Međimurje Press
Gospodarstvo

Održana 118. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije

U velikoj vijećnici Međimurske županije danas je pod predsjedanjem Elvisa Novaka održana sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije

Na čak devet stranica, vijeće je sublimiralo svoj rad u protekloj, 2023. godini kroz 5 sjednica i dva priopćenja za medije.

Glavne teme ove sjednice odnosile su se na stanje sigurnosti u Međimurskoj županiji i kretanju na tržištu rada. Posebno na moment kada u Međimurju nedostaje radne snage i kada primanja naših ljudi nisu dovoljna i kada odlaze u zemlje EU. Sindikati pregovorima nastoje povećati minimalne plaće kao dio rješenja, no svjesni su da to nije dovoljno.

Poslodavci pak drugačije razmišljaju. Kažu, lako je reći da treba povećati plaće. Svjesni zadnjih događanja, da svako može štrajkati kad želi pogotovo u predizborno vrijeme. Bojimo se da poslodavci teško mogu pratiti povećanje plaća u javnom sektoru. U nekim gospodarskim granama je to jako teško. Porezna reforma nije dostatna da bi se nešto značajno dogodilo. Upozoravaju stalno i na smanjenje pdv-a. Čak 50 % poslodavaca u Međimurju teško to prati pa čudi podataka o prosječnoj plaći od 1100 eura. Pitaju se kakav razvoj Hrvatska želi?  Sve više imamo stranih investitora sa stranom radnom snagom. Što mi kao domicilni poslodavci imamo od toga?

Na današnjoj sjednici iznesene su brojke iz 2023. godini, u kojima stoji da je Pu međimurska ukupno izdala 5123 radnih dozvola, a poništila 2249, što govori da je aktivno 2874 stranih radnika, mada nije nužno da su svi oni na području Međimurske županije. Strani radnici trenutno čine 6,5% radne snage u Međimurskoj županiji tj. gospodarstvu, pogotovo u metaloprerađivačkoj industriji, a nešto manje u drugim djelatnostima.

(rd)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja