Međimurje Press
Grad Prelog

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 01.03 do 08.03.2023. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 4. I 5.3.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI

  • Priče iz skrivenog grada: Neustrašiva Dina (Sanctuary Tales: Daisy Quokka)

Animirani; Uloge/Glasovi: Tara Dorotić, Robert Ugrina, Ronald Žlabur, Ivan Đuričić, Hrvoje Klobučar, Jasna Palić – Picukarić, Dijana Vidušin, Janko Rakoš, Daniel Dizdar, Boris Barberić, Lovro Juraga, Lana Blaće

U trećem dijelu serijala Priče iz skrivenog grada vječno optimistična kuoka po imenu Dina ima nemoguć san – pobijediti u Najstrašnijim igrama na svijetu. Skriveni grad vrvi od priprema za Najstrašnije igre na svijetu, globalni spektakl u stilu Olimpijskih igara koji dočekuje najžešće, najsmrtonosnije i najstrašnije životinje iz cijelog svijeta koje se natječu za željnu titulu Najstrašnije životinje na svijetu. Ljupka i nasmijana kuoka po imenu Dina ima kolosalan san; postati NAJstrašnija životinja na svijetu! Nevoljko zamolivši pomoć drskog bivšeg prvaka, morskog krokodila po imenu Frankie, Dina mora prihvatiti sve izazove ove slavne igre. Njezin je cilj nadvladati sve natjecatelje i dokazati svom gradu da pravi šampioni dolaze u svim veličinama!

  • 4. I 5.3.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI 

  • Uzimam, možda (Maybe I do)

Romantična komedija; Uloge: Emma Roberts, Luke Bracey, Richard Gere, Diane Keaton, William H. Macy, Susan Sarandon

Multigeneracijska romantična komedija predvođena Richardom Gereom, oskarovkama Diane Keaton i Susan Sarandon te Williamom H. Macyjem. Michelle i Allen su u svojoj vezi došli do točke kada trebaju poduzeti slijedeći korak prema braku. Misleći da je dobra ideja pozvati roditelje da se konačno upoznaju, priprema se večera i igre počinju. Na opće iznenađenje, roditelji se već dobro poznaju – previše dobro – što dovodi do različitih, otkrivajućih i urnebesno zabavnih razmišljanja o vrijednosti braka.

DOM KULTURE

  • 03.03.2023., PETAK U 18 SATI, PREDSTAVA „PLESNA HALJINA ŽUTOG MASLAČKA“

U Dom kulture Grada Preloga, u petak, 3. ožujka, s početkom u 18 sati, stiže Kazalište Prijatelj iz Zagreba, sa predstavom, rađenom prema tekstu Sunčane Škrinjarić, „Plesna haljina žutog maslačka“. „Plesna haljina žutog maslačka“ Sunčane Škrinjarić poetska je bajka u kojoj cvijeće i životinje imaju izrazite antropomorfne crte, plešu, zabavljaju se na ljudski način, ali ih muče i slični problemi, karakteristični za društvene odnose: maslačak se ustručava ići na ples u bijednoj odjeći, a stari, osamljeni i nesretni pauk želi prije smrti napraviti barem jedno istinski plemenito djelo i isplesti novu odjeću siromašnom i neuglednom maslačku. Prelijepa bajka Sunčane Škrinjarić upućuje djecu da druge ne smijemo prosuđivati na osnovi vanjskog izgleda ili ljepote odjeće. I jedno i drugo je prolazno. A dobrota i pomoć često dolaze od onih koji nisu ni lijepi ni bogati. Predstava je namijenjena djeci od 4 do 12 godina.

Dramatizacija i režija: Hrvoje Zalar

Glumci: Anja Đurinović/Selma Mehić, Karmen Sunčana Lovrić, Hrvoje Zalar

Scenski pokret: Maja Đurinović

Kreacija lutaka: Arsen Ćosić i Ljubica Suturović

Glazba: Sebastian Doe

Cijena ulaznice: 3,00 EUR.

Ulaznice se mogu nabaviti u pretprodaji od ponedjeljka do petka od 8,00 do 11,00 sati te subotom i nedjeljom od 16,00 do 20,00 sati.

Pretprodaja započinje 27.02.2023. godine

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • OD 27.02. DO 03.03., IZLOŽBA POVODOM DANA ŽENA

Muzej Croata insulanus Grada Preloga poziva kreativne žene da svoje radove predstave na izložbi uoči Dana žena, 6. ožujka 2023. (ponedjeljak) u 18:00 sati u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga. Radove raznih tehnika, materijala i likovnih izričaja možete donijeti u Muzej Croata insulanus Grada Preloga od 27. veljače (ponedjeljak) do 3. ožujka (petak) od 10 do 15 sati, izuzev srijede kada je radove moguće donijeti u popodnevnom terminu od 14 do 18 sati.

Uz radove je obavezno priložiti podatke: ime i prezime te broj telefona/mobitela. Ukoliko želite postaviti pitanje vezano uz izložbu, to možete učiniti na brojeve 645-404 i 0993483009 ili e-mail: muzej@prelog.hr . Prilika je to za afirmiranje, poticanje i prezentiranje kreativnog i likovnog izražavanja, te razmjenu iskustva, samostalno ili unutar udruge, kao i predstavljanje Muzeja kao mjesto susreta, okupljanja, druženja, mjesto prikupljanja novih znanja o umjetnosti i kulturi. U programu otvorenja izložbe sudjeluju članice Književnog kruga Prelog.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

  • 01.03.2023., SRIJEDA U 18 SATI, PUTOPISNA SVAŠTARA SRIJEDOM

Muzej Croata insulanus Grada Preloga i Knjižnica i čitaonica Grada Preloga već sedmu godinu za redom organiziraju svoju tradicionalnu zajedničku manifestaciju Putopisna svaštara srijedom . U pitanju je ciklus putopisnih predavanja koja se odvijaju u zimskim mjesecima srijedom, kako bi se publika motivirala za buduća putovanja. Predavači također daju konkretne upute i smjernice za planiranje različitih ruta, tako da se uz informacije o destinaciji, mogu postaviti i konkretni upiti. Predavači su profesionalni putnici ali i entuzijasti s ovećom kilometražom iza sebe pa je sam ugođaj ležeran, a destinacije egzotične. Ove godine u ciklusu sudjeluju sljedeći predavači:

08.02.2023. u 18:00 „Plivanje s morskim psima“ Vladimir Glavina

Plivamo s morskim psima na Tahitiju i Bora-Bori! Pustolov koji nas vodi kroz ove egzotične destinacije dolazi iz susjednog Čakovca, bavi se fotografijom, snimanjem i naravno, putovanjima! Vladimir Glavina, koji sa suprugom Eleonorom, već 30 godina putuje svijetom, će nas provesti kroz video snimku putovanja na Tahiti.

22.02.2023. „Više od godinu dana magičnog putovanja“ Ivana Validžić, Saša Varga i Moon: La vida magica

Saznajte kako su Ivana i Saša proputovali Američki kontinent samo s dva ruksaka na leđima i četveronožnom članicom Moon koja ih je pratila na toj avanturi. Oni to zovu magičan život i uvjereni su da je takav svaki dan koji živiš i kreiraš slušajući sebe i svoje snove jer upravo to ih je dovelo do savršene godine njihovih života. Ostavivši iza sebe sve što je vezano uz “klasičan život” otisnili su se u pustolovinu koja pruža nezamislive prizore novih država, otvara vrata prijateljstvima koja traju zauvijek, pomiče granice i čini povratak doma zauvijek drugačijim, jer su se oni vratili drugačiji.

01.03.2023. „Gdje misli nestaju“ Damir Šantek

U ovoj uzbudljivoj zbirci koja se sastoji od 34 putopisa autor nas upoznaje s ljepotama brojnih manje dostupnih dijelova Srednje i Južne Amerike, Afrike, Azije i Europe, a dva su teksta posvećena zanimljivostima Dugog otoka i plitvičkog Medveđaka. Nadahnutim tekstovima i predivnim fotografijama tako su nam približeni neki od najviših vrhova svijeta, spektakularne špilje, veličanstveni klifovi i mnogi drugi atraktivni prirodni fenomeni.

DOGAĐANJA

  • 05.03.2023., NEDJELJA OD 8 DO 13 SATI, SAJAM RABLJENE ROBE U PRELOGU

Prije nekoliko godina, u Prelogu, na prostoru Tržnice Prelog, pokrenut je Sajam rabljene robe. Nakon duge pauze, Sajam rabljene robe se vratio na Tržnicu Prelog u prosincu 2022. godine. Nastavak slijedi u nedjelju, 5. ožujka. Sajam će se kroz cijelu godinu održavati svake prve nedjelje u mjesecu, u vremenu od 8 do 13 sati. Pridružite se, prodajući nešto od onoga što vam je višak u kućanstvu ili jednostavno dođite, pogledajte i kupite nešto korisno. Po povoljnim cijenama ovdje će se sigurno moći nabaviti dobro očuvana odjeća i obuća, kao i igračke, knjige, nakit i kućne potrepštine te brojne druge zanimljive i nekome sigurno potrebne stvari. Novo druženje na Tržnici Prelog, zakazano je za nedjelju, 5. ožujka 2023. godine.

NAJAVE

  • 12.03.2023., NEDJELJA U 17 SATI, KONCERT „PRELOG SVOJIM ŽENAMA“

Pjevački zbor Grada Preloga, poziva na tradicionalni koncert povodom Međunarodnog dana žena, pod nazivom „Prelog svojim ženama“. Koncert će se održati u nedjelju, 12. ožujka, s početkom u 17 sati, u Domu kulture Grada Preloga. Pjevačkom zboru Grada Preloga, čija je voditeljica Martina Jakšić Rodiger, na pozornici će se pridružiti Pjevački zbor sv. Lovro Cirkovljan, čiji je voditelj Petar Krušelj, a stručni suradnik Jasmina Malek Križanec te Nadia Bistrović i Sohrab Kashef (Teheran). Plesnim točkama program će uljepšati Helena Židov i Drago Vidović, a stihove o ženama čitat će članice Književnog kruga Preloga Marija Novak i Snežana Hižman.

Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena) obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uvjeta. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku. Tekstilne radnice su protestirale zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija. Te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije. Protesti 8. ožujka događali su se i slijedećih godina, od kojih je najpoznatiji bio 1908. godine kada je 15.000 žena marširalo kroz New York tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godine 1910. prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.

  • 17.03.2023., PETAK U 18 SATI, PREDSTAVA „SVE O MUŠKARCIMA“

Daske Doma kulture Grada Preloga, ugostit će u petak, 17. ožujka, s početkom u 20 sati, kazališnu predstavu Teatra Gavran, „Sve o muškarcima“. Muški svijet u ovoj se priči razotkriva s puno humora i neočekivanih sukoba, dok svaki od glumaca igra po nekoliko različitih uloga. Radnja je smještena u današnji Zagreb, a pred nama prolaze prepoznatljivi suvremeni likovi s kojima se svaki gledatelj može lako poistovjetiti.

Autor: Miro Gavran

Glume: Vedran Komerički, Tomislav Krstanović i Rade Radolović

Režija: Mladena Gavran

Asistent režije: Svebor Kamenski-Bačun

Kostimograf: Danica Dedijer

Scenograf: Dinka Jeričević

Scenski pokret: Tihana Strmečki

Oblikovanje svjetla: Mario Vnučec

Izbor glazbe i oblikovatelj tona: Neven Zebić

Šminka: Željka Horvat

Asistentica kostimografkinje: Paola Rilović

U ovoj dinamičnoj predstavi, glumci su odlučili pružiti vam istinsko teatarsko zadovoljstvo propitujući krajnje granice glumačkog umijeća. Brzi dijalozi, te izmjena dramskih i humornih pasaža karakteristika su ovog teksta koji pruža velike mogućnosti za glumačke transformacije. Ovaj tekst Mire Gavrana do sada je imao 18 kazališnih premijera diljem svijeta, od Rio de Janeira pa do Moskve.

Cijena ulaznice je 7,00 euro.

Pretprodaja ulaznica počinje od 27.02.2023. godine.

Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Doma kulture Grada Preloga od ponedjeljak do petka od 8,00 do 11,00 sati, te subotom i nedjeljom od 16,00 do 20,00 sati.

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja