Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Javni poziv za dodjelu nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola!

Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo  Javni poziv za dodjelu nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u 2023. godinu.

Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu imaju svi učenici srednjih škola u Republici Hrvatskoj te svi učenici srednjih škola u Bosni i Hercegovini koji se školuju prema nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku.  Javni poziv otvoren je od 13. veljače do 14. ožujka 2023. godine.

Svrha i cilj ovoga Javnog poziva je očuvanje sjećanja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata na temelju Programa Vlade Republike Hrvatske za mandat 2020.–2024., Provedbenog plana Ministarstva hrvatskih branitelja za razdoblje 2021.-2024. te Provedbenog plana Ministarstva hrvatskih branitelja za razdoblje 2020.-2022., kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj na promišljanje o značaju Domovinskog rata kod učenika srednjih škola.
Kako bi udovoljila uvjetima natječaja, kratka priča o Domovinskom ratu treba biti književno ostvarenje na standardnom hrvatskom jeziku ili narječju s područja Republike Hrvatske, koje tematizira posredni, prepričani doživljaj Domovinskog rata (uz navođenje izvora), događaj stvarne ili fikcijske naravi. Kratka priča može obrađivati samo jedan segment Domovinskog rata, ali i Domovinski rat u cijelosti.
Kratka priča o Domovinskom ratu treba biti u obliku narativne proze s jednostavnom radnjom koja uključuje samo jedan zaplet, jedan splet okolnosti, ima ograničen broj likova i pokriva određen vremenski period. Tekst kratke priče ne smije biti kraći od jedne kartice teksta (1800 znakova s razmacima) ni duži od 5 kartica teksta (9000 znakova s razmacima).

Detalji javnog poziva mogu se pronaći na stranicama Ministarstva hrvatskih branitelja https://branitelji.gov.hr/vijesti/javni-poziv-za-dodjelu-nagrade-za-kratku-pricu-o-domovinskom-ratu-za-ucenike-srednjih-skola-u-republici-hrvatskoj-i-bosni-i-hercegovini-u-2023-godinu/4287

Sanja Jakopec

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja