18.4 C
Čakovec
1. listopada 2024
Međimurje Press
GastronomijaNajave

Festival okusa – Taste Fest Čakovec 2024.

Gastronomsko putovanje svijetom uz bogat popratni program

 U svoju drugu godinu ovog listopada ulazi ‘Festival okusa – Taste Fest’, koji će ovaj put potrajati više dana, uz brojne aktivnosti i događaje, a središnja manifestacija održat će se u subotu, 12. listopada u središtu Čakovca, i posjetitelje povesti na gastronomsko putovanje svijetom.

Misija festivala i ove je godine integracija stranih radnika koji žive i rade u Čakovcu i Međimurju, povezivanje s lokalnom zajednicom i smanjenje predrasuda. Glavni kuhari na festivalu tako će ponovo biti strani radnici i radnice iz Filipina, Indije, Nepala, Kameruna, Senegala i Japana. Pridružit će im se i raseljene osobe iz Ukrajine, u znaku solidarnosti s ljudima koji su se zbog ratnih okolnosti koje ne jenjavaju našli daleko od svojega doma, a slavlje različitosti će zaokružiti i članice i članovi Kalinke – Udruge ruskog govornog područja u Međimurju, dok će nam neka poznata lica spremati hranu njihovog rodnog Libanona.

Ove godine sam Festival prati i bogat popratni program, prema sljedećem rasporedu:

UTORAK, 8.10. 18:00

Pučko otvoreno učilište Čakovec

  1. KULINARSKA RADIONICA

Pripremaju se lumpije, filipinska verzija proljetnih rolica, a tajne ovog recepta otkrivaju Sonia Paraiso i Benigno Blas, supružnici iz Filipina koji u Čakovcu žive već 3 godine, uz mentorstvo Anice Naranđe, stručne učiteljice kuharstva u Srednjoj školi Prelog. Sudjelovanje u radionici je besplatno, ali su zbog ograničenih kapaciteta obavezne prijave putem obrasca:

https://forms.gle/dKPfZDXPWDQYdy5z8

SRIJEDA, 9.10. 18:00

Pučko otvoreno učilište Čakovec

  1. KULINARSKA RADIONICA

Priprema se jelo tchep, poznato i kao thieboudienne ili ceebu jën, koje potječe iz senegalskih ribarskih zajednica, a od 2021. godine se nalazi i na UNESCO-vom Reprezentativnom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva! U recept nas uvode Adeboulayde Djagne, Gloriane Makam i Felix Atabong, sve pod stručnim okom Anice Naranđe. Sudjelovanje u radionici je besplatno, ali su zbog ograničenih kapaciteta obavezne prijave putem obrasca:

https://forms.gle/cD8HE6yUBtkfC92y5

ČETVRTAK 10.10. 19:00

Metalska jezgra Čakovec

‘Međimurski gasterbajteri’, otvorenje izložbe

Lani postavljena u programu Mjeseca hrvatske knjige, izložbu koju potpisuju Sandra Mikac i Borivoj Radojčić na ‘reprizu’ ustupa ‘Knjižnice ‘Nikola Zrinski’ Čakovec. Riječ je o vrijednoj, nostalgičnoj i za mnoge emotivnoj građi koja dokumentira proces iseljavanja stanovništva koji je u Međimurju prisutan još od kraja 19. stoljeća. Cilj odlaska naših ljudi u Njemačku, Švicarsku, Austriju i druge zemlje bio je prvenstveno ekonomske prirode, sve u svrhu bolje zarade i egzistencijalnog zbrinjavanja obitelji u domovini. S istim motivima i današnji radni migranti napuštaju svoje domovine i obitelji, putuju na tisuće kilometara i stižu, između ostalog, i k nama u Međimurje…

ČETVRTAK 10.10. 19:00

Metalska jezgra Čakovec

‘Gdje su nestali svi osmjesi’, dokumentarni film

Film problematizira oblik modernog ropstva, strahote s kojima se suočavaju nepalski radnici migranti koji trbuhom za kruhom svake godine napuštaju svoje domove u potrazi za boljim životom. Suprotno od onog što im je obećavano, mnogi od njih u zemljama odredišta bivaju suočeni sa surovim uvjetima rada, izrabljivani i lišeni osnovnih ljudskih prava te se vraćaju kući ili u lošem zdravstvenom stanju ili u – mrtvačkom sanduku. Nakon projekcije slijedi razgovor s redateljicom Anjom Strelec, Varaždinkom s adresom u Bruxellesu. 

SUBOTA, 12.10., 9:00-12:00

Ulica Matice hrvatske (između zgrade Scheier i Doma sindikata)

Festival okusa – Taste Fest 2024.

Organizator ‘Festivala okusa – Taste Festa’ je Platforma za Društveni centar Čakovec, organizacija civilnog društva kojoj je u srži razvoj i demokratizacija, promicanje društvene solidarnosti i razvoj lokalne zajednice. Festival financijski podupiru Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Međimurska županija, Grad Čakovec i Turistička zajednica Grada Čakovca, a dio programa sufinanciraju CEREANEO i EU.

Bojana Španiček, dipl.novinarka

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja