Međimurje Press
Grad Prelog

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 8. do 15. veljače 2023. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

 • 11. I 12.2.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 17 SATI

 • Nikica u potrazi za blagom (Little Nicholas’ Treasure)

Obiteljska avantura; Uloge/Glasovi:

Uz pomoć svojih prijatelja, Nikica kreće u potragu za tajnim blagom koje bi ga moglo spasiti od čega se najviše grozi – preseljenja u drugi grad. Savršeni svijet malog Nikice uključuje tatu i mamu, njegovu školu i što je najvažnije njegovu hrpu prijatelja. Ta se grupica prijatelja zovu Nepobjedivi, ali oni su prije svega nerazdvojni. Barem tako misle. Jer kad Nikičin tata dobije unapređenje i kaže svojoj porodici da svi moraju preseliti na jug Francuske, njegov se mali savršeni svijet počinje raspadati. Kako može nastaviti bez svojih prijatelja? Bez Alexovih kroasana, Cuthbertovih naočala, Matthewova nestašluka i daleko od njihovog omiljenog igrališta?

 • 11. I 12.2023., SUBOTA I NEDJELJA U 19 SATI

 • Netko kuca na vrata kolibe (Knock at the Cabin)

Horor; Uloge: Dave Bautista, Jonathan Groff, Ben Aldridge, Nikki Amuka-Bird, Kristen Cui, Abby Quinn, Rupert Grint

Tijekom odmora u udaljenoj kolibi, djevojčicu i njene roditelje četiri naoružana stranca uzimaju za taoce, zahtijevajući da obitelj napravi nezamisliv izbor kako bi spriječili apokalipsu. Uz ograničeni pristup vanjskom svijetu, članovi obitelji morat će odlučiti u što vjeruju, prije nego što sve bude izgubljeno. Redatelj vizionar M. Night Shyamalan predstavlja nam film u kojem glavne uloge tumače Dave Bautista (Dune, Guardians of the Galaxy), dobitnik nagrade Toni i nominiran za Emmy nagradu, Jonathan Groff (Hamilton, Mindhunter), Ben Aldridge (Pennyworth, Fleabag), Nikki Amuka-Bird (Persuasion, Old), nova zvijezda Kristen Cui, Abby Quinn (Little Women, Landline) i Rupert Grint.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

 • DO 28.02.2023., IZLOŽBA „ŠPANCERANJE PO PRILOČKOJ PROŠLOSTI“

Razmjenom znanja i promišljanja s obrazovnim ustanovama i suradnjom sa zajednicom, u Muzeju Grada Preloga predstavljamo izložbu „Španceranje po priločkoj prošlosti“ koja prati razvoj Preloga od razdoblja rimske uprave, srednjega vijeka, preko povijesne jezgre nastale u razdoblju baroka, središta društvenog okupljanja i načina života uz rijeku Dravu. „Prošećite“ kraj kule, crkve, Lovca i pošte, povijesne zgrade solane, svilane, muzeja, zatim uz rijeku Dravu, preko mosta, bez straha od Pesjaneka, te se na posljetku zasladite priločkim klecinprotom. Naglasak je prvenstveno stavljen na arheološke lokalitete u Prelogu, znamenite građevine te život uz rijeku Dravu. Autorice izložbe su kustosica Muzeja Iva Kožnjak i profesorica Srednje škole Prelog Tajana Štefok. U oživljavanje povijesnih fotografija, a samim time i mjesta u Prelogu, uključili su se učenici Srednje škole Prelog koji su na temelju starih fotografija zabilježili današnje stanje znamenitosti. Izložba se može razgledati do 28. veljače 2023. godine.

 • 14.02.2023., UTORAK U 19,30, VALENTINOVO U MUZEJU CROATA INSULANUS

Muzej Croata insulanus Grada Preloga povodom Valentinova, 14. veljače 2023. godine u 19:30 sati, predstavlja koncert Love, Gershwin and friends / Ljubav, Gershwin i prijatelji. Love, Gershwin and friends / Ljubav, Gershwin i prijatelji, koncertni je projekt mlade crossover pjevačice Irme Dragičević, koju će na klaviru pratiti profesor Danijel Oto. Na programu su najljepša djela Georga Gershwina iz opusa filma, zabavne glazbe i mjuzikla te djela njegovih prijatelja, skladatelja i njihovih najpoznatijih mjuzikla svih vremena. Ulaz je besplatan.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

 • 08.02.2023., SRIJEDA U 18 SATI, PUTOPISNA SVAŠTARA SRIJEDOM

Muzej Croata insulanus Grada Preloga i Knjižnica i čitaonica Grada Preloga već sedmu godinu za redom organiziraju svoju tradicionalnu zajedničku manifestaciju Putopisna svaštara srijedom . U pitanju je ciklus putopisnih predavanja koja se odvijaju u zimskim mjesecima srijedom, kako bi se publika motivirala za buduća putovanja. Predavači također daju konkretne upute i smjernice za planiranje različitih ruta, tako da se uz informacije o destinaciji, mogu postaviti i konkretni upiti. Predavači su profesionalni putnici ali i entuzijasti s ovećom kilometražom iza sebe pa je sam ugođaj ležeran, a destinacije egzotične. Ove godine u ciklusu sudjeluju sljedeći predavači:

08.02.2023. u 18:00 „Plivanje s morskim psima“ Vladimir Glavina

Plivamo s morskim psima na Tahitiju i Bora-Bori! Pustolov koji nas vodi kroz ove egzotične destinacije dolazi iz susjednog Čakovca, bavi se fotografijom, snimanjem i naravno, putovanjima! Vladimir Glavina, koji sa suprugom Eleonorom, već 30 godina putuje svijetom, će nas provesti kroz video snimku putovanja na Tahiti.

22.02.2023. „Više od godinu dana magičnog putovanja“ Ivana Validžić, Saša Varga i Moon: La vida magica

Saznajte kako su Ivana i Saša proputovali Američki kontinent samo s dva ruksaka na leđima i četveronožnom članicom Moon koja ih je pratila na toj avanturi. Oni to zovu magičan život i uvjereni su da je takav svaki dan koji živiš i kreiraš slušajući sebe i svoje snove jer upravo to ih je dovelo do savršene godine njihovih života. Ostavivši iza sebe sve što je vezano uz “klasičan život” otisnili su se u pustolovinu koja pruža nezamislive prizore novih država, otvara vrata prijateljstvima koja traju zauvijek, pomiče granice i čini povratak doma zauvijek drugačijim, jer su se oni vratili drugačiji.

01.03.2023. „Gdje misli nestaju“ Damir Šantek

U ovoj uzbudljivoj zbirci koja se sastoji od 34 putopisa autor nas upoznaje s ljepotama brojnih manje dostupnih dijelova Srednje i Južne Amerike, Afrike, Azije i Europe, a dva su teksta posvećena zanimljivostima Dugog otoka i plitvičkog Medveđaka. Nadahnutim tekstovima i predivnim fotografijama tako su nam približeni neki od najviših vrhova svijeta, spektakularne špilje, veličanstveni klifovi i mnogi drugi atraktivni prirodni fenomeni.

 • 01. DO 14.02.2023., MEĐUNARODNI DAN DARIVANJA KNJIGOM 2023.

Međunarodni dan darivanja knjigom obilježava se 14. veljače i volonterski je projekt kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju kod djece te ih potaknuti da više čitaju. Pokrenula ga je dječja spisateljica Amy Broadmoore 2012. godine, a ubrzo se proširio na brojne zemlje širom svijeta.

Preloška knjižnica i ove godine pokreće tradicionalnu akciju skupljanja donacija knjižne građe za potrebe gradskih kućica s knjigama. Male slobodne knjižnice Preloga najviše koriste dječju literaturu, pa se pozivaju svi zainteresirani da se pridruže akciji te doniraju slikovnice koje im više nisu potrebne. Akcija započinje 1.2. na Svjetski dan čitanja naglas a završava 14.2.2023. na Međunarodni dan darivanja knjigom. Slikovnice i ostala građa prikuplja se u prostoru Knjižnici za vrijeme radnog vremena. Hvala svima!

DOGAĐANJA

 • 11.2.2023., SUBOTA U 15 SATI, POLARNA KROS LIGA

Početkom mjeseca prosinca, kreće jedno od omiljenih trkačkih natjecanja u našem kraju, 11. po redu Polarna liga Prelog, u organizaciji Biciklističkog kluba Prelog. Ovo natjecanje je idealna prilika za održavanje i podizanje kondicije za sljedeću biciklističku ili trkačku sezonu. Trči se uz akumulacijsko jezero HE Dubrava, naizmjenično jedno kolo po asfaltu na nasipu, a drugo po šljunku pored nasipa. Organizator zadržava pravo promjene podloge trčanja prema trenutnim vremenskim prilikama, tj. neprilikama.

START I CILJ: Prelog, kod mostića na nasip akumulacijskog jezera HE Dubrava; preko puta DG Sporta.

DATUMI ODRŽAVANJA: 9 zimskih SUBOTA u prosincu 2022, siječnju i veljači 2023.

09. kolo – 11.02.2023.

10. kolo – 18.02.2023. *

* zadnje revijalno kolo + druženje + proglašenje (ne boduje se)

 • 13.2.2023., PONEDJELJAK U 17 SATI, „FTIČEKI“ KNJIŽEVNOG KRUGA PRELOG

Valentinovo se oduvijek obilježavalo u našem kraju. Ftičeki su se oduvijek ženili. Stariji su djecu uvjeravali kako se ftičeki žene na taj dan te bi ih slali po crvene čizmice koje će im ftičeki ostaviti na poklon. Djeca bi bosa odlazila po snijegu promatrati ptice na granama drveća te bi se vraćala razočarana što nisu pronašla čizmice. Odrasli bi se tada nasmijali te im odvratili da pogledaju noge. Naravno, nožice djece bile bi crvene od hladnoće zbog hodanja po snijegu te bi ona morala priznati da su doista dobila crvene čizmice. Valentinovo će proslaviti i članovi Književnog kruga Prelog, u ponedjeljak, 13. veljače, s početkom u 17 sati, u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus Grada Preloga. Uz stihove članova Književnog kruga Prelog, u programu, pod nazivom „Ftičeki“, sudjelovat će članovi Plesno scenske skupine Udruge umirovljenika Prelog.

NAJAVE

 • 19.2.2023., NEDJELJA OD 14 SATI, FAŠNJAK U PRELOGU

Turistička zajednica Grada Preloga, već tradicionalnim pozivom: „Bedaki norijo saki dan, a pametni samo na Fašnik“, poziva na ovogodišnji Fašnjak u Prelogu. Ove će godine fašnička povorka Prelogom proći u nedjelju, 19. veljače te se pozivaju mjesni odbori s područja Preloga, udruge, grupe građana te svi koji žele promijeniti svoj izgled na jedan dan da se pridruže velikom fašničkom veselju u Gradu Prelogu. Maskirajte se, uredite i na taj način uljepšajte ovaj dan i uživajte u bogatoj ponudi uz čaj i slatke krafne za sve. Nakon fašničke povorke skupine će se predstaviti na Trgu Slobode ispred Doma kulture. Vrhunac manifestacije biti će suđenje Fašnjaku. Program počinje od 14.00 sati okupljanjem na Trgu Slobode kod Doma kulture Grada Preloga, a nastavlja se fašničkom povorkom ulicama Preloga. Povorku će već tradicionalno pratiti Puhački orkestar Grada Preloga.

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja