Međimurje Press
Najave

Dan otvorenih vrata Matulov grunt 3. rujna

Na Matulovu gruntu u nedjelju 3. rujna gostuju Udruga žena Nedelišće i Jelena Radovanović-Kuckler

Ovogodišnja sezona Dana otvorenih vrata na Matulovu gruntu zatvorit će se u nedjelju 3. rujna 2023. godine. Edukacijsko-istraživački centar Matulov grunt u Frkanovcu otvorit će svoja vrata od 14 do 18 sati, a tim povodom Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode organizira dva programa.

Na adresi Frkanovec 30, u nedjelju 3. rujna, prije svega će se predstaviti Udruga žena Nedelišće. Članice udruge promovirat će tradiciju izrade cekera od komušine, „luščinja‟. Posjetitelji će moći saznati što je sve potrebno za izradu jednog cekera primjerice koliko sati pletenja treba uložiti, ima li dovoljno  „luščinja‟ i sl. Udruga će tako podsjetiti na sve bake i mamice koje su ovu vještinu itekako dobro poznavale. Nekad su međimurske žene izradom cekera “služile peneze”, a danas se pletenje cekera od „luščinja‟  pretvorio u hobi i potrebu očuvanja te tradicije. Udruga žena Nedelišće upravo se posvetila zadatku očuvanja te međimurske baštine. Predstavljanje Udruge žena Nedelišće počinje u 15 sati.

Nakon toga posjetitelji će se moći upoznati sa stvaralaštvom književne prevoditeljice Jelene Radovanović-Kuckler. Članica je i suradnica Društva hrvatskih književnika. Rođena je u Srbiji, u mjestu Bor, diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, Odsjek za anglistiku. Od 2002. godine živi u Njemačkoj, bavi se prevođenjem i predavanjem engleskog i njemačkog jezika. Objavila je nekoliko knjiga poezije (Povremeni prekidi sa zujanjem, Sitne iznutrice, Džibra, Otvoreni prelomi), a u pripremi je i njezina nova zbirka pod nazivom Gola u koprive. Dobitnica je nekoliko nagrada za poeziju i prevođenje. O svom stvaralačkom radu i romanu koji priprema govorit će na književnom susretu koji počinje u 16 sati.

Posjetitelji će tijekom Dana otvorenih vrata moći samostalno razgledati staru hižu, pripadajuću gospodarsku zgradu i gruntiše. Druženje na Matulovu gruntu potrajat će završno do 18 sati.

Roberta Radović

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja