Međimurje Press
Grad Prelog

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 07. do 14. veljače 2024. godine

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

  • 01. DO 14.02.2024., OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA DARIVANJA KNJIGOM

Međunarodni dan darivanja knjigom obilježava se 14. veljače i volonterski je projekt kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju kod djece te ih potaknuti da više čitaju. Ove godine KIČ Prelog pozvala je svoje sugrađane na darivanje kućica s knjigama na području Grada Preloga knjigama za najmlađe – slikovnicama! Akcija darivanja započinje 01.02.2024. godine te završava simbolično 14.02.2024. godine. Ovaj jedinstveni događaj pruža savršenu priliku da podijelite radost čitanja s drugima i istovremeno ojačate svoju lokalnu zajednicu. Napominjemo da je knjige moguće donirati knjižnici tijekom cijele godine, ali da su za fond kućica s knjigama uvijek najpotrebnije slikovnice.

  • 14.02.2024., SRIJEDA OD 10 SATI, OBILJEŽAVANJE VALENTINOVA U KIČ PRELOG

U srijedu 14.02.2024. s početkom u 10:00 sati Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i Muzej Croata insulanus će zajedno proslaviti Dan Sv. Valentina. U društvu vrtićanaca i talentirane mlade ilustratorice i autorice Sanje Kolenko, koja će predstaviti svoju baštinsku slikovnicu Crvene čizmice, održat će se pričaonica u dva termina (srijeda i četvrtak). Slikovnica o starinskom običaju „traženja“ darova za Valentinovo je dostupna za posudbu u knjižnici od Valentinova. Ilustratorica će također otvoriti izložbu svojih grafika sa slavenskim motivima. Ova zanimljiva izložba bit će dostupna za razgled u multimedijalnoj dvorani Muzeja do 23.02.2024. godine.

O izložbi „Slavensko proljeće“

Sanja Kolenko ilustratorica je koja inspiraciju pronalazi u našoj bogatoj mitologiji i folkloru. Tijekom izložbe posjetitelji će imati priliku zaroniti u svijet drevnih običaja i priča koje su oblikovale slavensku kulturu. Opus od ukupno deset ilustracija nastao je korištenjem digitalnih medija pa izložba donosi spoj tradicije i suvremenog umjetničkog izraza. Otkrijte Sanjinu interpretaciju slavenskih mitova kroz upečatljive i osebujne ilustracije koje pozivaju na razmišljanje i pružaju uvid u bogatu kulturnu baštinu naših predaka.

O slikovnici „Crvene čizmice“

Crvene čizmice slikovnica je prvenstveno za “veliku djecu”. Krase je tople ilustracije koje podsjećaju na djetinjstvo i bezbrižna vremena ispunjena čarobnim trenucima. Prepuna je folklornih motiva i detalja iz ruralnog života. Inspirirana je starim, ali još uvijek dobro poznatim, običajem povodom Valentinova. Autorica je odrasla u jednom malom selu na sjeveru Hrvatske gdje Valentinovo nije samo dan zaljubljenih, već i dan kada se „ftičeki žene“. Ovo je posebno veselilo djecu koja su radosno hrlila u potragu za raznim sitnim darovima koje su ostavile ptičice nakon svoje svadbe.

O autorici

Sanja Kolenko hrvatska je ilustratorica inspirirana slavenskom mitologijom i folklorom. Od 2020. profesionalno se bavi ilustriranjem i grafičkim dizajnom. Surađivala je s brojnim domaćim i stranim autorima i izdavačima, a svoje umjetničke radove plasirala je i na globalno tržište. Ilustrirala je dvadesetak slikovnica od kojih su dvije autorske te obje govore o lokalnim folklornim običajima – Crvene čizmice i Jura Zeleni.

DOGAĐANJA

  • 09.02.2024., PETAK U 12,30 SATI, OBILJEŽAVANJE DVADESET I PET GODINA SREDNJE ŠKOLE PRELOG

Svečanom akademijom u Domu kulture Grada Preloga, u petak, 9. veljače, s početkom u 12,30 sati, dvadeset i pet godina rada i djelovanja obilježit će Srednja škola Prelog. Srednja škola Prelog osnovana je školske godine 1998/1999. kao škola tehničko-industrijskog smjera koja obrazuje kadrove iz područja: ugostiteljstva i turizma, ekonomije te prehrane. Prve godine Srednja škola Prelog osposobljavala je kadrove sljedećih smjerova: ekonomiste, konobare, kuhare, pekare i mesare. Kasnije se uvode smjerovi turističko-hotelijerski komercijalist, opća gimnazija i pomoćni kuhar slastičar.

  • 09.02.2024., PETAK U 18 SATI, PROMOCIJA KNJIGE „DRAVSKI MLINOVI I VIROVI“ PETRA HORVATA

U petak, 9. veljače, s početkom u 18 sati, u prostoru Multimedijalne dvorane Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, održat će se promocija knjige „Dravski mlinovi i virovi (i druge priče iz života uz staru Dravu)“, autora Petra Horvata. O knjizi je urednica Lea Šprajc, između ostalog zapisala: „Svojim je etnografskim putovanjem Petar Horvat terenski obuhvatio donjomeđimurska i podravska naselja uz Dravu, na čijim su obalama tijekom 19. i 20. stoljeća, ali i znatno ranije – pretpostavlja se da su mlinovi vodenice u našem kraju postojali već u 16. i 17. stoljeću, u doba Zrinskih – nicali meljini na vodu. U Horvatovo je istraživanje uključeno četrdesetak kazivača, među kojima su neki, poput već spomenutih ishodišnih Šimunkovića iz Cirkovljana, u trenutku bilježenja bili već pokojni, no njihove su se priče autoru toliko urezale u pamćenje da ih je gotovo naizust sipao na papir“. Knjiga je izašla u nakladi Grada Preloga, a priču o njoj, dravskim mlinovima i povijesti ovoga kraja, možete čuti u petak, 9. veljače, s početkom u 18 sati u Muzeju Croata inuslanus Grada Preloga.

  • 10.02.2024., SUBOTA U 18 SATI, DODJELA NAGRADA NAJBOLJIM SPORTAŠIMA GRADA PRELOGA

U Domu kulture Grada Preloga, u subotu, 10. veljače, s početkom u 18 sati, Zajednica sportskih udruga Grada Preloga, organizira dodjelu nagrada najboljim sportašima Grada Preloga. Zajednica sportskih udruga Grada Preloga tradicionalno organizira proglašenje najboljih sportašica i sportaša na području grada. Prema prijedlozima sportskih udruga nagradit će se najbolja sportašica i sportaš, najbolja ženska i muška sportska ekipa te perspektivni mladi sportaši (za rezultate u 2023. godini), a također će se, prema prijedlozima sportskih udruga nagraditi zaslužni sportski djelatnici. Uz dodjelu nagrada, Zajednica sportskih udruga Grada Preloga organizira i prigodan umjetnički program.

  • 11.02.2024., NEDJELJA OD 14 SATI, FAŠNJAK U PRELOGU

Turistička zajednica Grada Preloga i ove godine poziva na Fašnjak u Prelogu. Ove će godine fašnička povorka Prelogom proći u nedjelju, 11. veljače te se pozivaju mjesni odbori s područja Preloga, udruge, grupe građana te svi koji žele promijeniti svoj izgled na jedan dan da se pridruže velikom fašničkom veselju u Gradu Prelogu. Maskirajte se, uredite i na taj način uljepšajte ovaj dan i uživajte u bogatoj ponudi uz čaj i slatke krafne za sve. Nakon fašničke povorke skupine će se predstaviti na Trgu Slobode ispred Doma kulture. Vrhunac manifestacije biti će suđenje Fašnjaku. Program počinje od 14.00 sati okupljanjem na Trgu Slobode kod Doma kulture Grada Preloga, a nastavlja se fašničkom povorkom ulicama Preloga.

 

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja