Međimurje Press
Najave

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 15. do 22. studenoga 2023. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 17. I 18.11.2023., PETAK I SUBOTA U 17 SATI

  • Gulliverov povratak (Gulliver returns)

Animirani; Uloge/Glasovi: Ivan Colarić, Matko Knešaurek, Tara Thaller

Gulliverov povratak se temelji na ideji ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i njegovom idealu: da glavni lik iz klasika Jonathana Swifta nije div po veličini, već div po srcu i hrabrosti. U kontekstu trenutnih zbivanja, ova priča o maloj zemlji Liliput kojoj prijeti invazija moćne vojske dobiva novi značaj. U filmu, svjetski putnik i avanturist Gulliver pozvan je da se vrati u Lilliput, grad koji je prethodno spasio od neprijateljske flote susjedne i neprijateljske zemlje Blefuscu. Kad stigne, zatiče samo nezadovoljstvo, paniku i očajnu gomilu, jer je kralj Lilliputa svoj narod uvjerio da se vraća legendarni div Gulliver. Umjesto toga, oni otkrivaju običnog čovjeka, dok je cijeli grad bio spreman i gradio smještaj kako bi dočekao diva. Razočaran, kralj naređuje Gulliverovo pogubljenje. U međuvremenu, nepobjediva armada Blefuscua stiže pred grad i ponovno prijeti.

  • 17. I 18.11.2023., PETAK I SUBOTA U 19 SATI

  • Igre gladi: Balada pjevica i zmija (The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes)

Akcija, avantura; Uloge: Rachel Zegler, Tom Blyth, Viola Davis, Peter Dinklage

Prequel mega uspješne franžise „Igre gladi“ snimljen prema svjetskom bestseleru spisateljice Suzanne Collins. Ovo su desete Igre gladi, smještene 64 godine prije prvog filma. Lucy Gray Baird predstavlja siromašni Okrug 12, a 18-godišnji Coriolanus Snow je njezin mentor. Izgledi su protiv njega, Lucy ne predviđaju pobjedu, ali nakon što prkosnom pjesmom tijekom ceremonije žetve uspije zaokupiti pažnju cijelog Panema, Snow pomisli da bi možda mogao okrenuti šanse u njihovu korist. Ujedinjujući svoju teatralnost i novootkrivenu političku mudrost, Snow i Lucy utrkuju se s vremenom kako bi preživjeli i otkrili tko je pjevica, a tko zmiJA.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • 17.11.2023., PETAK U 18 SATI, PUTOPISNO PREDAVANJE „NAŠ CAMINO“

Otilija i Josip Naranđa ovog ljeta ostvarili su dugo sanjani san – propješačiti Camino de Santiago. U 29 dana prohodali su 800 km rute tzv. Camina, od St. Jean Pied de Porta u Francuskoj do Santiago de Compostela u Španjolskoj. Da je to zaista posebno putovanje, drukčije od bilo kojeg drugog, iz prve ruke možete čuti od Otilije i Josipa u petak, 17. studenog 2023. u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus Grada Preloga.

Put sv. Jakoba, poznat i kao „Camino“, ponajprije je zabilježen početkom 9. stoljeća kada je u španjolski grad Santiago de Compostela smješten grob sv. Jakova, zaštitnika Španjolske, također i preloške župe. Camino se sastoji od čitave mreže puteva diljem Europe koji se spajaju i vode prema katedrali u Santiago de Compostela. Kroz povijest je ovaj put privukao brojne hodočasnike i putnike što je rezultiralo gradnjom mnogih crkva, samostana, bolnica i gradova uz njih. Vijeće Europe mu je 1987. godine dodijelilo titulu “Glavne ulice Europe”, a od 1993. postaje UNESCO-vom svjetskom kulturnom baštinom.

Detalje puta kojeg su prošli Otilija i Josip, osobne doživljaje, ali i praktične savjete za buduće „pelegrinose“, hodočasnike i putnike koji razmišljaju o ovom pothvatu, poslušajte u petak u Muzeju!

  • DO 3.12.2023.,IZLOŽBA „IGRA“ MUZEJA GRADOVA KOPRIVNICE I PRELOGA

Muzej Croata insulanus poziva na zanimljivu izložbu: “Igra je prvo čovjekovo samostalno i stvaralačko iskustvo s okolinom. Ona je i jedan od prvih načina učenja koji omogućuje svakome (i djetetu i odraslima) da znanja koja mu mogu pomoći u racionalnoj, djelotvornoj i organiziranoj akciji, nađe u sebi i kroz vlastito iskustvo. Često mislimo da je igra u odrasloj dobi nevažna te se zanemaruje njezina uloga u čovjekovu životu, doživljava se kao manje važna aktivnost. Istovremeno se zanemaruje prisustvo obilježja igre u svim segmentima našeg života. Previše smo zaokupljeni suvremenim vrijednostima da bi imali volje osvrnuti se na pravi značaj igre i odvojili vrijeme za nju. Ona se spominje kao dječja razbibriga, ograničava se na sam čin igre, a njezin značaj izvan granica same igre postaje nevažan. A mi? Mi igru izbjegavamo koliko ju i volimo. Srećom, ne sputavajući posebnost i simboličnost (umjetničkih) vizija. Zato smo odlučili igru staviti u fokus nove interdisciplinarne izložbe u organizaciji i suradnji Muzeja Grada Koprivnice i Muzeja Croata insulanus Grada Preloga“.

Izložba je produkt žiriranog odabira radova danas aktivnih (naivnih) umjetnika s područja Podravine i Međimurja. Radove su odabrale kustosice Muzeja grada Koprivnice (Helena Kušenić, Maša, Zamljačanec), Muzeja Grada Preloga (Iva Kožnjak) te stručne suradnice Mihaela Cik i Marija Generalić. Vesna Peršić Kovač odabrala je i pripremila etnografski aspekt izložbe, dok vizualni identitet Draženke Jalšić Ernečić u priči isprepliće i fotografski fundus koprivničkog muzeja. IGRA je temelj kreativne transformacije koji daje poticaj istraživanju granica i uloga te stvara prirodnu sponu umjetnosti i života. Istraživački pothvat zastupljenih autora kroz 33 (umjetnička) predmeta promatra igru u različitim kontekstima. Igra je izvor i okosnica svakog kreativnog i stvaralačkog procesa. Igra je sredstvo opuštanja i smirivanja, ali i motivacija, inspiracija i pokretač. Oslobađanje od opterećenja donosi osjećaj radosti i zadovoljstva, ispunjenosti i spontanosti koju najjasnije utjelovljuju djeca. Sudjeluju: Đurđica Balog, Nadica Belec, Dragica Belković, Zvonimir Dangubić, Kata Dolenec, Martin Đukin, Stjepan Đukin, Alen Gjerek, Tomislav Grabar, Josip Gregurić, Stjepan Ivanec, Đuro Jaković, Zlatko Kolarek, Željko Kolarek, Martin Kopričanec, Željko Korošec, Dragutin Kovačić, Ivan Lacković Croata, Mato Lacković, Spomenka Marciuš, Mirko Markešić, Martin Mehkek, Katarina Parađ Vojković, Franjo Ružman, Zvonko Sigetić, Zdravko Šabarić, Zlatko Štrfiček, Dražen Tetec, Pero Topljak, Marija Vugrinec Bobek.

Izložba u Prelogu ostaje otvorena do 3. prosinca nakon čega se seli u Galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama (15. 12. 2023. – 15. 2. 2024.).

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

  • 15.11.2023., SRIJEDA U 18 SATI, NAJČITAČI NAJPOMAGAČI KNJIŽNICE

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga poziva na svečanu dodjelu nagrada za najčitače te priznanja volonterima Knjižnice i čitaonice Grada Preloga. Događaj kojim će se obilježiti završetak Mjeseca hrvatske knjige održat će se u srijedu, 15. studenog 2023. s početkom u 18:00 sati. U prigodnom programu posjetitelji će moći uživati u nastupu dramske skupine učenika Osnovne škole Goričan koji će kroz čarobni igrokaz oživjeti roman “Matilda” autora Roalda Dahla. Pridružite se na druženju u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata inuslanus Grada Preloga gdje će posebni gosti večeri biti i najmlađi čuvari male slobodne knjižnice – učenici 4. razreda Osnovne škole Draškovec. Ulaz na svečanost je slobodan, najava dolaska nije potrebna. Program je prigodan za publiku stariju od 6 godina.

  • DO 20.11.2023., IZLOŽBA ZDENKA BAŠIĆA „ZABORAVLJENI DNEVNIK“

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga 30. listopada proslavila je 120. obljetnicu otvaranja prve čitaonice u Prelogu. Tim povodom u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus otvorena je izložba „Zaboravljeni dnevnik“ nagrađivanog umjetnika i autora Zdenka Bašića. Poznati likovni ilustrator, redatelj, autor animiranih filmova i slikovnica, koji u potrazi za temom odnosno nadahnućem poseže u narodnu predaju i drevna vjerovanja, te nam približava starohrvatsku mitologiju, tj. priče i legende koje se u našim krajevima prenose generacijama.

Upotrebom modernih alata i različitih kompjuterskih programa stvara efekt starinske, klasične i detaljne rukom crtane ilustracije. U izloženim radovima „Zaboravljenog dnevnika“ uspješno spaja svoje intimne zapise i jedinstvenu ikonologiju temeljenu na staroslavenskim mitovima. Na nekim radovima se pojavljuju motivi kao što su Drvo svijeta, zvijezde, planete i divovski hrast, dok je u druge ubacio autobiografske elemente. Svaki rad ima tekstualno objašnjenje izvađeno iz intimnog dnevnika u koji autor zapisuje svoje misli, strahove, zapažanja i sve što mu se događa u životu. Koje ga teme zaokupljaju, o čemu najčešće promišlja možete provjeriti i sami tijekom radnog vremena Muzeja i Knjižnice. Izložba će biti otvorena otvorena do 20. studenog 2023.

DOGAĐANJA

  • 17. i 18.11.2023., OBILJEŽAVANJE DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA I DANA SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 18. studenoga, predstavnici Grada Preloga, predstavnici mjesnih odbora, predstavnici braniteljskih udruga s područja Grada Preloga, učenici Osnovne škole Prelog te Srednje škole Prelog obilježit će 17. studenog 2023. godine (PETAK) u 17 sati. Obilježavanje će se održati ispred spomenika Domovinskom ratu u Prelogu. Paljenjem svijeća odat će se počast hrvatskom gradu heroju, Vukovaru te braniteljima koji su svoj život predali na oltar Domovine.

Na sam praznik, u subotu, 18. studenoga, u sedam sati, u župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu, služit će se sveta misa za sve žrtve Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje, a nakon toga, predstavnici Grada Preloga, predstavnici mjesnih odbora, predstavnici braniteljskih udruga s područja Grada Preloga, položit će cvijeće i upaliti svijeće ispred spomenika Domovinskom ratu u Prelogu.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje državni je blagdan koji obilježavamo 18. studenoga u sjećanje na dan kada je 1991. slomljena herojska obrana grada Vukovara, počinjen pokolj u Škabrnji te kada su svoje junaštvo iskazali branitelji Saborskoga, Slunja, Cetingrada te Rakovice.

Bitka za Vukovar, u kojoj je sudjelovalo oko 1800 branitelja, započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. Do tragičnog sloma obrane grada poginule su 1624, a ranjeno više od 2500 osoba. U koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je nekoliko stotina osoba s vukovarskog područja.

Uz žrtvu Vukovara, prisjećamo se i pokolja 43 hrvatska civila u Škabrnji koji su istoga dana 1991. godine počinili pripadnici JNA-a i srpski pobunjenici, koji su Škabrnju po okončanju napada spalili i u potpunosti uništili, a katoličku crkvu do temelja srušili. Nakon što je selo opustošeno, cijeli je kraj miniran. Oni civili koji su bili pošteđeni kasnije su predani hrvatskoj strani u mjestu Pristeg, a muškarci su zatočeni u kninskim logorima te kasnije razmijenjeni.

Zločin u Škabrnji izveden je planski, istovremeno kada su pripadnici JNA i četnici divljali u okupiranom Vukovaru i u drugim područjima Hrvatske gdje su počinjeni zločini. Nakon oslobođenja Škabrnje u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja te povratka u Škabrnju, od posljedica kretanja kroz minska polja poginulo je još nekoliko škabrnjskih civila.

  • 19.11.2023., NEDJELJA U 17 SATI, KONCERT PJEVAČKOG ZBORA GRADA PRELOGA

Koncertom u Domu kulture Grada Preloga, svoju će desetu obljetnicu rada i djelovanja, obilježiti Pjevački zbor Grada Preloga. Koncert će se održati u nedjelju, 19. studenog, s početkom u 17 sati. Uz Pjevački zbor Grada Preloga, na koncertu će kao gosti nastupiti sjajni umjetnici Filip Hozjak, Rafaela Čanžar, zatim Kulturna udruga Seljačka sloga Prelog te članice Pjevačkog zbora Udruge umirovljenika Prelog uz Tamburaški sastav Udruge umirovljenika Prelog. Pjevački zbor Grada Preloga djeluje već deset godina, a danas je njegova voditeljica Martina Jakšić Rodiger. Brojni su njihovi nastupi na području Grada Preloga, ali i cijele Međimurske županije, a rado se odazivaju i pozivima iz Slovenije i Mađarske te sudjeluju na susretima zborova, gdje dobivaju brojne pohvale i nagrade za svoj rad. Njihov rođendanski koncert u Domu kulture Grada Preloga biti će pravi uvod u brojna događanja na području Grada Preloga u mjesecu prosincu, ove godine pod nazivom Adventska čarolija u Prelogu.

NAJAVE

  • 24.11.2023., PETAK OD 18 SATI, GOSPODARSKI FORUM GRADA PRELOGA

Grad Prelog i ove godine organizira tradicionalni susret gospodarstvenika s područja Preloga, pod nazivom „Gospodarski forum Grada Preloga 2023.“. Gospodarski forum Grada Preloga 2023. održat će se 24. studenog 2023. godine (petak) u Hotelu Panorama – DG Sport u Prelogu.

I ove godine priprema se bogat program Gospodarskog foruma, kojemu se ove godine sa svojim gospodarstvenicima pridružuju i općine Donja Dubrava, Goričan, Mala Subotica i Podturen. U središnjem dijelu Gospodarskog foruma održat će se završna svečanost uz obraćanje uzvanika te tematsku panel diskusiju. Nakon završne svečanosti slijedi i tradicionalno druženje svih poduzetnika s područja Grada Preloga te općina koje sudjeluju u organizaciji ovogodišnjeg Gospodarskog foruma.

Pozivamo Vas da budete dio Gospodarskog foruma i ove godine. Sve informacije možete dobiti mailom: Miroslav Hržić, grad-financije@prelog.hr ili Željko Sokač, info@prelog.hr ili na brojeve telefona 040638694 ili 0995284761.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja