Međimurje Press
EU

Europski parlament usvojio izvješće zastupnice Sunčane Glavak o smanjenju emisija u zrakoplovstvu

Europski je parlament usvojio izvješće o smanjenju emisija u zrakoplovstvu za koje je kao izvjestiteljica bila zadužena zastupnica Sunčana Glavak. Izvješće je dio opsežnog paketa Spremni za 55 %, jednog od najvažnijih paketa za postizanje klimatske neutralnosti i ambicija zacrtanih Europskim zelenim planom.

Istaknuvši da su klimatske promjene već utjecale na živote ljudi na svim kontinentima, eurozastupnica Glavak podsjetila je da su za ublažavanje njihova učinka potrebna globalna akcija i globalna suradnja. Između 2013. i 2019. godine emisije iz zrakoplovnog sektora u Europi porasle su u prosjeku za 5 posto na godišnjoj razini, a predviđa se da će nastaviti rasti, unatoč značajnom smanjenju postignutom tijekom pandemije COVID-19.

„Kako bismo postigli klimatsku neutralnost, Europska unija mora smanjiti emisije iz prometa, uključujući i one iz zrakoplovstva, a upravo povećana klimatska ambicija zrakoplovnog sektora ključna je za postizanje klimatskih ciljeva u skladu s Pariškim sporazumom te za pretvaranje Europskog zelenog plana u našu stvarnost. Izvješćem o reviziji ETS-a u zrakoplovstvu usklađujemo zrakoplovni sektor s našim klimatskim ciljevima. Međutim, unutar tog procesa moj prioritet bio je ponuditi rješenja za dekarbonizaciju sektora. Uz ispunjavanje klimatskih ciljeva, moramo se usmjeriti na očuvanje mobilnosti i naše industrije. Važno je nastaviti podržavati i poticati ulaganja u inovacije, nove tehnologije i održiva zrakoplovna goriva, kako bismo olakšali zelenu tranziciju zrakoplovstva“, rekla je eurozastupnica Glavak, naglasivši da se Klub zastupnika EPP-a pokazao kao istinski lider tijekom cijelog procesa pregovara o paketu Spremni za 55 %. Zahvaljujući Klubu zastupnika EPP-a, konačna ukupna klimatska ambicija čak je veća od prvobitno dogovorenog smanjenja emisija do 2030. pa sada iznosi 57 posto.

Na međuinstitucionalnim pregovorima, na kojima je zastupnica Glavak predstavljala Europski parlament, dogovoren je konkretan alat za pomoć dekarbonizaciji sektora namjenom 20 milijuna emisijskih jedinica koje će biti dostupne kada se koriste održiva zrakoplovna goriva. Besplatne emisijske jedinice ukinut će se 2026. godine čime se jasno daje određeno vrijeme zrakoplovnom sektoru, posebno uzimajući u obzir današnje okolnosti. Sporazumom je dogovoreno kako će se uvesti novi sustav za praćenje, izvješćivanje i verifikaciju emisija koje nisu CO2, a Europska komisija pozvana je da naknadno, do 2028. predstavi zakonodavni prijedlog za rješavanje tog pitanja. Naglašena je i potreba za snažnijom CORSIA-om koja odgovara svojoj svrsi, koja mora biti dio rješenja i pomoći u ispunjavanju obveza Unije prema Pariškom sporazumu, a značajan iskorak postignut je i u pogledu transparentnosti sektora – objavljivat će se više podataka o emisijama iz međunarodnog zračnog prometa.

Uz izvješće zastupnice Glavak, usvojena su i ostala izvješća o sustavu trgovanja emisijama u EU-u i Socijalnom klimatskom fondu za koja su iz Kluba zastupnika EPP-a bili zaduženi Peter Liese, Esther de Lange i David Casa.

Cabinet of MEP Sunčana Glavak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja