Međimurje Press
Ekologija

PPA ugovori su budućnost zelene tranzicije

Kako ozeleniti i ujedno unaprijediti svoje poslovanje te time osigurati održivu i sigurnu budućnost za cijelu zajednicu raspravljalo se danas na 2. Regionalnoj RE-Source Croatia konferenciji posvećenoj razvoju PPA ugovora koja je i ove godine okupila preko 300 sudionika iz Hrvatske i regije.

Power Purchase Agreement (PPA) ugovor međusobno sklapaju oni koji energiju proizvode iz obnovljivih izvora te oni koji tu istu energiju trebaju, ili konkretnije, tvrtka koja posjeduje vjetropark i tvornica koja će za svoju proizvodnju koristi upravo struju iz navedenog vjetroparka. U Europi, takva vrsta ugovora uobičajena je stvar, a da Hrvatska nastoji biti što bliže onome što definira EU, istaknula je direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatska (OIEH), Maja Pokrovac.

Annie Scanlan, direktorica politika i utjecaja europske RE-Source platforme pohvalila je rast potpisanih PPA ugovora u Europi prošle godine, čak 40% u odnosu na godinu prije s ostvarenih 10,4 GW novih kapaciteta obnovljive energije što neupitno ukazuje na sve veći zamah potražnje za obnovljivim izvorima energije među europskim poduzećima. Sektore najvećih korporativnih kupaca obnovljive energije u Europi u 2023. predvodila je teška industrija, zatim ICT, maloprodaja, telekomunikacije te inženjerstvo i tehnologija, dodala je.

Ovi su ugovori alat kako Hrvatska može prestati uvoziti električnu energiju. Važni su i zbog još jedne činjenice, a to je da ćemo zbog velike količine obnovljive energije u određenim dijelovima dana i velikih kapaciteta koji će se na terenu instalirati, morati imati adekvatan odgovor i u tržišnom smislu, odnosno formiranju cijena, podsjetio je državni tajnik u MINGOR-u i istaknuo kako će u novom dizajnu tržišta električne energije kojeg Europska komisija priprema, PPA ugovori biti sastavni dio zakonodavnih rješenja koja ćemo i mi prenijeti u naše zakonodavstvo.

Što donosi nova reforma tržišta električne energije u Europi predstavio je Dries Acke, direktor javnih politika u SolarPower Europe. PPA ugovori su put prema stabilnim izvorima energije koji se u budućnosti mogu i dijeliti, rekao je i naveo primjer kako su u Portugalu na nogometnom stadionu postavljeni solari, a struja se dijeli s okolnim stanovništvom.

Što sve donose nova Pravila o organiziranju veleprodajnog tržišta električne energije raspravljalo se na prvom panelu koji je približio Regulatorni okvir ugovaranja kupnje električne energije. Zaključeno je kako će nova pravila donijeti i neke nove mogućnosti poput dogovaranja prodaje struje bez posredovanja treće osobe iako nije sasvim jasno kako će to funkcionirati u praksi. Također, ostala su restriktivna pravila po pitanju hibridnih modela, ali je najvažnije ipak da se sustav pokrene i da se tijekom vremena kontinuirano unaprjeđuje sukladno potrebama tržišta.

Uvod u drugu panel raspravu dao je Guy Brindley, direktor tržišnih analitika organizacije WindEurope koji se osvrnuo na različite modele PPA tržišta. Pojasnio da tvrtka uopće ne mora biti na istoj mreži kao i proizvođač, da bi međusobno sklopili PPA ugovor što je odlična shema za prekogranične PPA-ove. Primjerice, struja od solara iz sunčanog dijela Europe može se koristiti u oblačnoj sjevernoj Engleskoj. To je standardni model za Ameriku, ali kod nas u Europi još nije, pojasnio je Brindley.

Izazovi koje proizvođači vide prilikom sklapanja PPA ugovora predstavljeni su na drugom panelu o različitim perspektivama ugovaranja kupnje električne energije iz OIE. Anketa provedena među vlasnicima elektrana pokazala je kako je prvi izazov pri sklapanju PPA-ova preniska cijena koju traže tvrtke koje energiju kupuju, manjak volumena energije koji se može ponuditi na tržištu na drugom je mjestu, dok je na trećem nedostatak kompetencija uprava u tome da se PPA ugovor uopće dogovara.

O ulozi jamstva podrijetla u okviru strategije prema dekarbonizaciji govorio je Jos Tuinenburg, menadžer za usklađivanje standarda iz The I-TRACK Foundationa. Da PPA ugovor bez jamstva podrijetla nije “obnovljivi PPA”, pojasnio je Tuinenburg te istaknuo da je HROTE kod nas taj koji daje jamstvo porijekla energije.

O istoj se temi raspravljalo i na posljednjem panelu konferencije, na kojem su stručnjaci dali odgovore na pitanja što su uopće jamstva podrijetla i koja je njihova važnost u dekarbonizaciji. Kod jamstva podrijetla radi se o tome da se svaki megavatsat registrira na mrežu, a kupci dobiju garanciju da je njihova energija obnovljiva. Zaključeno je kako sustav još nije dovoljno prepoznat te kao unaprjeđenje sustava predložilo se pojednostavljenje procesa poništavanja i time otvaranje tržišta za druge igrače, odnosno liberalizacija istog.

RE-Source Croatia 2024. konferencija završila je B2B susretima između sudionika, a vjerujemo i dogovorima oko budućih PPA ugovora u našoj zemlji.

Marija Hanzec

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja