Međimurje Press
Političke stranke

PRIOPĆENJE SDP-A MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

Tragična zbivanja kojima smo svjedočili putem medija prošlog tjedna prikazala su dvoličnost našeg sustava. Svi ističu kako su zdravstveni radnici od iznimne važnosti i zaslužuju posebnu pažnju, ali im onda namećemo takve uvjete rada u kojima je gotovo nemoguće izbjeći grešku, za koju će pak odgovarati oni sami, a ne sustav ili pak rukovoditelji sustava.

Tako na primjeru vozača hitne pomoći, koji je tijekom odlaska s intervencije na Bundeku radi zbrinjavanja maloljetne alkoholizirane djevojke ozlijedio troje maloljetnika, primjećujemo niz rupa u sustavu koje su mogle značajno smanjiti rizik da se tako nešto dogodi. Za njih sve će odgovarati vozač, a ne oni koji kreiraju i vode sustav. Primjerice, da zdravstveni djelatnici imaju beneficirani radni staž, ovaj djelatnik bi već odavno bio u zasluženoj mirovini. Na to smo upozoravali mnogo puta, a u siječnju ove godine postavili smo i direktno pitanje ministru Berošu u Saboru. Međutim, dobili smo samo obećanje o Zakonu o Hitnoj medicinskoj službi.

Pravilnik o Hitnoj medicinskoj pomoći još od 2016. godine, kada je donesen, skuplja prašinu na dnu ladice negdje u Ministarstvu zdravstva. Reforma hitne medicinske pomoći nije se pomakla s mrtve točke, što je poražavajuće. Ali čini se da to ravnateljicu Maju Grbu-Bujević, čiju ostavku zbog nerada hitnjaci traže, uopće ne brine. Dapače, nije se niti oglasila po ovom pitanju. Očito smatra da je njen posao ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, krovne ustanove hitne medicinske zaštite, nedostojan njenog vremena, već da je potrebnija kao vrijedna dizačica ruke vladajuće većine. Dok se sustav hitne doslovno raspada i „krpa“ nedostatke u zdravstvu, poput dugih lista čekanja i smanjene dostupnosti usluga, gospođa Grba-Bujević ne čini ništa da bi poboljšala rad djelatnika hitne niti unaprijedila njihov status. Djelatnici hitne zaslužuju bolje i odgovornije vodstvo, koje će se svakodnevno boriti za njihova prava!

Intervencija na kakvoj su bili ovi djelatnici nažalost je sve više. To otvara i još jedan problem pred kojim svi zatvaraju oči – naši mladi u dobi od 15 godina konzumiraju više alkohola nego njihovi vršnjaci u EU. Uslijed porasta mnogih emocionalnih smetnji u djetinjstvu i adolescenciji očekuje se porast i konzumacije sredstava ovisnosti, od kojih je alkohol među najdostupnijim. Hrvatska nema baš nikakvu cjelovitu i sveobuhvatnu politiku sprječavanja i borbe protiv štetne konzumacije alkohola. Postojeći zakoni se očito ne provode, budući da maloljetnicima nije ograničena dostupnost alkohola niti duhanskih proizvoda što možemo vidjeti svugdje u našoj okolini. Puna su nam usta zaštite djece i mladih, ali iz konkretnih slučajeva vidimo da to ostaje samo na razini floskula. Mladi su nam i dalje nezaštićeni i prepušteni sami sebi, bez ikakve kontrole starijih.

Svim djelatnicima hitne pomoći želimo zahvaliti na nesebičnom radu i požrtvovnosti koju iskazuju svaki dan na terenu. Nadamo se da će ministar Beroš čuti vaše sirene na prosvjedu u četvrtak, a mi ćemo i dalje upozoravati na potrebne promjene u sustavu, koje će biti dostojne vaše djelatnosti.

SDP Međimurske županije

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja