Međimurje Press
Grad Prelog

Dan državnosti Grad Prelog obilježit će u srijedu, 29. svibnja 2024.

Praznik, Dan državnosti, Grad Prelog obilježit će, u srijedu, 29. svibnja 2024. godine, polaganjem vijenaca na spomenik Domovinskom ratu u Prelogu i na spomenike hrvatskim braniteljima, Ivanu Sokaču u Oporovcu te Krešimiru Madiću u Čukovcu, kao i Misom za domovinu, 29. svibnja 2024. godine u crkvi sv. Jakoba u Prelogu u 17,00 sati.

17,00 Misa za Domovinu u crkvi sv. Jakoba u Prelogu
18,00 Polaganje vijenca na spomenik Krešimiru Madiću u Čukovcu
18,30 Polaganje vijenca na spomenik Ivanu Sokač u Oporovcu
19,00 Polaganje vijenca na spomenik Domovinskom ratu u Prelogu

Hrvatska 30. svibnja, obilježava Dan državnosti u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. Taj svibanjski dan počeo je povratkom stare tradicije. Uoči prvog zasjedanja Sabora brojni zastupnici i uglednici na čelu s Franjom Tuđmanom prisustvovali su svečanoj misi u zagrebačkoj prvostolnoj crkvi, koju je predvodio kardinal Franjo Kuharić.

Izabrani zastupnici su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa. Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman koji je u svom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji, podsjeća Hrvatski sabor.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja