Međimurje Press
Najave

Folklornim večerima danas počinju Vinkovačke jeseni

„Dva sjaja dukata” tema je 58. Vinkovačkih jeseni koje s popratnim sadržajima počinju danas

„Uživajmo u 58. Vinkovačkim jesenima, u tradicijskoj kulturi i zabavi, ali jednako uživajmo biti dobri domaćini. Pozivamo sve na ovogodišnje Vinkovačke jeseni, na desetak dana čuvanja naše tradicije, ali i desetak dana upoznavanja Slavonije, naših običaja i gastronomije. Uživajte u onome što smo pripremili u okviru bogatog programa i prekrasnim rujanskim danima u našem gradu, kako i mi sami Vinkovčani tako i gosti koji se nakon prvog posjeta Vinkovcima vraćaju ponovno svake godine”, poručuje predsjednik Organizacijskog odbora gradonačelnik Ivan Bosančić s Novinarskih divana održanih na Slavonskom sokaku.

U Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci, do sljedeće subote, otvoreno je Dvorište ideja, najkreativnija lokaciju u gradu za male i one malo veće s preko 70 radionica i 20-tak predstava za djecu.

Uvod je to u prvi vikend i Dječje Vinkovačke jeseni, a koje mi domaći još volimo nazvati Malim Jesenima.

Od 17 sati stižu gosti iz Slovenije pa program započinje međunarodnim koncertom Slovenija u Slavoniji. Kreće desetodnevna šetnja Vinskim i Slavonskim sokakom, sajamskim prostorom rukotvorina, uz zvučnu kulisu TS Slavonski sokak, a koja će najaviti otvorenje Folklornih večeri, Županijske smotre folklora.

Kako je i običaj, otvara ju vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić u pratnji domaćina, gradonačelnika Ivana Bosančića i predstavnika Vinkovačkih šokačkih rodova koji druženje nastavljaju na Ervenici. Očekujemo ih na Sokaku oko 19 sati u konjskoj zaprezi i svečanom šokačkom ruvu što je ujedno i znak da idućih deset dana cijeli grad ponosno pronosi ime prijestolnice tradicijske kulture.

„Folklorne večeri traju do srijede, a predstavit će se preko 50 skupina. Prva subota je rezervirana za Međužupanijsku dječju smotru, u nedjelju lijepi mimohod s preko 2000 djece iz 60 KUD-ova. Nakon svečanog otvorenja u idući petak, jedna od najljepših priredbi je i Državna smotra folklora u subotu gdje ćemo prikazati jedan dio Hrvatske, a drugi dio i sve ono što krasi manifestaciju slijedi u nedjelju uz Svečani mimohod u kojem će nastupit preko 70 skupina preciznije s preko 4000 sudionika”, najavio je tajnik ZAKUD-a Stjepan Đurković.

Bogat koncertni program otvara nakon 22 sata hrvatska glazbena diva Doris Dragović.

„Trudili smo se kao i svake godine da 58. Vinkovačke jeseni budu što bogatije sadržajem. Nastojimo bogatstvo kojeg imamo pokazati u što ljepšem svjetlu, pripremamo se cijele godine i onda i naši sugrađani, imaju priliku to pokazati u našoj akciji Volim Vinkovce koju organiziramo već preko 50 godina, ali i kroz niz sadržaja temeljnih priredbi”, poručila je direktorica Turističke zajednice grada Vinkovaca Martina Matković za čije se posjete uređenjem prostora već pripremaju brojne ustanove, tvrtke, ugostiteljski objekti i dakako sami građani.

Za koji sat zaorit će šokačka pjesma uz zveket dukata, a tarabe otvoriti Slavonski sokak, Bircuz i Vinski šor.

Organizatori se nadaju lijepom vremenu, zajedničkom uživanju u sadržajima najveće tradicijske manifestacije u Europi, a na zadovoljstvo građana Vinkovaca očekujući oko 100.000 gostiju koji tijekom desetak dana Jeseni posjete grad na Bosutu.

U to ime, na dobro nam došle 58. Vinkovačke jeseni!

Press Vinkovačke jeseni

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja