Međimurje Press
Najave

Najava događanja u Prelogu do 8.lipnja 2022.!

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 4.i 5.6. 2022., PETAK I SUBOTA U 18 SATI
  • Zecko Koš i tajna Mrkog Hrčka (Chickenhare and the Hamster of Darkness)

Animirani; Uloge/Glasovi: Dino Jelusić, Janko Rakoš, Jelena Veljača, Ranko Zidarić, Ervin Baučić

Zabavna avantura za cijelu obitelj koja donosi snažnu, univerzalnu poruku o toleranciji i važnosti prihvaćanja razlika – vlastitih i tuđih. Smješten u svijet bujne fantazije, film prati avanture Zecka Koša, mladog neobičnog superjunaka kojeg je posvojio kralj Peter, poznati pustolov. U želji da se uklopi i osjeća voljenim unatoč svojoj različitosti, Zecko Koš je opsjednut avanturama bez obzira na svoju nespretnost. Kada najveći zločinac Kraljevstva – njegov vlastiti ujak – pobjegne iz zatvora i zaprijeti da će svrgnuti njegovog oca, Zecko Koš kreće u epsku utrku kako bi ga zaustavio. Njegova potraga za Hrčkom tame postaje prava avantura kroz koju Zecko postupno uči otvoriti se drugima i pomiriti se sa svojom različitošću, zahvaljujući prijateljima koje bismo svi voljeli imati – kornjači Abe i tvoru Meg.

  • 4. i 5.6. 2022., PETAK I SUBOTA U 20 SATI
  • Polje straha (Escape the Field)

Triler; Uloge: Jordan Claire Robbins, Theo Rossi, Tahirah Sharif, Julian Feder, Elena Juatco, Shane West

Napeti triler donosi priču o šestero stranaca zarobljenih u polju kukuruza. Doktorica Sam budi se sama usred polja te izgubljena i zbunjena upoznaje Tylera. Njih dvoje se povežu i pokušaju pronaći izlaz iz polja. Neuspješnim pokušajima, sretnu još četvoricu stranaca: vojnika Ryana, Denise, kompjuterskog programera Camerona i studenta Ethana. Polje straha vas odmah suočava s žustrom akcijom! U filmu nećete biti izloženi dugotrajnim uvodom niti nepotrebnim razvojem likova. Polje straha gledatelje odmah baca u vatru i upoznajemo likove i njihovu surovu stvarnost koju proživljavaju već u prvim minutama. Iz navedenog razloga film se uspoređuje s mega popularnom korejskom serijom Squid Game (2021.), osim što je ovdje riječ o inačici inspiriranoj romanom Stephena Kinga. Upoznajemo likove i svijet u kojemu žive dok pratimo radnju te to samo pridonosi strahu i zbunjenosti koja publiku drži na rubu sjedala. Prema svjetskom uspjehu serije možemo zaključiti da je to dobra horor formula. Sam glumi Jordan Claire Robbins, tražena i zaposlena glumica koja je u svim hit serijama, a i Tyler će vam sigurno izgledati poznato jer ga glumi Theo Rossi, poznat po svojoj ulozi Juana Carlosa “Juicea” Ortiza iz Sinovi Anarhije (2008.-2014.). Trebaju li surađivati ili ubiti jedni druge? Ne znajući, odluče da će surađivati i zajedno pronaći izlaz iz polja. Provedu cijelu noć hodajući kroz polje tražeći izlaz ili znak što im je činiti, no nešto im je za petama.

DOM KULTURE  

  • 5. 6.2022., NEDJELJA U 19 SATI, KONCERT „PROJEKT LAZARUS“ HRVATSKOG GLAZBENOG CENTRA  

Dom kulture Grada Preloga, poziva na koncert „Projekt Lazarus“ Hrvatskog glazbenog centra. Koncert će se održati u nedjelju, 5. lipnja 2022. godine, s početkom u 19 sati, u Župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu. Ulaz je besplatan, a koncert je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.  

Na hrvatskoj i međunarodnoj glazbenoj sceni od 2013. godine djeluje profesionalni ansambl pod nazivom Projekt Lazarus, iza čijeg se neobičnog imena krije glavni cilj djelovanja ovoga ansambla – revitalizacija hrvatske glazbene baštine. Projekt Lazarus osnovan je u okviru udruge Hrvatski glazbeni centar, a idejni je začetnik i osnivač ansambla bas Robert Palić, član Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Istraživanje, revitalizacija, promocija i prezentacija hrvatske glazbene baštine primarni su ciljevi Projekta Lazarus koji se realiziraju kroz dva osnovna procesa; istraživanjem nepoznate i neobrađene glazbene literature nastale u razdoblju od 16. do 18. stoljeća u suradnji sa stručnjacima za navedeno razdoblje, modelirajući profesionalni ansambl neophodan za pripremu i izvođenje glazbenog materijala. Ansambl Projekt Lazarus osobito je usmjeren na prezentiranje djela koja u suvremenoj povijesti nisu ugledala svjetlo dana, ili se pak rijetko izvode, kao i onih za koja ne postoje audio ili video zapisi.

U nastojanju otimanja zaboravu vrijednih spomenika hrvatske glazbene baštine, nepresušnom vrelu potvrde pripadnosti zapadnoeuropskom kulturnom i civilizacijskom krugu, glazbenici Projekta Lazarus izvode djela skladatelja tzv. rane hrvatske glazbe, poput Ivana Lukačića, Vinka Jelića i Ivana Šibenčanina, no posebno izdvajamo Damjana Nembrija, skladatelja rođenog u Hvaru 1584. godine, čije je do ovoga trenutka jedino sačuvano djelo Brevis et facilis psalmorum iz 1641. godine ansambl Projekt Lazarus izveo na koncertima u zemlji i inozemstvu, a prigodno je u 2015. godini obilježena i 120. obljetnica rođenja utemeljitelja suvremene hrvatske muzikologije dr. Dragana Plamenca, čije su posljednje istraživanje i studija bili upravo psalmi Damjana Nembrija. Umjetnički voditelji ansambla su dirigenti Darijan Ivezić i Franjo Bilić, umjetnička suradnica, pijanistica i producentica Martina Mičija Palić, a vanjski je suradnik ansambla uvaženi akademik, muzikolog Ennio Stipčević. 

Program PARNASSIA MILITIA 400 predstavlja dio opusa s naglaskom na zbirku duhovnih moteta Parnassia militia koja ove godine slavi 400. obljetnicu prvotiska. U ovo korizmeno vrijeme, primjetno je koliko je žrtve i odricanja prisutno u životu Vinka Jelića te kako ga je njegov životni put kao klerika približio Kristovoj muci u obliku neimaštine, rata i bolesti. Ansambl Projekt Lazarus prezentirat će glazbu Vinka Jeli(či)ća (1596. – 1636.?) u kontekstu njegova života i najvažnije, djela njegovih suvremenika. 

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA  

  • DO 3. LIPNJA 2022. GODINE, IZLOŽBA SLIKA ZLATKA KAPUSTE 

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, možete do 3. lipnja 2022. godine, pogledati izložbu slika Zlatka Kapuste. Zlatko Kapusta kaže za sebe da je slikarstvo njegovo životno opredjeljenje, nit vodilja i stil  života. Odmalena je pokazivao interes za likovno izražavanje prenoseći na papir likovne predloške koji su mu kao školarcu došli pod ruku. U konačnici je stekao obrazovanje grafičara u Višoj grafičkoj školi u Zagrebu. Ovaj vid obrazovanja, gdje je pored talenta za likovnost vrlo bitna točnost i preciznost u radu, odražava se kroz rad u Restauratorskom centru u Ludbregu, i na stil slikanja koji se formirao već od samih početaka te je postao njegov prepoznatljiv likovni rukopis. Osnovne značajke njegovih radova su bogat, ali skladan kolorizam, profinjenost i preciznost u crtežu pri izradi detalja, vjerno i vrlo realistično dočaravanje tekstura raznih gradivnih materijala i objekata u čemu postiže hiperrealističke, gotovo fotografski točne efekte. Zlatko Kapusta je jedan od osnivača i dugogodišnji član Likovnog udruženja Ludbreg (LUV) u kojem je u dva mandata obnašao i funkciju predsjednika. Već dvadeset godina je član krovne likovne udruge Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu (HDLU-a), te udruga u Varaždinu i Novom Marofu. Dobitnik više stručnih i društvenih priznanja. Do sada je izlagao na tridesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i u inozemstvu, a sudjelovao je i na više od stotinjak grupnih izložbi. Učesnik je brojnih likovnih kolonija i humanitarnih akcija. (Iz predgovora kataloga: Venija Bobnjarić-Vučković).  

  • DO 3. LIPNJA 2022. IZLOŽBA FOTOGRAFIJA IVE LULIĆ

Muzeji imaju moć transformacije svijeta oko nas. Oni su posebna mjesta za otkrivanje i podučavanje o našoj prošlosti te otvaraju naš um novim idejama – to su dva bitna koraka u izgradnji bolje budućnosti. Ovim riječima ICOM najavljuje 18. svibnja 2022., Međunarodni dan muzeja koji će biti obilježen temom Moć muzeja (The Power of the Museums). Tim povodom publici će se predstaviti umjetnica Iva Lulić. Izložba fotografija „Čarobno kolo – hrvatski mitovi“ traje do 3. lipnja 2022. godine.

Iva Lulić u svojim projektima realizira poseban svijet iz mašte bez korištenja modernih mogućnosti računalnih efekata. Svijet u kojem se susreću realno i bajkovito postignut je znalačkom razradom koncepta, promišljenim likovnim korištenjem svjetla i boje u fotografiji te pronicljivom igrom očišta – odozgo, odozdo. Autorski projekti uspješno spajaju kvalitetan fotografski, ali i scenografski rad s elementima socijalnog, humanitarnog i edukativnog djelovanja. Iva Lulić rođena je 1979. godine u Zagrebu. Nakon gimnazije upisuje Filozofski fakultet u Zagrebu gdje je 2006. diplomirala povijest umjetnosti i etnologiju. Fotografsku naobrazbu stekla je na Arhitektonskom fakultetu – Studij dizajna, gdje je slušala i polagala trogodišnji izborni kolegij Fotografija i film. Godine 2012. dobitnica je ULUPUH-ove nagrade za najbolju mladu umjetnicu.Profesionalno se bavi fotografijom od 2006. godine djelujući kao nezavisna fotografkinja. Članica je ULUPUH-a i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika – HZSU-a.Pored značajnog broja samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu dosad je realizirala nekoliko autorskih umjetničkih projekata; Vile i vilenjaci – Artusi (2010.), Svijet Artusa – Gorski kotar (2011.), Krk – otok vila (2013.), Snoviđenja prošlosti (2013.), Nekoć u Vrbovcu (2014.), Podravina između mitova i legendi (2012.-2015.), Začarana šuma (2020).Ciklus Podravina između mitova i legendi, koji je ostvaren zajedno s lokalnim stanovništvom Podravine, nastavlja se kroz 2015. godinu te u suradnji s Etnografskim muzejom u Zagrebu prerasta u projekt Čarobna družba – Vjerovanja u nadnaravna bića u Podravini.

DOGAĐANJA

  • 3. 6.2022., PETAK OD 15 SATI, VINSKI PIKNIK NA MARINI PRELOG

Da je Marina neiscrpno vrelo za razvoj turizma na području Grada Preloga, dokazuje lepeza odličnih događanja i manifestacija koje privlače ogroman broj posjetitelja. Jedan takav događaj, koji spaja gornje i donje Međimurje, održat će se 3. lipnja, u petak, upravo na Marini u Prelogu. 

Vinski piknik na Marini, prvi takav u Gradu Prelogu, s početkom u 15 sati, nudit će posjetiteljima uživanje u eno i gastro ponudi i opuštanje uz dobru glazbu. Suradnja Turističke zajednice Grada Preloga, Marine Prelog d.o.o., Vinarije Dvanajščak Kozol te Vinarije Novak polučila je jedinstven i vrlo zanimljiv koncept manifestacije – dovoljno je uzeti dekicu za piknik od kuće, opskrbiti se buteljiranim vinom Vinarije Dvanajščak Kozol ili Vinarije Novak te slasticama iz Kederove kuhinje na prodajnom mjestu na Marini i pronaći dobro mjesto za uživanje u glazbi Martine Sabljak i Krunoslava Lajtmana. Naglasak je na opuštanju i uživanju u dobroj hrani i vinu, odnosno uživanju u životu. 

Manifestacija je savršen provod za zaljubljene parove, obitelji, ali i pojedince koji jednostavno žele iskoristiti lijepo vrijeme i kušati najbolje okuse gornjeg i donjeg Međimurja! Tim povodom vas Turistička zajednica Grada Preloga te Vinarija Dvanajščak Kozol časte! Pošaljite ime i prezime te broj telefona na 099 711 6995 ili na tz@prelog.hr ili pak kao poruku na https://www.facebook.com/TZPrelog i osvojite jedan od pet promo cekera s piknik dekicom, buteljom VINA DK te dvije čaše. Prijave se primaju najkasnije do četvrtka, 2. lipnja u 12 sati. Dobitnici će se odrediti izvlačenjem imena i obznaniti na FB stranicama TZG Preloga. Nagrade se mogu podići u Caffe baru Marina u Prelogu 3. lipnja od 15 do 19 sati. Podaci pristigli na nagradnu igru koristit će se isključivo za potrebe nagradne igre. Sudionici slanjem svojih podataka pristaju na objavu imena i prezimena na FB stranicama TZG Preloga. Osobe mlađe od 18 godina ne mogu sudjelovati u izvlačenju.

Izvorno se manifestacija trebala održati 28. svibnja, no odgođena je zbog nepovoljnih vremenskih prilika. Nagradna igra stoga se produžila te će sve prethodno pristigle prijave smatrati važećima i uključiti u izvlačenje 2. lipnja. 

Ponesite dekicu i uživajte u okusima Međimurja na Vinskom pikniku na Marini! 

  • 4. 6.2022., SUBOTA OD 9 SATI, PRVA ROTARY GULAŠIJADA

„Činimo dobro za lokalnu zajednicu“, slogan je pod kojim Rotary Club Prelog poziva na 1. Rotary gulašijadu – Drava 2022. Ovo zanimljivo događanje održat će se u subotu, 4. lipnja, na prostoru Marine Prelog – Park Vrbica. Organizatori su Rotary Club Prelog, Nautički klub Labud, Rotaract klub Međimurje, Srednja škola Prelog i Učenička zadruga „Drava“. Sve će početi od 9,00 sati, a iza 14,00 sati svi će posjetitelji moći kušati pripremljena jela. Događaju će se priključiti i Udruga „Pjesma“ iz Donjeg Kraljevca. Predsjednik žirija za praćenje i ocjenjivanje prijavljenih ekipa u pripremi gulaša je poznati masterchef Tomislav Špiček, uz kojeg će u žiriju biti strukovna nastavnica kuharstva Anica Naranđa i šef kuhinje Ante Žvorc. Osim natjecanja u pripremi gulaša, organizatori za sve posjetitelje pripremaju odličnu hranu i rashlađeno piće, vožnju čamcima po prekrasnoj rijeci Dravi, dobru zabavu uz glazbu i dodatne sadržaje.

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja