Međimurje Press
EU

Glavak: Samo se slabići služe nasiljem nad ženama kako bi se osjećali veći

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u Europskom je parlamentu održana rasprava u kojoj je sudjelovala zastupnica Sunčana Glavak.

Gotovo 736 milijuna žena iznad 15 godina diljem svijeta iskusilo je nasilje od intimnog partnera ili seksualno nasilje od strane ne-partnera.

„Ovo nisu samo statistike Svjetske banke – ovo su glasovi, lica i životi žena koji zahtijevaju našu hitnu akciju. Navest ću jedan dobar primjer iz moje zemlje Hrvatske. Najavljene su izmjene Zakona o kaznenom postupku koje uključuju prepoznavanje zločina femicida i strože kazne za nasilnike, uključujući dulje zatvorske kazne za silovanje“, rekla je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak ističući da je to značajan korak koji i ostalima može poslužiti kao putokaz.

Kako bi se spriječilo nasilje nad ženama, potrebno je ojačati ključne mjere: plakšati prijavu nasilja, pružiti ženama više mogućnosti da traže pomoć, povećati osvještenost i obuku policijskog i pravosudnog osoblja te povećati financijsku neovisnost žena.

Eurozastupnica Glavak smatra da se te strukturne nejednakosti moraju riješiti jer i one su jedan od razloga zašto većina nasilnika ostaje neregistrirana, a najveći je razlog strah od prijavljivanja nasilnika.

“UN je jučer objavio zastrašujući podatak da se nasilje prošle godine povećalo najviše u proteklih 20 godina. Samo se slabići služe nasiljem nad ženama kako bi se osjećali veći. A mi? Ne okrećimo glavu, ne zatvarajmo prozore, nego budimo glasni i prijavimo nasilje. Tako ćemo unijeti promjenu u naše društvo i biti doista ravnopravni“, zaključno je poručila zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

Cabinet of MEP Sunčana Glavak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja