Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

DJELO IVANA MEŠTROVIĆA PREPOZNATO KAO SPOMENIK KULTURE BIT ĆE PREDSTAVLJENO NA ARTMARKOVOJ PROLJETNOJ AUKCIJI

Nakon što su u protekloj godini Jesenska, odnosno Zimska aukcija, aukcijske kuće Artmark izazvale izniman interes javnosti, nova sezona trgovine umjetninama kreće 19. ožujka i to u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade Zagreb. Proljetna Artmarkova aukcija ponudit će osamdeset i jedno pomno selektirano i pripremljeno djelo likovne umjetnosti od modernizma do poslijeratne umjetnosti, raspona procijenjenih vrijednosti od 200 € do 65.000 €.

Djela u selekciji reprezentiraju kulturnu scenu hrvatske likovne umjetnosti kroz prošlo stoljeće, pri čemu posebno treba istaknuti djelo Ivana Meštrovića “Kapitel”. Slavni hrvatski kipar čija se 140. obljetnica rođenja obilježila i velikom retrospektivnom izložbom u Klovićevim dvorima, predstavljen je djelom “Kapitel”.  Iako djelo nije najskuplje u selekciji svakako je zanimljivo i nešto “drugačije”. Naime, djelo se nalazilo u povijesnim zbirkama Petra Meštrovića i zatim Silvestra Meštrovića, a upisano je kao kulturno dobro pod brojem 340 u Registar pokretnih kulturnih dobara, rješenjem Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Split, od 8.11.1988. Ovo je samo jedan od 4 napravljena kapitela koji su bili zamišljeni za posjed Kaštelet, točnije za crkvu Gospe od Dobrog Savjeta na Crikvinama. 2 od 4 kapitela nalaze se u zbirci Muzeja Ivana Meštrovića. Meštrovićev “Kapitel” procijenjen je na  15.000 € – 25.000 €.

Na Proljetnoj vas aukciji očekuje i ekskluzivno djelo jednog od ključnih predstavnika modernizma i postmodernizma u hrvatskoj umjetnosti 20. stoljeća, Krste Hegedušića.  “Jutro”, djelo koje je izlagano na brojnim izložbama od Nizozemske i Njemačke, preko Bruxellesa, Beograda i Milana do Moderne galerije u Zagrebu, procijenjeno je na 20.000€ – 35.000 € i svakako predstavlja izvrsnu investiciju.

Ni treća Artmarkova aukcija neće se održati bez djela jednog od najznačajnijih hrvatskih umjetnika, Vlaha Bukovca. “Djevojka se odmara”, djelo nastalo u Bukovčevoj najboljoj, praškoj fazi, riječima povjesničarke umjetnosti i kustosice Biserke Rauter Plančić “izvrstan je primjer slikarova fascinantnog umijeća da dočara apartnost dame koju portretira, ljepotu njezinih ruku i bjelinu prozračne haljine koja joj rasvjetljava brigama zamoreno lice.” Ovo iznimno djelo procijenjeno je na 45.000 €  – 65.000 €.

Selektirana je i manja kolekcija od četiri djela Emanuela Vidovića od kojih su dva izuzetna prikaza Vidovićeve omiljene Chioggie i Venecije. Oba su djela procijenjena na 25.000 €  – 35.000 €.  Valja spomenuti i ostala istaknuta imena hrvatske moderne koja se nalaze u selekciji Proljetne aukcije, kao što su Vladimir BecićLjubo Babić, Mato Celestin Medović i Milivoj Uzelac, a licitirat će se za čak tri djela Frane Šimunovića od kojih se ističe “Kamenjar” s procjenom 3.000 € – 5.000 € . Djelo uvijek intrigantne Nives Kavurić-Kurtović “Nanosi trajanja” procijenjeno je na  8.000 € – 14.000 € , “Pinije” Ljube Ivančića na  4.000 €  – 6.000 €, “Parka” Alberta Kinerta na  2.000 € – 4.000 €, a “Tragovi” Slavka Kopača na 600 € – 900 €.

Izložbu svih djela koja će se ponuditi na Proljetnoj aukciji možete razgledati u Galeriji Artmark na Strossmayerovom trgu 5. Ulaz u Galeriju je slobodan, a radno vrijeme je od ponedjeljka do subote od 10 do 20 sati, a nedjeljom od 11 do 16 sati.  Od 18. ožujka djela će biti izložena oko Smaragdne dvorane hotela Esplanade i to 18. ožujka od 10:00 – 20:00 sati i 19. ožujka od 10:00 – 18:30.

Sve dodatne informacije mogu se pronaći na web stranici https://www.artmark.hr/hr.

Ana Petričić Gojanović

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja