Međimurje Press
Najave

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 13. do 20. prosinca 2023. godine

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • DO 21.12..2023., IZLOŽBA „SLOJEVITOST DRVEĆA“ DARIE KOPJAR

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga može se do 21. prosinca 2023. godine razgledati izložba grafika Darie Kopjar pod nazivom “Slojevitost drveća”.

Daria Kopjar rođena je 1994. u Varaždinu gdje je završila srednju školu usmjerenja grafički dizajner. Diplomirala je 2020. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci u klasi red. prof. art. Josipa Butkovića te stekla titulu magistra likovne pedagogije. 2020. dobiva Dekanovu nagradu za uspješnost na diplomskom studiju. Do sada je imala jednu samostalnu izložbu u Galeriji Klaruš Sv. Ivan Zelina, te je izlagala u većem broju grupnih izložbi u Rijeci, Zagrebu, Osijeku i Varaždinu. Od 2020. radi kao nastavnica strukovnih predmeta likovne umjetnosti i dizajna u Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu, a 2021. postaje mentor u Centru izvrsnosti za likovnu umjetnost gdje radi u nastavi crtanja i slikanja s darovitim učenica. Područje stvaranja su joj tradicionalna grafika, crtež i knjige umjetnika.

Priroda, bogata raznovrsnim biljkama, teksturama i bojama, neizostavan je dio Dariina likovnog izražavanja. Kroz primjenu različitih grafičkih tehnika, istražuje mogućnosti i osobni interes unutar medija. Koristeći bogatstvo grafičkih i crtačkih elemenata u međusobnom odnosu, oblikuje motiv drveta koji tvori vertikalni niz tragova. Na taj način grafički listovi za promatrača prikazuju dominantnu slojevitost drveća i raskošnu tonsku gradaciju boja. U djelima je prisutna vodeća, duboka i tamna linija koja otkriva problematiku ljudskog utjecaja na prirodu. Dok priroda ostavlja svoje otiske na nas i mi ostavljamo svoje otiske na nju. Veći dio grafičkih listova je velikih formata kako bi se naglasila krhkost šuma koje za autoricu imanju veliku važnost. Osim grafičkih listova, izložene će biti umjetničke knjige koje vrlo prikladno pokazuju segmente kore drveta, istovremeno stvarajući objekt koji se može promatrati iz različitih perspektiva.

  • DO 12.01.2024., IZLOŽBA „POETIKA DIVLJINE“ IVANA MLADENOVIĆA

U Muzeju Croata insulanus, može se do 12. siječnja 2024. godine, razgledati samostalna izložba skulptura Ivana Mladenovića pod nazivom „Poetika divljine“.

Ivan Mladenović rođen je u Varaždinu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 2015. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Slavomira Drinkovića, smjer kiparstvo. Tijekom i nakon studija sudjelovao je na trideset i pet grupnih i sedam samostalnih izložbi u Zagrebu, Klanjcu, Varaždinu i Čakovcu. Autor je nekoliko javnih skulptura i nagrada. Sudjelovao je na radionicama od drveta u Jarčevcu, Bjelovaru i Varaždinu, zatim radionica kamena u Vrsaru i Hvaru i četiri radionice leda u Varaždinu. Radi na dvije osnovne škole u Međimurju kao učitelj likovne kulture i dalje se bavi kiparstvom u formi kamena.

Ciklusom „Poetika divljine“ koji predstavlja na izložbi u Muzeju Grada Preloga kroz skulpturu izrazio je svoje viđenje životinja koje obitavaju na području od Varaždina do donjeg Međimurja, uz rijeku Dravu. Bez prethodne skice, u odgovarajućem kamenu prikazao je životinje, ptice, sisavce i gmazove. Cilj je bio, među ostalim, teksturom i bojom kamena dočarati životinjsko perje, dlaku, ljuske i kožu. Većina skulptura izrađena je od kamena dolomita manjih dimenzija, a tek jedna skulptura pod nazivom „Melankolija“ izrađena je u drvetu jablana, te predstavlja umjetnikov autoportret. Kako sam autor kaže: „Potreba za likovnim izrazom bila je u različitim susretima i doživljajima gledanja u prirodi.„

  • 13.12..2023., SRIJEDA U 18 SATI, GODIŠNJA IZLOŽBA LIKOVNE UDRUGE DONJEG MEĐIMURJA

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, održat će se, u srijedu, 13. prosinca, s početkom u 18 sati, otvorenje godišnje izložbe članova Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog. Već nekoliko godina članovi Likovne udruge Donjeg Međimurja Prelog presjek stvaralaštva kroz godinu prikazuju široj javnosti putem izložbe koja se održava krajem godine. Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog djeluje nešto više od 30 godina te okuplja autore s područja donjeg i gornjeg Međimurja, članovi su samostalni umjetnici i likovni pedagozi, a ponajviše autori koji se amaterski bave likovnom umjetnošću. Usko je vezana uz Prelog kao mjesto osnivanja i sjedišta, a također je i prva kolektivna izložba skupine slikara održana u “Kinu Kalnik”, sadašnjem Domu kulture u Prelogu. Izložba se može razgledati do 21. prosinca 2023. godine.

  • 19.12..2023., UTORAK U 12,30 SATI, PREDSTAVLJANJE EDUKATIVNE MUZEJSKE KNJIŽICE „NAIVKA“

Muzej Croata insulanus Grada Preloga i Srednja škola Prelog kroz dosadašnje suradnje uvidjeli su pozitivan utjecaj i dobrobiti izvanučioničkog učenja, samim time potrebu uključivanja muzeja u srednjoškolski odgojno-obrazovni program kako bi se učenicima približila kultura i umjetnost, razvio pozitivan odnos prema vlastitoj kulturnoj baštini i potaknuli kreativni procesi učenja te stekle nove vještine. Suradnja Muzeja i Srednje škole produkt je zajedničkog rada kustosa i nastavnika likovne umjetnosti, povijesti i etnologije, Ive Kožnjak, Kristine Jančec i Tajane Štefok, kako bi se osmislio, razvio i u praksi primijenio program za učenike srednje škole. Program se zasniva na predstavljanju stalnog postava Muzeja Grada Preloga učenicima srednje škole kroz edukativnu muzejsku knjižicu naziva „Naivka“. Besplatna tiskana edukativna knjižica „Naivka“ dostupna je učenicima u grupnim i samostalnim posjetima muzeju. Mnogim ljudima prvi posjeti muzeju budu u sklopu organiziranog posjeta određene odgojno-obrazovne ustanove, takva rana iskustva utječu na oblikovanje njihovog stava prema muzeju pa je važno razvijati kvalitetne odnose između odgojno-obrazovnih ustanova i muzeja. Samim time, izvanučionička aktivnost u muzeju predstavlja suvremeni odgojno – obrazovni oblik koji učenicima srednje školi nudi izvornost i neposrednost, te iznimno povoljno utječe na učenike. Prednost ovakvog oblika suradnje je u tome što učenici stupaju u kontakt s izvorima znanja, razvijaju vještinu kritičkogmišljenja te pristupaju angažiranom razumijevanju i valorizaciji nacionalne i lokalne umjetnosti. Predstavljanje edukativne muzejske knjižice „Naivka“ održat će se u utorak, 19. prosinca u 12:30 sati u Muzeju Grada Preloga.

DOGAĐANJA

  • 16.12.2023., SUBOTA U 15 SATI, POLARNA KROS LIGA BICIKLISTIČKOG KLUBA PRELOG

U organizaciji Biciklističkog kluba Prelog, početkom mjeseca prosinca kreće ovogodišnje izdanje Polarne kros lige Prelog. Ove će se godine liga održati u devet kola, subotom u 15 sati, od 2. prosinca 2023. do 27. siječnja 2024. godine, uz proglašenje pobjednika i završno druženje 3. veljače 2024. Trkači mogu birati između dvije staze – kraće od 3,2 km ili duže od 10,8 km, a tu je i kategorija hodača na 3,2 km. Trči se uz akumulacijsko jezero HE Dubrava, naizmjenično jedno kolo po asfaltu na nasipu, a drugo po šljunku pored nasipa, a start i cilj je kod mostića na nasipu uz jezero HE Dubrava, preko puta DG Sporta.

Startnina iznosi 20 eura za cijelu ligu ili 4 eura jednokratno za utrku. I u ovoj ligi za okrijepu će se koristiti metalni lončići (8 eura) umjesto plastičnih čaša s ciljem očuvanja prirode, a donacije za okrijepu (1 euro) će ići Skloništu za životinje „Prijatelji“ u Čakovcu! iz Biciklističkog kluba Prelog odašilju poruku: “Ovo natjecanje je idealna prilika za održavanje i podizanje kondicije za sljedeću biciklističku ili trkačku sezonu!”.

DATUMI ODRŽAVANJA: 10 zimskih SUBOTA u prosincu 2023, siječnju i veljači 2024.

03. kolo – 16.12.2023.

04. kolo – 23.12.2023.

05. kolo – 30.12.2023.

06. kolo – 06.01.2024.

07. kolo – 13.01.2024.

08. kolo – 20.01.2024.

09. kolo – 27.01.2024.

10. kolo – 03.02.2024. *

* zadnje revijalno kolo + druženje + proglašenje (ne boduje se)

  • 16.12.2023., SUBOTA U 9,30 SATI, BAJKAONICA

Bajkaonica je čarobno mjesto gdje se mašta pretvara u riječi, a priče dobivaju krila. Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i Društvo Naša djeca Prelog poziva da se pridružite veselom druženju posvećenom čitanju bajki koje su oblikovale brojna djetinjstva i nadahnule bezbroj snova. Dovedite svoje najmlađe da zajedno zarone u svijet maštovitih priča gdje vitezovi hrabro koračaju, zmajevi nadlijeću nebo, a vile šire čaroliju. Bajkaonica Knjižnice i čitaonice, Društva Naša djeca Prelog i Dječjeg kluba SiMS održat će se u subotu, 16. prosinca, s početkom u 9,30 sati ispred Trattoria Rossa.

  • 16.12.2023., SUBOTA U 17,30 SATI, PALJENJE TREĆE ADVENTSKE SVIJEĆE

Već nekoliko godina unazad vjernici Župe sv. Jakoba pale svijeće na adventskom vijencu na Trgu svetog Jakoba. Program se sastoji od molitve, pjesme i meditacije, a svijeće će svake subote, u večernjim satima, paliti predstavnici Grada Preloga i Župnog pastoralnog vijeća Župe sv. Jakoba.

  • 15. I 16.12.2023., PETAK I SUBOTA OD 16 SATI, BOŽIĆNI SAJAM

Turistička zajednica Grada Preloga i ove godine poziva sve zainteresirane na Božićni sajam u Prelogu, koji je ove godine dio Adventske čarolije u Prelogu. Božićni sajam će se održati na Trgu Slobode u Prelogu ispred Doma kulture, 15. i 16. prosinca 2023. godine (petak i subota) od 16.00 do 20.00 sati. Sajam će se održati na prekrasno ukrašenom trgu, izlagači će moći predstaviti i prodavati svoje proizvode u divnoj Božićnoj atmosferi, a oba će dana pozornicu Trga Slobode zauzeti odlični akustični sastavi. U čak dva dana, na Sajmu će sudjelovati 40-ak izlagača s rukotvorinama, domaćim proizvodima i prekrasnim idejama za božićne poklone za vaše najmilije. U petak, pozornicu Božićnog sajma na Trgu Slobode zauzet će akustični duo Lucija Job i Hrvoje Funda, a najmlađe će razveseliti i top za snijeg. U subotu će pak izlagače i posjetitelje razveseliti akustični duo Jessie & Dino. Ne propustite priliku za druženje uz kuhano vino, prefine božićne kolače i dobro društvo. U subotu nas na Božićnom sajmu očekuje i posjet „moto mrazeva“ Moto kluba Ren-Ban iz Preloga, koji će okupljene mališane darivati slatkišima.

  • 16.12.2023., SUBOTA U 19 SATI, KONCERT KLAPE CESARICE

Ovogodišnji tradicionalni Božićni koncert, u Crkvi sv. Jakoba ap.st. u Prelogu, će održati Klapa Cesarice. Koncert će se održati u subotu, 16. prosinca, s početkom u 19 sati. Ulaz je slobodan.

Klapa Cesarice od osnutka 1993. u vrhu je klapske scene, jedna je od najcjenjenijih i najtrofejnijih klapa te ujedno najdugovječnija zagrebačka ženska klapa. Do danas je održala mnogo nastupa i samostalnih koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu te surađivala s priznatim glazbenicima (Edin Karamazov, Vlatko Stefanovski, Tamara Obrovac, Hojsak & Novosel i dr.). Od 1994. do 1998. sudjelovala je na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš, na kojem je osvojila čak jedanaest nagrada (sedam zlatnih i dvije srebrne, nagradu za najbolju debitantsku klapu te Bašćinske glase, nagradu koju dodjeljuju klapski voditelji) i ostvarila izniman uspjeh osvojivši naslov trostrukog uzastopnog apsolutnog pobjednika. Na tom je festivalu s pjesmom Mornarova ljuba na Večeri novih skladbi 2016. osvojila i prvu nagradu žirija za najbolju izvedbu. Na međunarodnim natjecanjima zborova IX Concorso Internationale di Canto Corale 1998. u Veroni i Slovakia Cantat 2007. u Bratislavi također je osvojila prvu nagradu. Izdala je pet nosača zvuka, od kojih su tri nagrađena četirima diskografskim nagradama Porin, a 2018. dobila je priznanje i s najviše državne instancije ‒ predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila joj je Povelju Republike Hrvatske za jedinstven glazbeni izričaj i izniman doprinos očuvanju i promicanju tradicionalne glazbe u Hrvatskoj i svijetu. Klapi je također dodijeljena Medalja Grada Zagreba, i to za iznimna glazbena postignuća zahvaljujući kojima je klapska pjesma postala ambasadorica kulture i promotor Hrvatske u inozemstvu te za afirmaciju ženskoga klapskog pjevanja. Cesarice je deset godina vodio maestro Bojan Pogrmilović, od 2004. surađivale su s priznatim klapskim stručnjacima, maestrom Dinkom Fiom, dr. sc. Markom Rogošićem i dr. sc. Joškom Ćaletom, od 2012. do 2019. voditeljica je bila Antonia Tomas, mag. mus., a od kraja 2019. umjetnički ih vodi maestro Jurica Petar Petrač, mag. mus.

  • 17.12.2023., NEDJELJA, BOŽIĆNI SAJAM I BOŽIĆNA PRIREDBA U DRAŠKOVCU

Programima u sklopu Adventske čarolije u Prelogu godine pridružuje se i Osnovna škola Draškovec. Njihova Božićna priredba započet će od 16 sati, a prije toga od 14,30 sati, u Draškovcu se priprema i pravi Božićni sajam, koji organiziraju Udruga Prijatelji sv. Roka sa školom, vrtićem i udrugama iz Draškovca. Mještani te Udruga „Prijatelji svetog Roka“ pozivaju vas na tradicionalni Božićni sajam u Draškovcu kod crkve sv. Roka gdje će za vas pripremiti kuhano vino, domaće kolače, prelijepe rukotvorine i još ponešto za svačiji ukus. Učenici škole pripremaju i prikaz književnog djela „Vlak u snijegu“.

  • BOŽIĆNE PRIREDBE VRTIĆA I ŠKOLA S PODRUČJA PRELOGA

Svoje će Božićne priredbe održati i dječji vrići te škole s područja Grada Preloga. Raspored njihovih priredbi je sljedeći:

19. prosinac 2023. – UTORAK

  • DJEČJI VRTIĆ FIJOLICA VESELA LOPTICA – BOŽIĆNA PRIREDBA – Dom kulture Grada Preloga – 18.00 sati

20. prosinac 2023. – SRIJEDA

  • DJEČJI VRTIĆ FIJOLICA PRELOG – BOŽIĆNA PRIREDBA – Dom kulture Grada Preloga – 17.00 sati

21. prosinac 2023. – ČETVRTAK

  • OSNOVNA ŠKOLA PRELOG – BOŽIĆNA PRIREDBA – Dom kulture Grada Preloga – 17.00 sati

22. prosinac 2023. – PETAK

  • SREDNJA ŠKOLA PRELOG – BOŽIĆNA PRIREDBA – Dom kulture Grada Preloga – 10.00 sati

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja