Međimurje Press
Kultura i obrazovanje

Otvorena izložba „Odgajani za uspjeh – obitelj Legenstein”

U Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec večeras je otvorena izložba „Odgajani za uspjeh – obitelj Legenstein“. Muzej Međimurja Čakovec prepoznao je priliku da povodom 100. obljetnice rođenja Lili Legenstein postavi izložbu posvećenu za Čakovec značajnoj, ali nažalost u javnosti malo poznatoj obitelji Legenstein.

Uvodno slovo o izložbi prezentirale su ravnateljica muzeja Maša Hrustek Sobočan i autorica  izložbe: Ana Šestak, viša kustosica povijesnih zbirki MMČ-a,

Fokus izložbe je na obitelji i njihovom životu u Čakovcu u razdoblju između dvaju svjetskih ratova. Središnji dio posvećen je Kavani Royal koja je bila najvažniji izvor obiteljskih prihoda, uz Kavanu je vezan njihov status u gradu, a bitna je i za prikaz jednoga, bogatog i povlaštenog, sloja građanstva u međuratnom razdoblju. Uz Kavanu su vezani i sport i glazba, najvažnije stvari za Legensteine, a obrađeni su i Drugi svjetski rat koji je drastično promijenio život obitelji te cjelokupna umjetnička karijera Lili Legenstein koja je povod ove izložbe.

Zahvaljujući gospođi Snježani Mijić koja  je za izložbu ljubazno ustupila ostavštinu Lili Legenstein, napravljena je vizualno atraktivna izložba dopunjena predmetima iz fundusa Muzeja Međimurja Čakovec. Posjetitelji će moći vidjeti mnoštvo obiteljskih fotografija, plakate koji najavljuju razna događanja, predmete vezane uz njihovu športsku karijeru kao i predmete vezane uz kazališnu karijeru Lili Legenstein. Fotografije Kavane Royal i skladba Geze Legensteina koja će se moći čuti na izložbi približit će posjetiteljima atmosferu u najelitnijem čakovečkom lokalu u međuratnom razdoblju.

 

 

 

 

 

 

Foto: MVG

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja