Međimurje Press
EU

U Europskom parlamentu danas se raspravljalo o razvoju biciklističke strategije EU-a

Korištenje bicikala posljednjih godina bilježi porast u europskim gradovima. Uz to što je vožnja biciklom održiv način prijevoza koji doprinosi postizanju klimatskih ciljeva EU-a i smanjenja onečišćenja, biciklizam donosi brojne dobrobiti za zdravlje i društvo te gospodarski rast.

Primjerice, više od tisuću malih i srednjih poduzeća u EU-u bavi se proizvodnjom bicikala i e-bicikala, a ta industrija obuhvaća milijun radnih mjesta. Poticanjem biciklizma, broj radnih mjesta u biciklističkoj industriji može povećati za 2 milijuna do 2030. godine.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak podržala je prijedloge koji se odnose na povećane zahtjeve sigurnosti u biciklizmu, što obuhvaća i izgradnju sigurnije biciklističke infrastrukture, kao i da se prepozna gospodarski potencijal industrije biciklizma koji uključuje proizvodnju baterija za električne bicikle i kružno gospodarstvo. Podaci pokazuju da se 85 posto električnih bicikala koji se prodaju u Europi tamo i proizvode, a projekti u području biciklizma važni su i za sektore mobilnosti, turizma, zdravstva i sporta.

Europski parlament u svom je izvješću pozvao države članice da smanje stope PDV-a za isporuku, najam i popravak bicikala i električnih bicikala te da se 2024. proglasi Europskom godinom biciklizma.

Podsjetimo, kroz Hrvatsku prolazi deset državnih glavnih biciklističkih ruta i četiri europske EuroVelo rute, a pojedini hrvatski gradovi sinonim su za biciklizam kao stil života svojih građana. Sredstva za razvoj cikloturizma u Hrvatskoj predviđena su programima u sklopu Višegodišnjeg financijskog okvira 2023.-2027. te Nacionalnim planom oporavka i otpornosti.

Cabinet of MEP Sunčana Glavak

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja