Međimurje Press
EU

Glavak: Potrošačima osigurati pristupačniji i jeftiniji popravak robe

U Europskom parlamentu sinoć je održana rasprava o zajedničkim pravilima za promicanje popravka robe. U raspravi je, kao izvjestiteljica u ime Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), sudjelovala zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

„Kao izvjestiteljica uime Odbora ENVI mogu reći kako je ovaj prijedlog, usklađen s Europskim zelenim planom, ključan za ostvarenje naših ciljeva održive potrošnje i klimatske neutralnosti. Naš fokus je bio, posebno u mišljenju Odbora ENVI, na olakšavanju popravaka proizvoda za potrošače, čime smanjujemo otpad i jačamo sektor popravaka. Želimo da popravak bude pristupačniji i jeftiniji krajnjim potrošačima“, istaknula je eurozastupnica Glavak.

Naglašavši potrebu za transparentnošću cijena rezervnih dijelova, kao i njihovom dostupnošću (što je ključno za održivo tržište popravaka), eurozastupnica Glavak smatra da je nužno ojačati i kulturu popravka kroz kampanje podizanja svijesti, prije svega na nacionalnoj razini.

„Ovim prijedlogom Europskog parlamenta podupiremo prava potrošača, ali i malih i srednjih poduzeća i doprinosimo razvoju tržišta popravaka“, kazala je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak zahvalivši kolegama na suradnji.

Podsjetimo, prema istraživanju Eurobarometra, 77 posto potrošača u EU-u radije bi popravilo svoje proizvode nego kupilo nove, ali ih u konačnici moraju zamijeniti ili odbaciti zbog troškova popravaka i nedostupnosti usluga.

Novim pravilima potrošačima će i nakon isteka jamstva biti dostupni novi alati i prava koja će popravak učiniti jednostavnim i pristupačnim, od kojih se ističe pravo potrošača da od proizvođača traže popravak proizvoda koji se mogu popraviti na temelju prava EU-a (poput usisavača, tableta i pametnih telefona, perilica rublja i posuđa, TV i rashladnih uređaja). Tako će potrošači uvijek imati kome odnijeti proizvod na popravak, a proizvođači će imati poticaj za razvoj održivijih poslovnih modela.

Prijedlog nadopunjuje druge aktualne inicijative EU-a koje slijede cilj Europskog zelenog plana za održivu potrošnju i kružno gospodarstvo (Ekološki dizajn i Osnaživanje potrošača za zelenu tranziciju).

Cabinet of MEP Sunčana Glavak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja