Međimurje Press
Županija

Počeo prvi STE(A)M festival u Međimurskoj županiji

U sklopu obilježavanja Dana Europe, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA i EUROPE DIRECT Čakovec, danas 9. svibnja,  organizirali su prvi STE(A)M festival u Međimurskoj županiji. Riječ je o više od 30 aktivnosti (radionica, predavanja i izložbi) koje će se održati na prostoru Centra znanja Međimurske županije u vremenu od 9 do 15 sati.

Župan Međimurske županije Matija Posavec obišao je STE(A)M festival i tom prilikom dao kraću izjavu..

-Ovaj festival doznačuje što Europa danas znači našim građanima. Okupilo se 500 djece iz 17 međimurskih vrtića, osnovnih i srednjih škola. Sve naše agencije i ustanove koje su u Centru znanja Međimurske županije, dale su na raspolaganje niz radionica, gdje se djeca uče vještinama koje ih očekuju prilikom odrastanja. Najavio je kako će se 1.srpnja kada se obilježava 10 godina Hrvatske u Europskoj uniji, izraditi ćemo jedan dokument koji će pokazati međimurske benefite u EU.

-Mr. sc. Ana Kralj, dipl. oec. zamjenica ravnateljice REDEA-e naglasila je kako se već dugi niz godina bave popularizacijom znanosti kroz niz projekata kao i njihove partnerske organizacije u sklopu Centra znanja. Ovaj festival je priprema za osnivanje CENTRA ZNANOSTI. Najavila je i i slijedeće godine održavanje ovakvog festivala u kojem participiraju udruge iz naše i Varaždinske županije.

Za kraj festivala veliki se broj znatiželjnika okupio na predavanju dr. sc. Željka Ivezića, zamjenika glavnog direktora za izgradnju Vera Rubin Opservatorija u Čileu, koje je organizirala partnerska udruga Astronomsko društvo Vega. Tema predavanja bio je sam projekt izgradnje Opservatorija s naglaskom na uz njega vezane znanstvene ciljeve u koje se ubraja i istraživanje tamne strane Svemira.

Kako je Europska unija 2023. godinu proglasila Europskom godinom vještina, organizacija prvog STE(A)M festivala u Međimurju u ovoj godini, s određenim iskustvima organizatora iz provedenih projekata sa STEM tematikom, činila se kao polazna točka s dobrim temeljima da se u Međimurju pokrene nešto inovativno, kreativno i znanstveno. Naime, Javna ustanova REDEA kontinuirano radi na umrežavanju ključnih dionika na području popularizacije znanosti što je i rezultiralo festivalom ovakvih razmjera.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja