bitno“ i porukom „Partnerstvo s općinama gradovima i županijama“ o decentralizaciji.

Andreja Marić saborska zastupnica govorila je o devastaciji zdravstva uopće. Rekla je da je postojeći sustav nakaradan. Usprkos mnogobrojnim upozorenjima i ponudama rješenja, ministar ovim Zakonom ne nudi nikakva jamstva da bi bilo nešto bolje. Govorila je o redukciji odjela vezano uz Varaždinsku u Međimursku bolnicu i kako će se boriti da svi naši odjeli i poliklinike ostanu našoj bolnici.

(R.Dobošić)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja