Međimurje Press
Glazba

Gazde na Happy FM-u: Pjesmu s novog albuma posvetili smo Anamariji, djevojčici koja je izgubila život u zagrebačkom potresu

Special Happy Showu ovaj tjedan ugostili smo tamburaški sastav Gazde. Bend ove godine proslavlja veliki jubilej – 30. obljetnicu svoga rada i karijere. Marko Bujanović i Damir Popović prisjetili su se svojih početaka, najvećih hitova, ali i otkrili nam kako pripremaju turneju koja kreće u svibnju. Nastupati će u Americi i u Kanadi, dok krunu proslave pripremaju u zagrebačkom Domu sportova. Nakon devet godina objavit će i novi album, s čak 19 pjesama. Jedna od njih bit će posvećena djevojčici Anamariji Carević, koja je, nažalost, život izgubila u zagrebačkom potresu. Ne čudi što su dečki posebno osjetljivi na potres, jer dolaze iz Markuševca, jednog od zagrebačkih naselja koje je u potresu pretrpjelo najviše štete.

 

Ne ustručavaju se dečki pohvaliti da su ponosni na dugogodišnju karijeru bez prekida te na više od 2000 nastupa. Odjeveni u kožne jakne, s tamburicom u ruci uspjeli su se približiti široj i nešto mlađoj publici te okrenuti u novom glazbenom smjeru. U javnosti, no i u medijima u svojim počecima odjeknuli su kao bomba, u toj mjeri da su ih mediji prozvali zagrebačkim Beatlesima. Prvih 30 je najteže, ali smo imali sreće i povezali se s dobrim autorima. Naše stvari je publika odmah prihvaćala – primjerice, naša najdraža i najvažnija pjesma ‘Još i danas zamiriše trešnja’ objavljena je u svibnju 1995. Na nastup u Dom sportova u prosincu, publika je na koncert došla s isprintanim tekstom kako bi s nama mogla pjevati od riječi do riječi – uživo. Iako je brzo zasjala, ‘nije izgorjela’ ni danas, ‘trešnju’ sviramo među zadnjima na koncertima, jer znamo da je publika čeka.

Nije nepoznanica da ju je prepjevao i makedonski pjevač, pokojni Toše Proeski te s njom u Makedoniji izazvao takvu emociju da je u toj zemlji zasađeno nekoliko stotina stabala trešanja.

Gazdama se ukazala velika čast da kao predgrupa nastupe na koncertu legendarnog engleskog rock benda Led Zeppelin u Zagrebu, a našim slušateljima otkrili su kako je došlo do toga. ‘Zeppelinov menadžer organizao je druženje sa zagrebačkim bandovima u ondašnjem Hard Rock Caffeu u zagrebačkoj Gajevoj ulici. Na eventu je bilo je puno ljudi i svi su se ’tiskali’ ne bi li dobili autogram. Mi smo bili po strani, ali nas je njihov ‘tour’ menadžer zamolio da nešto odsviramo, jer nitko nije došao s instrumentima osim nas. Dečki (op.a. Jimmy Page i Robert Plant) bi vas htjeli čuti jer vide da svirate neuobičajene instrumente, rekao nam je. Mi smo uzeli tambure i odsvirali tri četiri pjesme. Nakon toga smo dogovorili nastup, prvo smo mislili da se šale. Bilo nam je to sjajno iskustvo, a Jimmyju Pageu za uspomenu na druženje u Zagrebu poklonili smo tamburicu bisernicu.

Pobjedničku pjesmu s ovogodišnje Dore, ‘Šč’ od Let3 dečki još nisu stigli poslušati, a što se tiče njihovih nastupa na Dori – hrvatskom izboru za pjesmu Eurovizije, Damir i Marko kažu da su se jedne godine kandidirali, međutim, dobili su odbijenicu jer im ‘pjesma nije bila dobra’.

Za još zanimljivosti i detalja posjetite: https://happyfm.hr/

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja