Međimurje Press
Županija

Župan Matija Posavec odao počast žrtvama u Baćinu

Kod spomen-obilježja u Baćinu, mjestu na području općine Hrvatska Dubica u kojem se nalazi druga po veličini masovna grobnica u Republici Hrvatskoj, u subotu je održana komemorativna svečanost u sjećanje na stradanje nevinih civila ovog dijela Pounja.

Općina Hrvatska Dubica u Domovinskom ratu postala je simbol hrvatskog otpora i jedno od najvećih stratišta sa 137 žrtava, 39 hrvatskih branitelja i 98 civila.

Prije 32 godine u mjestima Baćin i Cerovljani odigrao se jedan od najvećih ratnih zločina na našem teritoriju, kada je ubijen velik broj hrvatskih civila. Pripadnici okupatorske vojske 21. listopada 1991., u Baćin su autobusom dovezli hrvatske civile iz pounjskih mjesta te ih pobili uz rijeku Unu, a za nekoliko dana pokopani su u zajedničku grobnicu. Toga dana ubijeno je 56 mještana, koji nikoga nisu ugrožavali, a ubijeni su samo zato što su odlučili ostati u svojim domovima. Više od polovice žrtava bile su starije žene.

Počast civilima iz Hrvatske Dubice, Baćina i Cerovljana, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice, uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih stradalnika Domovinskog rata, odao je župan Međimurske županije Matija Posavec, članovi društva branitelja Domovinskog rata „Veteran“ s predsjednikom, umirovljenim pukovnikom Željkom Tomašićem, zatim izaslanici predsjednika RH, Vlade i Sabora, izaslanstva Sisačko-moslavačke županije i Općine Dubica te ostalih gradova i općina s područja županije, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i brojni mještani.

Velik doprinos Međimuraca u obrani tog dijela zemlje

Uoči vojno-redarstvene operacije Oluja, 1995. godine, na ovom području djelovale su i 2. bojna 24. domobranske pukovnije koja je oslobodila Hrvatsku Dubicu, te 34. inženjerijska bojna koja je, nakon sudjelovanja u operaciji Bljesak, uspješno izvršila još nekoliko važnih ratnih zadataka: osigurali su kretanje manevarskim postrojbama razminiranjem i zaprečavanjem, bili potpora 125. domobranskoj pukovniji u području Drenovog Boka, organizirali skelski prijelaz preko rijeke, srušili mostove na Uni u Dubici i Kostajnici te pomagali manevarskim postrojbama u utvrđivanju državne granice.

Većina pripadnika 2. bojne 24. domobranske pukovnije i 34. inženjerijske bojne, koje su brojile oko 300 branitelja, bili su ljudi iz Međimurja, a zahvaljujući mudrom vođenju operacija i zapovijedanju Dragutina Remenara i Ivice Ivacija, zadane operacije uspješno su završene. Umirovljeni pukovnik Željko Tomašić u to je doba, kao načelnik inženjerije VI. zbornog područja Bjelovar, organizirao inženjerijsko osiguranje koje je izvršila 34.inženjerijska bojna.

U sklopu komemoracije župan je obišao i spomen-sobu Domovinskog rata – memorijalni prostor, uređen u sjećanje na 130 dubičkih žrtava. Spomen-sobu vodi umirovljeni pukovnik Ivica Pandža Orkan, negdašnji zapovjednik obrane Sunje. Dok je u crkvi Presvetog Trojstva služena misa koju je predvodio svećenik Damir Kunić.

(mž)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja