Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

HRVATSKI KAJKAVSKI KOLENDAR PREDSTAVLJEN I U KOPRIVNICI

Nakon što je krajem prošle godine održana u Čakovcu, promocija novog godišta Hrvatskoga kajkavskog kolendara za 2024. godinu, godišnjaka Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu koji na svojim stranicama okuplja i autore sa znatno šireg područja, ovog je utorka, 23. siječnja, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici te Povijesnog društva Koprivnica održana i u gradskoj vijećnici u Koprivnici.

Nakon pozdravnih riječi predsjednika koprivničkog Ogranka Dražena Ernečića, koji je istaknuo radost zbog dolaska gostiju iz Međimurja, kratko izlaganje o povijesti Hrvatskoga kajkavskog kolendara, odnosno njegovih književnih prethodnika s kraja 1960-ih i početka 1970-ih izložio je povjesničar Hrvoje Petrić. Pritom je posebnu pažnju posvetio ulozi preminulog akademika Dragutina Feletara, kojemu je – uz gospodarstvenika Đuru Horvata – ovo godište Kolendara i posvećeno, pruživši okupljenima presjek njegove znanstvene karijere.

Govoreći u ime gostiju, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Zoran Turk dotaknuo se značaja Hrvatskoga kajkavskog kolendara, istaknuvši njegovo središnje mjesto u godišnjem nakladničkom planu čakovečkog Ogranka. Također, okupljene je podsjetio kako Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu ove godine namjerava objaviti i prvi natječaj za Nagradu „Dragutin Feletar“, namijenjenu učenicima osnovnih i srednjih škola, autorima najuspješnijih istraživačkih radova.

O strukturi novog godišta Hrvatskoga kajkavskog kolendara za 2024. godinu govorila je njegova glavna urednica Anita Novak, posebno istaknuvši radost zbog redovite suradnje s autorima iz Podravine i drugih kajkavskih krajeva, što godišnjaku Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu upravo i daje jedan širi hrvatski i kajkavski karakter kojim se u svom nazivu diči.

Glazbenim programom večer su uveličali članovi BEMIAN dueta, Miroslav i Ana Betlehem, a recitacijama svojih pjesama, objavljenih na stranicama Kolendara Barica Benotić, Marija Hegedušić, Barbara Percač, Katica Rajič Popijač, Zvonimir Igrec i Miroslav Betlehem, čiji su stihovi ujedno i najbolji sažetak jučerašnjeg susreta: Međimurje, Podravina, tu so našle leka, tu so one sestre drage, još od starog veka…

Saša Vuković

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja