Međimurje Press
EU

Sunčana Glavak: Štetne učinke korištenja umjetne inteligencije staviti u pravne i etičke okvire

Govoreći na plenarnoj raspravi o globalnoj konvergenciji generativne umjetne inteligencije, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak istaknula je da se korištenjem umjetne inteligencije mijenjaju informacije koje primamo, izbori koje donosimo, kao i načini na koje funkcionira društvo.

„Zanimljivo je da generativna umjetna inteligencija na razini ChatGPT-a do sada ima više od 100 milijuna korisnika. Slažem se da ima mnogo prednosti, primjerice u području zdravstva, gdje može ubrzati razvoj lijekova korištenjem naprednih algoritama za stvaranje novih molekula koje bi mogle biti potencijalni lijekovi. S druge strane, smatram da je važno da se uspostavi pravni i etički okvir kako bi se izbjegli potencijalno štetni učinci korištenja takvih tehnologija“, kazala je eurozastupnica Glavak.

Kao primjer mogućeg razvoja umjetne inteligencije u narednim godinama, eurozastupnica Glavak navela je njezinu još veću ulogu u načinu na koji rade vlade i javne institucije te u načinu na koji građani međusobno komuniciraju i sudjeluju u demokratskom procesu.

„Na nama je da osiguramo da se umjetna inteligencija koristi za promicanje i zaštitu naših standarda. Prema procjenama, veličina tržišta umjetne inteligencije do 2030. godine bit će 110,8 milijadi američkih dolara. Govorimo o golemoj industriji koja ima svoje interese. Stoga podsjećam da je Europa ta koja uvodi nove standarde koji potom postaju globalna mjerila“, rekla je eurozastupnica Glavak naglasivši važnost digitalnog obrazovanja građana kako bi bili osposobljeni koristiti se umjetnom inteligencijom koju u ovom trenutno nedovoljno poznaju.

Eurozastupnica Sunčana Glavak osvrnula se i na bojazan mnogih da će umjetna inteligencija dovesti do gubitka radnih mjesta.

„Radna mjesta mijenjaju se kako se mijenja i naše okruženje, stoga mi moramo biti ti koji ćemo obrazovati generacije za tzv. zvanja budućnosti. Ne bojati se napretka tehnologije, već pronaći nova radna mjesta, mjesta budućnosti“, zaključila je eurozastupnica Glavak.

Cabinet of MEP Sunčana Glavak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja