Međimurje Press
Zanimljivosti

Što su radili Međimurski vodiči u Donjoj Dubravi?

Međimurska popevka usmeno je blago Međimurja, Hrvatske i svijeta, istakla je ovogodišnja dobitnica nagrade Hrvatskog muzejskog društva za istraživački rad na nematerijalnoj baštini Međimurja Janja Kovač, u Domu kulture Zalan u Donjoj Dubravi, pred grupom Međimurskih vodiča. Kao viša kustosica i voditeljica Etnografskog odjela Muzeja Međimurja Čakovec s razlogom je angažirana kao predavač na temu razvoja i očuvanja međimurske popovke pred članovima Udruge turističkih vodiča “Međimurski vodiči” te pridruženim gostima izleta održanog u petak 29. prosinca 2023.  godine. Odlazak u Donju Dubravu organiziran je  hop on hop off busom, a financijsku potporu poučnom programu i izletu Udruge dala je Općina Donja Dubrava.

rbt

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su vokalistica Marija Magdalena Kočila i cimbulaš Josip Brdar, izvodeći splet međimurskih popevki. Međimurska popevka je kao tradicionalni oblik pjevanja sjeverozapadne Hrvatske, uvrštena na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva. Očuvana je  zahvaljujući generacijama ljudi koji su pjevajući pjesme uspjeli sačuvati ovaj tradicijski glazbeni izričaj od zaborava.

Značaj i vrijednost međimurske popevke koja je neizostavan dio današnje tradicijske kulture međimurske regije, prepoznaju i čuvaju osobe upravo kao što su Janja Kovač koja je za našu udrugu održala ovo poučno predavanje. Čuvari međimurske popevke su mladi pjevači i glazbenici poput Marije Magdalene Kočila i cimbulaša Josip Brdara, ili imena kao što su Lidija Bajuk, Kata Lajtman, Margeta Vuglač, kao i brojni članovi međimurskih kulturno-umjetničkih društva , “Riznica Međimurja” i druge kulturne institucije te sama živost na terenu kroz nekoliko stotina aktivnih pjevača. Svi oni aktivno doprinose očuvanju međimurske popevke. Naravno da će i međimurski vodiči  kroz svoje interpretacijske priče i vođene ture kroz Međimurje neizostavno govoriti i promicati međimursku popevku, te spomen na njezine ikone kao što je Elizabeta Toplek odnosno Teta Liza, kazao je predsjednik UTV “Međimurski vodiči”, Nikola Medved.

Druženje je završilo degustacijom međimurske gibanice i slanih delicija inspiriranih domaćom međimurskom kuhinjom, a poučni izlet bio je završna ovogodišnja aktivnost Udruge turističkih vodiča “Međimurski vodiči”.

Za UTV “Međimurski vodiči”

Roberta Radović, članica udruge

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja