Međimurje Press
Izložbe

Otvorena izložba u sklopu EU projekta SILVANUS

U subotu 19. kolovoza 2023. godine u sklopu manifestacije ŠPANCIRFEST u Muzeju hrvatskog vatrogastva otvorena je izložba posvećena EU projektu SILVANUS.

Uz vatrogasce i zainteresirane građane, otvaranju izložbe su prisustvovali počasni predsjednik VZŽ Varaždinske Zvonko Biškup, tajnik VZŽ Varaždinske Zvonko Videc, zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš, predsjednik DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu Radovan Martinec te Lovorko Marić iz tvrtke Micro Digital.

U ime glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, sve prisutne je na početku otvaranja pozdravio voditelj Muzeja hrvatskog vatrogastva Vedran Runjić.

– Već drugu godinu za redom Muzej otvara izložbu za vrijeme Špancirfesta, ovaj put kroz jedan EU projekt. Pošto se projekt SILVANUS bavi šumskim požarima, Muzej kroz ovu izložbu želi educirati što veći broj građana o navedenoj problematici. – rekao je Runjić i zahvalio se svim sudionicima projekta na pomoći oko organizacije izložbe.

Okupljene je detaljnije sa projektom upoznao Lovorko Marić iz tvrtke Micro Digital. Istaknuo je da u EU projektu SILVANUS sudjeluje 47 projektnih partnera iz 15 zemalja Europske unije, ali i iz Brazila, Australije i Indonezije. Projekt se bavi načinima borbe protiv šumskih požara, kroz upotrebu novih tehnologija poput robota, dronova, aplikacija za prikupljanje podataka, ali i kroz preventivno djelovanje. Spomenuo je uspješnu provedbu pilota projekta organiziranu u travnju u Šapjanama te izložbu o projektu postavljenu u Rijeci i zahvalio se organizatorima na predstavljanju projekta varaždinskoj publici.

Zapovjednik JVP Grada Varaždina Ivica Labaš je rekao da Varaždin, kao kolijevka hrvatskog vatrogastva, prati moderne vatrogasne trendove, kroz edukaciju i opremanje vatrogasaca.

– Ovom izložbom pokazali smo da Muzej nije samo mjesto u kojem čuvamo povijest vatrogastva, nego mjesto edukacije građana i mjesto upoznavanja novih tehnologija. – rekao je Labaš te otvorio izložbu nakon čega su posjetitelji razgledali izložene plakate, predmete i nastavili s prigodnim druženjem.

FOTO: HVZ, VZŽ Varaždinske

(mp)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja