Međimurje Press
EkologijaKultura i obrazovanje

U OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica predavanje o MIKROPLASTICI

U sportskoj dvorani OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica 10. siječnja 2024. godine u okviru Erasmus+ projekta Deplastifikacija planeta organizirano je predavanje Mikroplastika.

Poučno i zanimljivo predavanje održala je Dunja Turk, dipl. ing. biologije. Zaposlena je u Bioinstitutu d.o.o. Čakovec u kojem se primjenjujući oko dvjestotinjak različitih analitičkih metoda provode istraživanja u laboratorijima za ekologiju, mikrobiologiju te kemiju hrane i predmeta opće uporabe.

Predavanju su prisustvovali učenici članovi Erasmus tima koji su iznijeli svoja iskustva s aktivnosti koje su imali na mobilnostima u Austriji, Španjolskoj i Portugalu. Ovo predavanje dio je projektnih aktivnosti kojima je obilježen 3. Dan planete Zemlje u našoj školi  a što je obaveza u projektu.

Pojam mikroplastika predstavlja male plastične čestice veličine od 0,001 do 5 mm. Primarna mikroplastika je namjerno proizvedena za dobivanje različitih proizvoda, a fragmentacijom i raspadanjem plastičnih proizvoda u okolišu nastaje sve više sekundarne mikroplastike.  Ona je prisutna u moru i kopnenim vodama, ledenjacima, zraku, padalinama, tlu, sedimentima i u živim bićima. Postoje različiti načini unosa mikroplastike u okoliš, a najviše su izraženi njezini učinci u vodenim ekosustavima.

Čovjek je svakodnevno izložen unošenju mikroplastike u organizam  putem kože, udisanjem te hranom, vodom i lijekovima. Dnevno možemo uslijed lagane aktivnosti udahnuti do 272 čestice mikroplastike, a u tjedan dana pojedemo i udahnemo približno 5 g mikroplastike, što odgovara jednoj kreditnoj kartici. Veliki problem predstavlja interakcija mikroplastike s drugim onečišćivačima kojima je to dodatni način ulaska u organizme.

Mikroplastika postaje makroproblem

Onečišćenje mikroplastikom je oku nevidljivo i stoga često ignorirano. Trebalo bi ju zakonski proglasiti zagađivačem okoliša na globalnoj razini. S ciljem rješavanja problema razvijaju se metode uzimanja uzoraka i njihove analize. Učinkovito upravljanje plastičnim otpadom treba se temeljiti na kružnom gospodarenju ponovnom upotrebom i recikliranjem plastike. Izrazito je važno o ovom problemu izvijestiti javnost te usvojiti navike kojima svaki pojedinac može dati doprinos smanjenju onečišćenja mikroplastikom (npr. zamjena plastike alternativnim materijalima, višekratna upotreba plastičnih predmeta, odvojeno prikupljanje i recikliranje plastičnog otpada, nošenje odjeće od prirodnih materijala, ugradnja filtera na ispuste perilica rublja, upotreba prirodne kozmetike). (Olivera Šercer-Žokalj)

Patricija Husajina 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja