Međimurje Press
Nekategorizirano

Vraćanje biste Karla Mrazovića Gašpara

Prošlo je godinu dana otkad je krenula inicijativa za vraćanje biste Karla Mrazovića Gašpara koja je vandalskim činom srušena u Murskom Središću 1991. godine. Udruga antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije donijela je na svojoj godišnjoj skupštini zaključak da se zatraži razgovor s gradonačelnikom Draženom Srpakom o vraćanju biste Karla Mrazovića Gašpara u Mursko Središće. Kako ti razgovori, a za razgovor je potrebno dvoje, nikako da krenu zbog  „zauzetosti“ gradonačelnika, Udruga je krenula pisanim putem komunicirati s gradonačelnikom i gradskim vijećem Murskog Središća.

Rezultat je pisani odgovor gradonačelnika koji rezolutno odbija vraćanje biste u Mursko Središće, „argumentirajući“ to među ostalim sljedeće: „Bista je bila postavljena u vrijeme nedemokratskog, totalitarnog sustava i kao takva predstavlja slavljenje istog“. Kako je to bio odgovor samo gradonačelnika, a pismo je upućeno i gradskom vijeću, Udruga upućuje drugu pisanu poruku gradskom vijeću, ali na sjednici gradskog vijeća održanoj 24. rujna 2022. godine predsjednik vijeća Miljenko Cmrečak to pitanje ne uključuje u dnevni red sjednice. Na pitanje vijećnice Renate Kovačić što je s inicijativom za vraćanje biste Karla Mrazovića Gašpara i mogu li o tome raspravljati, i gradonačelnik Srpak i predsjednik vijeća Cmrečak odbijaju inicijativu, a predsjednik vijeća komentira: „Ne možemo postavljati biste narodnih heroja kako to traže pojedinci“. Postavljamo pitanje da li čovjek koji je bio vezan za svoj zavičaj i zadužio ga, a čija je biografija zaista impresivna i svaka bi se sredina ponosila da je Karlo Mrazović Gašpar potekao iz nje, zaslužuje takav odnos?

Godine 1902. u Murskom Središću rođen je Karlo Mrazović Gašpar, najistaknutiji predstavnik komunističkog pokreta u Međimurju. Bio je sudionik tri revolucije: one Bele Kuna u Mađarskoj 1919., građanskog rata u Španjolskoj 1936.-1939. gdje je nosio ime Karlos Ortega, te jedan od organizatora ustanka u Hrvatskoj 1941. U studenom 1918. godine bio je prisutan u Murskom Središću obračunu razularene mađarske soldateske s narodom u čuvenoj „Međimurskoj revoluciji“. Nakon protjerivanja Mađara bio je član dobrovoljačke „Međimurske legije“, čija je zadaća bila čuvanje Međimurja od upada Mađara. Potom odlazi u Mađarsku i stupa u redove mađarske Crvene armije. Tu je nakon sloma revolucije osuđen na smrt. Život spašava bijegom u Jugoslaviju. Član KPJ bio je od 1927. godine, a u Moskvi gdje je boravio od 1929.-1936., završio je Komunističko sveučilište nacionalnih manjina. U Španjolsku odlazi 1936. godine. Bio je komesar u Balkanskoj četi 12. Internacionalne brigade. Teško je ranjen u borbama kod Albacete. Jedan je od organizatora ustanka protiv mađarskih i njemačkih okupatora i domaćih izdajnika u Hrvatskoj 1941., te bio je na čelu najviših institucija NOB-e u Hrvatskoj. Bio je istaknuti dužnosnik komunističke vlasti nakon II. svjetskog rata i veleposlanik Jugoslavije u Mađarskoj, Sovjetskom Savezu i Meksiku. Nositelj je najviših jugoslavenskih i brojnih međunarodnih odličja. Umro je u Zagrebu 23. rujna 1987. godine, a pokopan u Čakovcu. Spomenik autora akademskog kipara Ćirila Mihanovića podignut mu je 1989. Godine pred zgradom OŠ Mursko Središće. Srušile su ga nepoznate osobe 1991. godine, a spomenik se od tada čuva u Muzeju Međimurja Čakovec.

U Murskom Središću  održan je sastanak Predsjedništva Udruge antifašističkih boraca i antifašista Međimurske županije s članovima SDP-a Mursko Središće i Društva Josip Broz Tito. Nakon poduže i vrlo emotivne rasprave zaključeno je u ovoj konstelaciji vlasti u Murskom Središću nije moguće očekivati vraćanje biste Karla Mrazovića Gašpara, tim više što su ti isti ljudi već 2014. godine odbili takvu inicijativu. Srećom postoje i druge opcije da se bista vrati u Mrazovićev zavičaj. Vrijeme će uskoro pokazati da je to moguće, jer Karlo Mrazović Gašpar pripada ne samo Murskom Središću već i Međimurju i Hrvatskoj i sve su opcije otvorene za njegov povratak.

Predsjedništvo UABA Međimurske županije

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja