Međimurje Press
Udruge

Zajednica braniteljskih udruga Međimurske županije

Dana 22.03.2023. je osnovana Zajednica braniteljskih udruga Međimurske županije, kao registrirani savez braniteljskih udruga s područja Međimurske županije. Zajednica je upisana u Registar udruga RH dana 15.05.2023. godine tako da može javno i legitimno djelovati u provedbi zacrtanih Statutarnih ciljeva osnivanja.  Tako je konačno i u Međimurskoj županiji pored ZU HVIDR-e MŽ, osnovan savez braniteljskih udruga, jer do sada je to bila jedina županija u Hrvatskoj koja nije imala savez braniteljskih udruga na županijskoj razini.

Nakon turbulencija osnivanja i ostavke prvog izabranog predsjednika g. Željka Dobranića zbog teške bolesti, te reizbora predsjednika za predsjednika Zajednice izabran je Josip Kolarić, zamjenik predsjednika je brigadir Dragutin Remenar, a tajnik Zajednice umirovljeni pukovnik Željko Tomašić.  Statutarnom odredbom Upravno vijeće je sastava: Mladen Magdalenić, Darko Orehovec i Željko Dvanajščak.

Zajednica ne osporava legitimitet nijedne braniteljske udruge, već je osnovana da bude na usluzi braniteljskim udrugama, prvenstveno članicama, kako bi se udruge sukladno pozitivnim hrvatskim propisima osposobile za aktivno djelovanje kao organizacije civilnog društva, a samim tim pozicionirale u društvu kako to branitelji zaslužuju.

Članstvom u Zajednici udruge ne gube samostalnost niti legitimitet. Zajednica ne predstavlja udruge, već će u okviru svojih mogućnosti utjecati na javnu politiku očuvanja digniteta Domovinskog rata, a na prijedloge i zahtjeve udruga članica.

Članicom Zajednice može, temeljem zahtjeva i Odluke Skupštine Zajednice, postati svaka braniteljska udruga s područja Međimurske županije, a koja djeluje po pozitivnim hrvatskim propisima o čemu dostavlja dokaze. Temeljem navedenog pozivamo sve braniteljske udruge s područja Međimurske županije da se priključe Zajednici, kako bi zajedno kreirali politiku očuvanja digniteta Domovinskog rata.

S rezignacijom odbacujem sve zločeste priče i glasine o nama. Natječaj za predsjednika bio je otvoren četiri godine i svi koji se nisu kandidirali nemaju moralno pravo kritizirati nekoga tko nije još ni počeo raditi. Također odbacujemo sve političke konotacije, podmetanja i neistine koje šire aktivisti nekih udruga iz samo njima znanih razloga. Važno je uočiti da smo mi „savez udruga“, znači savez pravnih osoba, ne i fizičkih osoba i na rad Zajednice mogu utjecati isključivo članice Zajednice preko svojih temeljnih udruga.

Naš rad će se moći ocijeniti nakon godinu dana na redovnoj Skupštini Zajednice.

Detalji Zajednica

Predsjednik

Josip Kolarić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja