Međimurje Press
Grad Prelog

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 6. do 13. rujna 2023. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 9. I 10.9.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

  • Mia i ja: Film (Mia and Me: The Hero of Centopia)

Animirani; Uloge/Glasovi:

Zavirite u čaroban svijet vilenjaka, jednoroga i zmajeva! Ono što počinje kao fantastična bajka, za Miju postaje stvarnost. Ona mora pronaći snagu i sposobnost da spasi jednoroge i cijeli svijet. Mia je ranije čitala o Sentopiji u knjizi o mitovima te će sada uz pomoć očevog portala ući u taj svijet.

  • 9. I 10.9.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI

  • Časna II (The Nunn II)

Horor; Uloge: Taissa Farmiga, Bonnie Aarons, Storm Reid

Pripremite se za novo poglavlje hit-serijala “Prizivanja” koji se vraća u još strašnijem hororu “Časna II”. Nakon senzacionalnog uspjeha prvog filma, franšiza Časna se vraća u zastrašujućoj priči koja će vas držati budnima noćima. Godina je 1956. Mjesto radnje: Francuska. Svećenik je ubijen. Zlo se širi. Radnja filma prati sestru Irene koja se ponovno suočava sa zlonamjernom silom u obliku iste demonske časne Valak. Časna II nastavlja priču gdje je prvi dio stao, otkrivajući šokantno neispričano porijeklo zlog demona. Priča prati dvije mlade redovnice koje riskiraju sve kako bi razotkrile po život opasnu misteriju iza njezinog povratka i otjerale je natrag u pakao jednom zauvijek. Ovaj put, nitko nije siguran.

DOM KULTURE GRADA PRELOGA

  • 8.9.2023., PETAK, LUTKARSKI IGROKAZ „MUDRA SOVA I LUKAVA LISICA“ U HEMUŠEVCU

U sklopu obilježavanja blagdana Male Gospe u Hemuševcu, za najmlađe se priprema posebno iznenađenje. Od 16 sati, uz slobodan ulaz, u Domu kulture u Hemuševcu, na rasporedu je lutkarski igrokaz “Mudra sova i lukava lisica”, u izvođenju Dječje scene Teatra Gavran. Nakon uspješnice „Doktor od životinjica“, Dječja scene Teatra Gavran pripremila je novi igrokaz „Mudra sova i lukava lisica“, čiji je autor Miro Gavran lektirni pisac za djecu i mlade.

Autor lutaka i redatelj predstave je magistar glume i lutkarstva Jakov Gavran, dok je originalnu glazbu skladala Hana Huljić. U predstavi će nastupati diplomirani glumci – lutkari Luka Bjelica i Davor Kovač, koji su ovladali tehnikom lutkarskog zanata. Dramaturg na predstavi je sveučilišni profesor i doktor lutkarstva Hrvoje Seršić. Priča ovog igrokaza je namijenjena djeci od 3 do 9 godina, događa se u šumi, a glavni junaci su šumske životinje , koje sve odreda imaju karakteristike ljudskih bića.U nježno edukativnoj predstavi djeca će se susresti s marljivom vjevericom čiju zimnicu ukrade lisica i koja uz pomoć mudre sove uspijeva povratiti svoje blago, ali i steći samopouzdanje koje je u životu nužno svakom živom biću. Predstava traje 35 minuta.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

  • 8.9.2023., PETAK, OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA PISMENOSTI

Međunarodni dan pismenosti, koji se obilježava diljem svijeta 8. rujna, prilika je za naglasak na važnosti obrazovanja i pismenosti u našim životima. U sklopu ovog važnog datuma, Knjižnica i čitaonica Grada Preloga ima poseban razlog za slavlje, jer već osmu godinu za redom osigurava besplatne članarine za prvašiće s područja Grada Preloga. Ova hvalevrijedna inicijativa omogućava da svako dijete koje kroči u svijet obrazovanja dobije pristup obilju knjiga i resursa koje nudi knjižnica. Besplatne članarine za prvašiće pružaju pristup širokom spektru literature, edukativnim materijalima i mogućnostima za razvoj vještina čitanja i istraživanja.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga tako aktivno doprinosi razvoju pismenosti među najmlađima i potiče ih na ljubav prema čitanju od najranijih dana. Ova inicijativa također promiče važnost knjižnica kao centara za obrazovanje i kulture u zajednici.

Međunarodni dan pismenosti podsjeća nas da svako dijete zaslužuje priliku za obrazovanje i razvoj svojih vještina. UNESCO će obilježiti Međunarodni dan pismenosti ovogodišnjom temom – Promocija pismenosti za svijet u tranziciji: Gradnja temelja za održiva i mirna društva.Cilj teme je poticati razmišljanje o važnosti pismenosti u stvaranju inkluzivnijih, mirnijih, pravednijih i održivijih društava.

 

DOGAĐANJA

  • 8.9.2023., PETAK, OBILJEŽAVANJE BLAGDANA MALE GOSPE U HEMUŠEVCU

Blagdan Male Gospe, mjesno proštenje, obilježit će se u Hemuševcu, u petak, 8. rujna. Misna će se slavlja održati u 7,30 sati (za bolesne i pokojne sela Hemuševec), 10,30 sati (svečana poldanjica) te u 15,00 sati (večernja misa). U poslijepodnevnim satima za najmlađe mještane organizira se i pravo malo iznenađenje – lutkarski igrokaz „Mudra sova i lukava lisica“, u izvođenju Dječje scene Teatra Gavran. Početak je predstave u 16 sati, a od 17 sati na igralištu Nogometnog kluba Draškovec, odigrat će se tradicionalna prijateljska utakmica Hemuševca (Irska) i Draškovca (Engleska). U večernjim satima, prigodno druženje biti će organiziran u centru Hemuševca, kod Caffe bara Apollo.

Svake godine 8. rujna katolički vjernici slave blagdan Male Gospe. Iako nije riječ o državnom blagdanu i na taj datum nije neradni dan, vjernici za ovaj nezapovijedani blagdan, kao i za Velu Gospu, hodočaste u marijanska svetišta. Život Isusove majke Marije za vjernike je primjer svetačkog života, skromnog, samozatajnog, ali ispunjenog velikim djelima. Na Malu Gospu slavi se njezin rođendan, što je već samo po sebi iznimka jer se u katoličkoj tradiciji kao spomendan svetaca uzima njihov smrtni dan. Osim Marijinog, u crkvenom kalendaru slave se rođendani Isusa i Ivana Krstitelja. Korijene ovog blagdana možemo naći u petom stoljeću, kada je u Jeruzalemu posvećena crkva Rođenja Marijina, u kojoj je prema predaji bila kuća Marijinih roditelja Joakima i Ane. Marija je ondje rođena, pretpostavlja se oko 20 godina prije Krista. Marija je posebno cijenjena u istočnoj Crkvi pa se blagdan razvio najprije u njoj, a od 7. stoljeća slavi se i na zapadu. U Hemuševcu je kapela posvećena uznesenju Bl. Djevice Marije, podignuta 1900. godine.

  • 10.9.2023., NEDJELJA U 17,30, OBILJEŽAVANJE GODIŠNJICE TRAGEDIJE NA DRAVI

Kao i svake godine, tako će se i ove godine, misom i prigodnim spomenom kod kapelice Sv. Huberta, Prelog sjetiti velike tragedije svojih žitelja. U nedjelju 13. rujna 1953. godine, na Dravi kod Preloga, dogodila se nezapamćena nesreća. U jednoj od najvećih europskih tragedija na rijekama, stradalo je četrnaestero ljudi, utopivši se u rijeci Dravi prilikom havarije njihova čamca. Život su izgubili Ivan Božek (ratar, rođen 1929. godine), Štefanija Božek (domaćica, rođena 1924. godine), Magdalena Kramar (domaćica, rođena 1894. godine), Mijo Lukačić (ratar, rođen 1889. godine), Andrija Malek (ratar, rođen 1912. godine), Ana Mikec (rođena 1938. godine), Antun Možek (ratar, rođen 1908. godine), Ivan Novak (ratar, rođen 1886. godine), Stjepan Novak (ratar, rođen 1900. godine), Margareta Pavčec (domaćica, rođena 1900. godine), Ivan Sinković (ratar, rođen 1938. godine), Stjepan Šestan (ratar, rođen 1921. godine), Ivan Zvornik (učenik, rođen 1936. godine) i Đuro Zvornik (zidar, rođen 1907. godine). Prosječna dob utopljenika bila je 36 godina.

Obilježavanje će se ove godine održati u nedjelju, 10. rujna 2023. godine, s početkom u 17,30 sati. Nakon mise okupljeni će se u procesiji uputiti od kapelice do spomen-obilježja nazvanog ‘Tragedija na Dravi’,. Nakon toga procesija će otići do korita rijeke, gdje će se uz pjesmu i molitvu položiti cvijeće i svijeće u vodu rijeke Drave. U obilježavanju će sudjelovati članovi Nautičkog kluba Labud, Zrinske garde Čakovec, Puhačkog orkestra Grada Preloga, Mješovitog pjevačkog zbora Župe Svetog Jakoba ap. st. iz Preloga, Vokalno instrumentalni sastav Agnus, zatim članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prelog, Lovačkog društva Prepelica te Sportsko ribolovnog društva Glavatica. Ove će se godine izdati, prigodom sedamdesete obljetnice ove tragedije, i prigodna knjižica, kao trajni spomen na ovu tragediju žitelja Preloga.

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja