Međimurje Press
Gospodarstvo

Projekt ‘100 Pametnih tvornica’ otvorio svoja vrata u Varaždinu

Ovoga petka u gradu Varaždinu, u sklopu otvorenja novog ureda kompanije Culmena, održano je događanje koje je ugostilo ključna imena na području sjevera Hrvatske ali i šire.

Svi reflektori ponovno su bili na Culmeninom projektu ‘100 Pametnih tvornica’, pioniru specifičnog i inovativnog koncepta, koji se je već nakon dvije godine pozicionirao kao vodeći za pametnu proizvodnju u Hrvatskoj.

Naime, riječ je o projektu koji okuplja stručnjaka iz područja Lean-a, Digitalizacije i Greena te implementira nova znanja, digitalna rješenja i tehnologije Industrije 4.0. u proizvodna poduzeća i tvornice. Iza projekta stoji kompanija Culmena koja djeluje u području inovacija, razvoja i konzaltinga već preko 18 godina.

‘Ovim projektom omogućujemo “ključ u ruke” princip proizvodnim poduzećima. Iza procesne i proizvodne transformacije stoji metodologija Culis – spoj znanja iz područja Lean-a, digitalizacije i zelenog načina razmišljanja u proizvodnji.’ objasnio je uzvanicima događanja Nedeljko Štefanić, profesor na Fakultetu Strojarstva i Brodogradnje u Zagrebu te predsjednik uprave Culmene.

Nakon što kompanija pokaže interes za projekt, bilo individualnim upitom ili kroz članstvo u projektu, stručni Culmenin tim radi Audit spremnosti za Industriju 4.0.

‘Audit spremnosti Culmenina je usluga koja omogućava poduzećima uvid u trenutno stanje procesa, opreme i resursa s obzirom na zahtjeve Industrije 4.0, a pruža i brojne benefite svim poduzećima koja planiraju ulaganja u opremu, modernizaciju proizvodnih linija, digitalnu transformaciju ili transformaciju u Pametnu tvornicu.’ objasnila je Anja Štefanić, izvršna direktorica kompanije Culmena.

Nakon definiranja potrebnih koraka kreće ono najvažnije – implementacija. Culmena je kroz projekt okupila stručne partnere na projektu, a svaki od partnera pokriva drugo područje digitalizacije i optimizacije procesa. Tako za transformaciju poduzeća dio partnera koji u niskom startu čekaju  su C.A.D., LSE, Micro-link, Impuls savjetovanje, te Elproms team. Riječ je o stručnim partnerima na projektu koji se angažiraju prema specifičnoj potrebi pojedine tvornice.

Iz prve ruke imali smo priliku čuti i feedback poduzeća koje prolazi kroz ovu transformaciju – Bauwerk tvornice parketa i njihove značajne rezultate postignute implementacijom metodologije Culis u postojeći sistem.

‘Znao sam da smo donijeli ispravnu odluku već na samom početku implementacije projekta i suradnje sa stručnim timom Culmene. Imali smo viziju da naša tvornica parketa, Bauwerk Group Hrvatska, postane pametna tvornica.’ započeo je Boris Poklepović, SPS manager Bauwerk Group Hrvatska.

‘Naš kontroling je potvrdio – implementacijom samo jedne promjene u tvornicu, ostvarili smo uštedu od 90% u odnosu na ukupnu potrošnju na taj segment u prošloj godini.’ nadodao je.

Projekt su podržali i gradonačelnici gradova Varaždinske i Međimurske županije

‘Projekt 100 Pametnih tvornica prepoznali smo kao veliku priliku za poduzeća na području grada Preloga ali i šire. Upravo zato, ovaj projekt ugostili smo u prostorima grada Preloga ove veljače i podržali predstavljanje ove vrijedne ideje. Ovo područje ima velik stupanj zastupljenosti proizvodnim poduzećima, a upravo je optimizacija procesa kroz digitalizaciju i zelene strategije sljedeći logični korak. Iznimno nam je drago da smo se povezali sa stručnjacima koji će naše kompanije provesti kroz transformaciju.’ govori nam gradonačelnik Preloga, g. Ljubomir Kolarek.

Na okupljanju, mogli smo poslušati i gradonačelnika Varaždina, gospodina Nevena Bosilja.

‘Culmena je svojim dolaskom u Varaždin pokrenula val promjene koji će biti vidljiv tek za izgledno razdoblje. Njihov tim, kao i projekt ‘100 Pametnih tvornica’ imaju svu podršku grada Varaždina. Novo vrijeme već je došlo, a proces prelaska na Industriju 4.0. za naše tvornice olakšat ćemo upravo kroz povezivanje s tvrtkom Culmena.’ rekao je g. Bosilj.

Cilj projekta je potaknuti tvrtke da koriste modele i tehnologije karakteristične za novo doba, razviti nova znanja i vještine kod postojećih zaposlenika te optimizirati procese u proizvodnim poduzećima kako bi se osigurale uštede, veća efikasnost i učinkovitost u radu i procesima, ekološka osviještenost  te finalno bolje brojke poslovanja.

‘Važno je napomenuti kako će se implementacijom ovog projekta dugoročno gledano otvoriti radna mjesta, osigurati prostor za nova stručna znanja, te pokrenuti značajna promjena kroz nove kolegije na fakultetima.’ objasnila je Anja Štefanić.

‘Jako nam je drago što možemo podržati Culmenin rad i biti dio ove promjene novog doba.’ nadodao je i odvjetnik Denis Mišić koji usko surađuje s Culmenom te ju ujedno i zastupa.

O Culmeninoj viziji djelovanja na području Varaždinske i Međimurske županije rekao je više voditelj ureda – Omar El Habbab.

‘U nekoliko narednih mjeseci cilj je predstaviti tim tvrtkama širok spektar naših  usluga  iz područja Lean metodologije i digitalizacije te naš najveći projekt „100 Pametnih tvornica“. Vjerujemo kako ćemo s tim projektom uistinu omogućiti dostizanje standarda industrije 4.0 odnosno omogućiti im da dodatno povećaju svoju konkurentnost na tržištu.’ rekao je Omar El Habbab, Senior Lean manager i voditelj ureda u Varaždinu.

Sljedeća događanja – Priključite se projektu 100 Pametnih tvornica

Riječ je o događanjima na kojima ćemo dublje ući u teme projekta koji radi promjenu, a prvi korak jest svakako pitanje na koji način, u slučaju trenutnog nedostatka sredstava, osigurati financiranje ovog značajnog unapređenja vašeg proizvodnog poduzeća.

1. BESPLATAN WEBINAR 15.3., Zoom / Tema: Kako financirati projekt pametne tvornice? 

Na ovom Webinaru 2/9, reći ćemo više o financijskim alatima i financiranju projekta Pametne tvornice. Naš partner IMPULS Savjetovanje reći će više o trenutno otvorenim natječajima za EU projekte, ali i od drugim opcijama financiranja Pametne tvornice.

Prijave i informacije na linku: https://culmena.hr/100-pametnih-tvornica/

2. RADIONICA ‘PROJEKTIRANJE PAMETNE TVORNICE’ 30.3., Westin Zagreb

Na ovoj radionici, sudionici će uz stručno vodstvo postaviti koncept Pametne tvornice, viziju cjelokupnog Projekta i usmjerenje za daljnje faze u procesu.

Prijave na i informacije linku: https://culmena.hr/radionica-projektiranje-pametne-tvornice/

Više o sljedećim događanjima u projektu, ali i cjelokupnom Culmeninom radu saznajte na web stranici ili Linkedinu.

Photo by Marko Cuculić

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja