Međimurje Press
Grad Prelog

Pregled tjednih događanja

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

 • 19. I 20.5.2023., PETAK I SUBOTA U 18 SATI

 • Super Mario Bros.Film (The Super Mario Bros. Movie)

Animirani; Uloge: Tin Rožman, Iskra Jirsak, Vini Jurčić, Fabijan Pavao Medvešek, Daniel Dizdar, Duško Valentić

Nintendo i Ilumination predstavljaju nam novi animirani film inspiriran svijetom Super Maria. Redatelji filma su Aaron Horvath i Michael Jelenic, koji su zajedno radili na filmovima Teen Titans Go!, Teen Titans Go! To the Movies, a scenarista je Matthew Fogel (Lego film 2, Malci 2 – Gruov početak). Glasove likovima u originalnoj verziji filma posudili su Chris Pratt (Mario), Anya Taylor-Joy, Charlie Day, Jack Black, Keegan-Michael Key, Seth Rogen, Fred Armisen, Kevin Michael Richardson, Sebastian Maniscalco.

 • 19. I 20.5.2023., PETAK I SUBOTA U 20 SATI

 • Brzi i žestoki 10 (Fast X)

Akcija; Uloge: Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Chris “Ludacris” Bridges, Jason Momoa, Nathalie Emmanuel, Jordana Brewster, John Cena, Jason Statham, Sung Kang

Brzi i žestoki 10, deseti film u sagi Brzi i žestoki, posljednje je poglavlje jedne od najpoznatijih i najpopularnijih globalnih franšiza u kinematografiji, koja je sada u svom trećem desetljeću i još uvijek je snažna s istom glavnom glumačkom postavom i likovima kao i na početku. Tijekom mnogih misija i protiv nemogućih izgleda, Dom Toretto (Vin Diesel) i njegova obitelj nadmudrili su, iznervirali i nadmašili svakog neprijatelja na svom putu. Sada se suočavaju s najsmrtonosnijim protivnikom s kojim su se ikad suočili: zastrašujućom prijetnjom koja izranja iz sjena prošlosti, potaknuta krvnom osvetom i koja je odlučna razbiti ovu obitelj i uništiti sve-i svakoga-što Dom voli, zauvijek.

 • 1.5. DO 22.5.2023., MJESEC NAŠEG FILMA U DOMU KULTURE GRADA PRELOGA

Mjesec svibanj, u kojem projektom H15 – 15 godina u našem filmu Hrvatski audiovizualni centar obilježava 15 godina djelovanja, bit će proglašen Mjesecom našeg filma. Naime, od 1. do 31. svibnja u čak 56 gradova i 72 kina diljem Hrvatske bit će prikazano 60 domaćih filmova realiziranih u proteklih 15 godina, i to putem više od 480 projekcija. Mjesec našeg filma zamišljen je kao program koji za cilj ima publiku provesti kroz domaću kinematografiju u proteklih 15 godina podsjećajući je na neke od najuspješnijih i omiljenih filmova uz koje su odrastali, razvijali se, educirali, rasli, mijenjali se. Pogledom unatrag nastojimo podsjetiti na uspjehe hrvatskog filma i audiovizualne proizvodnje u proteklom razdoblju i proslaviti ih te tako ujedno motivirati publiku na praćenje hrvatskog filma i u budućnosti. Program u sklopu Mjeseca našeg filma održat će se u kinima u sklopu Kino mreže, nezavisnim kinima te u CineStar kinima diljem Hrvatske.

Mjesec našeg filma ugostit će i Dom kulture Grada Preloga, animiranim filmom “Šegrt Hlapić” Silvija Petranovića, dokumentarnim filmovima “Dani ludila” Damiana Nenadića, “Jedna od nas” Đure Gavrana i “Kralj” Dejana Aćimovića te igranim filmovima “Comic Sans” Nevija Marasovića i “Zvizdan” Dalibora Matanića.

DOM KULTURE

 • 19.5.2023., KONCERT KREŠIMIRA LAZARA I KREŠIMIRA HASA U MUZEJU CROATA INSULANUS

Dom kulture Grada Preloga organizira u petak, 19.05.2023. godine, u Muzeju Croata Insulanus, drugi koncert, koji je odobren od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu Programa javnih potreba u kulturi. U prostoru Muzeja Croata insulanus Grada Preloga nastupiti će duo Krešimir Lazar (violončelo) i Krešimir Has (čembalo). Ulaz je besplatan, a početak je u 20,00 sati. Na repertoaru će se naći djela Michela Correttea te Andrije Motovunjanina.

Violončelist Krešimir Lazar rođen je u Varaždinu. U rodnom je gradu završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. V. Dešpalja kod kojega je ujedno i magistrirao. Osvojio je nagrade u zemlji i inozemstvu, među kojima I. nagradu na međunarodnom natjecanju Alfredo Marcosig u Goriziji (Italija) zatim nagradu Hrvatske radiotelevizije Amando Ivančić, Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu, Dekanovu nagradu Muzičke akademije u Zagrebu, nagradu Hrvatskog glazbenog zavoda i nagradu Društva sveučilišnih nastavnika i ostalih znanstvenih djelatnika u Zagrebu. Koncertirao je u više europskih te latinoameričkih zemalja. Kao solist nastupao je uz Zagrebačku filharmoniju, Varaždinski komorni orkestar, Hrvatski barokni ansambl, Hrvatski komorni orkestar i HGM Jazz orkestar. Uz koncertnu djelatnost sudjelovao je kao predavač na medjunarodnom festivalu gudača Strings Only u Zadru i kao član međunarodnih žirija na istoimenom natjecanju, kao i na međunarodnom natjecanju Alfredo i Vanda Marcosig u Goriziji (Italija) i na Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe u Ljubljani. Šef i solist je Varaždinskog komornog orkestra, te je solist i suosnivač ansambla Camerata Garestin i klavirskog trija Amadeus trio Zagreb. Stalni je suradnik Simfonijskog orkestra HRT. U suradnji sa čembalistom i orguljašem Krešimirom Hasom, dobitnik je nagrade Jurica Murai za koncert u sklopu 41. Festivala Varaždinske barokne večeri 2011., a koju dodjeljuje festivalski žiri. Zaposlen je kao redoviti profesor na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu.

Orguljaš i čembalist Krešimir Has svoju je umjetničku djelatnost usmjerio ka glazbi visoke renesanse i baroka, redovito nastupajući na svim relevantnim glazbenim, a posebice specijaliziranim pozornicama Republike Hrvatske, a ostvario je i znatan broj inozemnih nastupa. Nakon završenih studija orgulja i čembala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, te usavršavanja na Musikhochschule Lübeck, dugi niz godina djelovao je kao jedan od najistaknutijih članova Hrvatskog baroknog ansambla, redoviti je suradnik i Varaždinskog komornog orkestra. Suosnivač je Malog festivala čembala i ansambla Camerata Garestin. Umjetnički je surađivao sa svjetski priznatim umjetnicima iz područja interpretacije glazbe visoke renesanse i baroka (R. Eggar, L. Cummings, C. Mackintosh, M. Mitchell, A. Marcon, M. Haselböck, E. Onofri, L. H. Rosenberg, A. Helm i mnogi drugi). Dobitnik je i više nagrada te priznanja za svoje umjetničko glazbeno djelovanje, među kojima je i treća nagrada međunarodnog orguljaškog natjecanja Andrea Antico da Montona, a čijim je prosudbenim povjerenstvom predsjedao najveći svjetski uzor u interpretaciji orguljske i čembalističke rane glazbe – Gustav Leonhardt. 2007. godine priznat mu je status samostalnog umjetnika, te je do danas redoviti član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. 2010. godine izabran je u naslovno umjetničko sveučilišno zvanje docenta iz sviranja orgulja, a od strane Sveučilišta u Zagrebu. U sklopu 41. festivala Varaždinske barokne večeri 2011. godine stručni žiri Varaždinskih baroknih večeri nagradio je koncertni nastup Krešimira Lazara i Krešimira Hasa nagradom Jurica Murai. Bio je redoviti suradnik svjetski uglednog violončelista Luke Šulića te slovenskog All Star String orchestra u izvedbi projekta 4 godišnja doba, Antonia Vivaldia. Muziciranje Krešimira Hasa pohranjeno je na više tonskih zapisa poznatih hrvatskih nakladnika.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

 • 22. DO 25.5.2023., DE-STRES FEST U KNJIŽNICI I ČITAONICI

Pozivamo vas na jedinstveno događanje koje će vam pružiti priliku da se oslobodite stresa i naučite važnost relaksacije za vaše zdravlje. Knjižnica i čitaonica Grada Preloga s ponosom predstavlja De-Stres Fest – poseban događaj posvećen promicanju opuštanja. Današnji moderni način života često nas suočava s mnogim izazovima i stresnim situacijama koje mogu negativno utjecati na naše fizičko i mentalno zdravlje. Stoga je iznimno važno naučiti kako se nositi sa stresom i pronaći načine za regeneraciju uma i tijela. Na De-Stres Festu ćemo istražiti različite aspekte stresa i pružiti vam alate i tehnike koje možete primijeniti u svakodnevnom životu kako biste postigli ravnotežu i mir. Sudionici će imati priliku sudjelovati u različitim opuštajućim aktivnostima, poput meditacije, vježbi disanja ili umjetničkih radionica, koje mogu pomoći u opuštanju i oslobađanju napetosti.

PROGRAM

 • (ponedjeljak) 22.05.2023. 18:30 sati Tvoja Stress Free zona-zvučna kupka, interaktivna radionica

 • (utorak) 23.05.2023. 18:30 sati Today is the day- živi danas, sačuvaj energiju i živce, predavanje i prikaz metoda samopomoći

Natalija Peter-Hunjadi je zvukoterapeutkinja, life coach, agronomkinja i zaljubljenica u život

 • (srijeda) 24.05.2023. 18:00 sati Ekspresivna art terapija

Elizabeta Alković je profesionalna pripovjedačica bajki i priča za djecu i odrasle, praktičarka ekspresivne art terapije, interpretatorica kulturne baštine, prvostupnica sestrinstva i vlasnica Art express studija za osobni rast i razvoj kreativnih potencijala.

 • (četvrtak) 25.05.2023. 18:00 sati Stres ne mora biti bauk

Maja Baksa, mag.prim.educ., praktičarka bihevioralne analize te edukantica u psihoterapiji govorit će o funkciji stresa, stresorima, kratkoročnim i dugoročnim efektima bivanja pod stresom te nekim tehnikama i strategijama „destresiranja“.

Uz navedeni program i stručnjake koji ga izvode, u knjižnici je dostupna i tematska izložba knjižne građe koja može služiti kao inspiracija ili utjeha u stresnim situacijama. Pridružite nam se na De-Stres Festu u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga i pronađite svoj put prema unutarnjem miru. Svi ste dobrodošli!

 • DO 14.6.2023., LIKOVNI NATJEČAJ FESTIVALA LEGENDRA

Zadovoljstvo nam je najaviti likovni natječaj koji je namijenjen vrtićima, osnovnim i srednjim školama u sklopu našeg festivala mitova i bajki dravskog kraja – LegenDra, koji će se održati 18. lipnja u novouređenom dijelu Sportsko-rekreacijske zone Marina Prelog. Tema ovog natječaja je izrada strašila od prirodnih materijala.

Strašila su jedan od najpoznatijih simbola u folkloru i legendama, a imaju važnu ulogu u zaštiti usjeva od ptica i drugih štetnika. Za ovaj natječaj, želimo da upotrijebite maštu i kreativnost kako biste izradili strašila koja će oživjeti legende i priče iz vašeg područja.

Evo nekoliko smjernica za sudjelovanje u natječaju:

 • Materijali: Upotrijebite isključivo prirodne materijale za izradu strašila. Možete koristiti granje, slame, suho lišće, tkanine, kukuruzne klipove i druge slične materijale koje možete pronaći u prirodi.

 • Baza: konstrukcija križa s našiljenim podnožjem – za postavljanje u zemlju.

 • Tehnika: Možete koristiti različite tehnike u izradi strašila, kao što su pletenje, vezanje, korištenje ljepila i drugih prirodnih materijala. Slobodno eksperimentirajte s tehnikama kako biste stvorili jedinstvene i zanimljive strašila.

 • Veličina: Nema ograničenja u veličini strašila – jedini uvjet je da strašilo bude minimalne visine od 1,5 metara.

 • Predaja radova: Za svaki rad, napišite kratki opis inspiracije i priče koja se krije iza vašeg strašila te podatke o tvorcima (razred/skupina, škola/vrtić, kontakt email).

 • Rok za predaju: Radove treba predati najkasnije do srijede 14.6.2023.do 15:00 sati (Knjižnica i čitaonica Grada Preloga).

Nagrade će biti dodijeljene u nekoliko kategorija. Osim toga, svi sudionici će dobiti posebne certifikate. Vaši radovi će biti izloženi tijekom festivala, gdje će ih posjetitelji imati priliku vidjeti i diviti se vašoj kreativnosti.

Stoga, potrudite se dati sve od sebe i stvoriti strašila koja će oduševiti sve posjetitelje festivala. Imajte na umu da vaš rad može imati i praktičnu svrhu u zaštiti usjeva, stoga razmislite o tome kako osmisliti strašilo koje će biti učinkovito i korisno u tu svrhu. Ako imate bilo kakva pitanja u vezi s natječajem ili trebate dodatne informacije, slobodno se obratite organizatorima festivala ili vašim učiteljima/mentorima.

Želimo vam puno sreće, uživajte u stvaranju i izražavanju vaše umjetničke vizije!

Srdačan pozdrav, žele vam organizatori:

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga

Turistička zajednica Grada Preloga

Dječji klub Sims

Društvo Naša djeca Prelog

Muzej Croata insulanus Grada Preloga

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

 • 24.5.2023., SRIJEDA U 11,45, OTVORENJE IZLOŽBE MARKA ZUBAKA

Pitanjem suvremenog vremena i čovjekove uloge u njemu bavi se akademski umjetnik Marko Zubak koji djeluje u više različitih umjetničkih područja kao što su slikarstvo i kiparstvo, ali i svijet igračaka od papira. Kao jedini predstavnik papertoysa u Hrvatskoj, Marko Zubak kroz medij papirnatih skulptura reflektira vrijeme u kojem živimo, psihološki sklop pojedinca te način funkcioniranja suvremenog svijeta. Marko Zubak rođen je 1979. u Zagrebu. Studij slikarstva na Likovnoj akademiji u Bologni (Accademia delle belle arti di Bologna) upisuje 1999. godine. Nakon završene treće godine studija odlazi u Barcelonu gdje je diplomirao umjetnost na Facultad de Bellas Artes de Barcelona 2006. godine. Živi i radi u Zagrebu i Rovinju.

Otvorenje samostalne izložbe Marka Zubaka održati će se u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga povodom Međunarodnog dana muzeja, u srijedu, 24. svibnja u 11:45 sati. Otvorenje izložbe organizirano je u suradnji sa Srednjom školom Prelog, a kustosice izložbe su Sonja Švec Španjol i Iva Kožnjak.

DOGAĐANJA

 • 21.5.2023., NEDJELJA U 9 SATI, NATJECANJE LOVAČKOG DRUŠTVA FAZAN

Predstojećeg vikenda Lovačko društvo Fazan Draškovec poziva na natjecanje u gađanju letećih meta – glinenih golubova u disciplini trap. Natjecanje će se održati na streljani Lovačkog društva Fazan Draškovec, u nedjelju 21. svibnja s početkom u 9 sati. Trening za sve zainteresirane održat će se u subotu 20. svibnja s početkom u 15 sati. Kategorije u kojima će se ovo natjecanje odvijati su: ekipno, pojedinačno, fairplay i zračna puška. Za sve posjetitelje osigurano je i osvježenje.

 • 21.5.2023. NEDJELJA U 17 SATI, KONCERT PUHAČKOG ORKESTRA GRADA PRELOGA

Deset godina svog djelovanja obilježit će, prigodnim koncertom, u Domu kulture Grada Preloga, Puhački orkestar Grada Preloga. Iza njih je u ovih deset godina niz sjajnih nastupa, sudjelovanja na smotrama i brojnim događanjima na području Grada Preloga i šire. Puhački orkestar Grada Preloga osnovan je inicijativom čelnih ljudi i promicatelja kulture Grada Preloga i s prvim probama, pod vodstvom prof. Igora Hrusteka, krenuo je u ožujku 2013. godine. Udruga Puhački orkestar Grada Preloga registrirana je u siječnju 2014. godine, a okuplja četrdesetak članova, dok je voditeljica Puhačkog orkestra Grada Preloga danas, profesorica Jelena Škvorc. Neki od članova Puhačkog orkestra Grada Preloga dio su ove sjajne glazbene družine već dugih deset godina, a novi članovi uvijek su dobrodošli. Koncert će se održati u nedjelju, 21. svibnja, s početkom u 17 sati u Domu kulture Grada Preloga, a gost Puhačkog orkestra Grada Preloga biti će glumac Igor Baksa.

NAJAVE

 • 28.5.2023., NEDJELJA U 14 SATI, VINSKI PIKNIK NA MARINI PRELOG

Poslije ove obilne kiše i hladnog vremena slijedi sunce, plavo nebo i uživancija u prirodi. Prognoza za sljedeći tjedan pokazuje savršene uvjete, pa zašto to ne iskoristiti. Pozivamo vas da u nedjelju, 28. svibnja, posjetite Marinu u Prelogu, ponesete dekicu za piknik i da s nama uživate u dobrom društvu i glazbi te odličnoj kapljici vina! Slijedi nam drugi ovogodišnji Vinski piknik na Marini! Nakon odličnog otvorenja sezone vinskih užitaka na Prvomajskoj biciklijadi u Prelogu, nastavljamo oduševljavati posjetitelje nagrađivanim vinima Vinarije Dvanajščak-Kozol. Od 14 do 18 sati očaravat će vas bogata ponuda međimurskih vina, uz ukusno pripremljena jela iz Kederove kuhinje. Za glazbenu zabavu pobrinut će se Expendable Unplugged Trio s obradama popularnih domaćih i stranih rock i pop-rock hitova. TZG Preloga, Marina Prelog i Vinarija Dvanajščak-Kozol osigurat će vam savršeno nedjeljno popodne na popularnom međimurskom izletištu. Živjeli!

(Željko Sokač)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja