Međimurje Press
Najave

Pregled tjednih događanja na području Grada Preloga od 18. do 25. rujna 2024. godine

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 21. I 22.09.2024., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

  • Garfield (The Garfield Movie)

Animirani, obiteljski, avantura; Uloge/Glasovi: Slavko Sobin, Ljubomir Kerekeš, Jadranka Đokić

Garfield se sprema krenuti u divlju avanturu na otvorenom. Nakon neočekivanog ponovnog susreta sa davno izgubljenim ocem Vicom, Garfield i Odie prisiljeni su napustiti svoj maženi život i pridružuju se Vicu u urnebesnoj pljački s visokim ulozima.

  • 21. I 22.09.2024., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI

  • Supstanca (The Supstance)

Crna komedija, horor; Uloge: Demi Moore, Margaret Qualley, Dennis Quaid

Elisabeth Sparkle nekadašnja je filmska zvijezda, koja je produkcije namijenjene velikom ekranu zamijenila proizvodnjom videa za tjelovježbu. No iako izgleda izvrsno, s 50 godina sve joj se više vrata zatvara. Igrom slučaja do nje dolazi neobičan prijedlog: tajanstveni laboratorij nudi joj uzorak Supstance, čudotvorne tvari koja će joj pomoći da ponovno probudi mlađu, ljepšu i savršeniju verziju sebe. No sve dolazi sa cijenom, a ova će biti prilično visoka. Supstanca redateljice Coralie Fargeat jedna je od senzacija ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu. Riječ je o nadahnutoj, zabavnoj i grotesknoj satiri na suvremeni Hollywood i način na koji se u njemu tretiraju žene. Kritika je hvalila hrabar, autorinočni nastup Demi Moore u naslovnoj ulozi, kao i Fargeatinu zaigranu režiju i nepogrešivi osjećaj za grotesku i crni humor. Supstanca je također bila i jedan od favorita za Zlatnu palmu, a naposljetku je nagrađena za najbolji scenarij.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • DO 04.10.2024., IZLOŽBA „KAK IGRAMO I TANCAMO“

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga može se pogledati izložba Kak igramo i tancamo (s podnaslovom Svati u (podravskoj) naivi). Izložba poziva na prisjećanje tradicija koje se vežu uz sklapanje brakova, obreda i običaja prije i nakon ceremonije vjenčanja. Među običajima životnog ciklusa, postupci i radnje koje prate čin sklapanja braka zauzimaju značajno mjesto. Usmjereni su prije svega na mladi par kojemu se nastoji osigurati zajedništvo i odbiti od njega sve loše namjere i utjecaje. Mladenci su u središtu običaja i oni su istaknute figure gotovo svih postupaka. Ipak, puno bitnog i zanimljivog događa se izvan njihovog vidokruga i obuhvaća raznoliku skupinu sudionika. Kako su izgledale prošnje, zaruke, tko je i kako dogovarao svadbene procedure, kako se častilo i zabavljalo? Sve započinje snobokima i prošnjom djevojke, slijede pripreme hrane, ukrašavanje prostora, prevoženje djevojčinog ruha, a kulminaciju događaja predstavlja samo svadbeno veselje koje se odvija u nekoliko faza: odlazak po mladu, rastanak od roditelja i obitelji, svatovska kolona do crkve i vjenčanje, običaji ulaska mladenke u novu kuću i obitelj, svadbena večera i zdravice, skidanje vijenca i odlazak mladenaca u sobicu. Svi navedeni običaji i postupci praćeni su pjesmom, svirkom i različitim vrstama plesa: kolom, čardašom, polkom i valcerom. Glazbenu podlogu u pravilu daju lokalni mužikaši koji igraju na cimbalu, guslama i tamburama, a nekada davno i dudama. Gotovo sve od navedenog zabilježili su autori odabrani za ovu izložbu. Bilo da se radi o općenitom prikazu pjesme i plesa u svakodnevnim prilikama, bilo da je riječ o svadbenim svečanostima ili promišljanju simboličnih, pa i magijskih poruka i značenja običaja vezanih uz ples i glazbu – nekad, ali i danas. Neke kompozicije nadrastaju figuraciju u korist ideje, inovacije i društvene kritike.

Sudjeluju: Đurđica BALOG, Nadica BELEC, Snježana BOŽIĆ, Ivan GENERALIĆ, Josip GENERALIĆ, Alen GJEREK, Tomislav GRABAR, Josip GREGURIĆ, Katarina HENC, Stjepan IVANEC, Zlatko KOLAREK, Željko KOLAREK, Željko KOROŠEC, Ivan LACKOVIĆ CROATA, Mirko MARKEŠIĆ, Martin MEHKEK, Bara MUSTAFA, Josip PERADIN, Mara PUŠKARIĆ-PETRAS, Franjo RUŽMAN, Zvonko SIGETIĆ, Pero TOPLJAK, Ljerka TROPŠEK, Josip VEČENAJ.

Izložba je produkt žiriranog odabira radova danas aktivnih (naivnih) umjetnika s područja Podravine i Međimurja. Radove su odabrale kustosice Muzeja grada Koprivnice (Helena Kušenić, Maša, Zamljačanec), Muzeja Grada Preloga (Iva Kožnjak) te stručne suradnice Mihaela Cik i Marija Generalić. Vesna Peršić Kovač odabrala je i pripremila etnografski aspekt izložbe. Odabir tek nekolicine reprezentativnih predmeta iz fundusa Muzeja grada Koprivnice i KUD-a Fran Galović, Peteranec donosi dašak stvarnih prošlih vremena oživljujući tradiciju u suvremenom trenutku. Izložba ostaje otvorena do 4. listopada 2024. godine. Nakon toga slijedi otvorenje u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama (11. listopada), a početkom 2025. izložba će se predstaviti u Gradskom muzeju Križevci.

Zanimljiva igra riječi u naslovu izložbe otkriva upravo igru kao poveznicu između pjesme i plesa jer u suštini obje aktivnosti stoji upravo igra, odnosno volja i želja za opuštanjem, zabavom i međusobnim povezivanjem – čemu nas ples itekako uči i potiče. Povezivanje, povjerenje i zajedništvo donose rasterećenje i radost. Zato igrajte (se) i tancajte što više i što češće!

Izložba je realizirana uz podršku Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice.

DOGAĐANJA

  • 20. DO 27.09.2024., JEDANAESTI DANI KALMANA MESARIĆA

I ove godine, jedanaesti puta po redu, organiziraju se Dani Kalmana Mesarića. Ove se godine Dani Kalmana Mesarića održavaju od 20. do 27. rujna, nositelj ovog projekta je Kazališna scena Kalmana Mesarića, voditeljica projekta je profesorica Mirjana Hržić, a cijeli se projekt odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Međimurske županije. Kalman Mesarić jedan je od malobrojnih suvremenih pisaca iz Međimurja čiji je doprinos hrvatskoj književnosti itekako vrijedan poštovanja i zaslužuje da se o njemu priča, da ga se čita i istražuje. I ovogodišnji Dani Kalmana Mesarića posvećeni su edukaciji djece i mladih kao i promociji novog izdanja novele Kalmana Mesarića „Divlji ples“, a novost je organizacija Festivala dječjeg dramskog stvaralaštva. Ovaj će se Festival održati prvog dana, u petak 20. rujna, u Domu kulture Grada Preloga gdje će se predstaviti Bjelovarsko kazalište, KUD „Anka Ošpuh“ Ludbreg, Dječje gradsko kazalište Čakovec te Kulturna udruga „Seljačka sloga“ Prelog. U utorak, 24. rujna u Mulitmedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus Grada Peloga predstavit će se novo izdanje novele „Divlji ples“, a zanimljivo predavanje održat će profesor Marijan Lazar. U srijedu 25. rujna u Osnovnoj školi Prelog održat će se edukativni kviz „Susret s Ka Mesarićem“, a nakon toga Dani Kalmana Mesarića sele u prostore Srednje škole Prelog, gdje će se održati trodnevna kazališna radionica u suradnji sa Kontrast teatrom, a voditelj radionice biti će glumac Andro Damiš.

  • 21.09.2024., SUBOTA, 24. ŽUPNA BICIKLIJADA ŽUPE SV. ROKA

Župa sv. Roka Draškovec poziva sve ljubitelje kretanja i prirode na 24. župnu biciklijadu. Biciklijada će se održati u subotu 21. rujna, a kreće se u 8,30 sati ispred crkve u Draškovcu, odnosno u 8,45 sati ispred crkve u Donjem Kraljevcu. Biciklistički put vodi do Ludbrega, a dužine je četrdesetak kilometara, ukupno u oba smjera. Povratak se nakon posjeta i svete mise u Svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu predviđa oko 15 sati. Uvjeti za sudjelovanje su minimalno 13 navršenih godina, obavezan je reflektirajući prsluk za sve sudionike kao i poštivanje svih prometnih propisa. Pridružite se i uživajte, provedite subotu, 21. rujna u dobrom društvu.

  • 22.09.2024., NEDJELJA U 20 SATI, VARAŽDINSKE BAROKNE VEČERI

Prelog i župna crkva sv. Jakoba ap.st. i ove su godine dio programa Varaždinskih baroknih večeri. Već gotovo pet desetljeća barokna glazba opstaje u hrvatskoj baroknoj prijestolnici i bivšem glavnom gradu, Varaždinu. Varaždinske barokne večeri (VBV) se održavaju u jesen, uglavnom u crkvama i palačama, ali ne samo u Varaždinu – festival je prerastao granice grada od 1971. godine, kada je održano prvo trodnevno izdanje. Važno je napomenuti da je u fokusu Varaždinskih baroknih večeri autentičnost – autentičnost prostora jer je Varaždin jedan od najbolje očuvanih baroknih gradova, a program se održava u palačama, crkvama i dvorcima iz tog perioda; autentičnost izvedbe jer se koncerti izvode na baroknim instrumentima; i autentičnost programa jer se izvode djela baroknih skladatelja.

Grad Prelog je od 2002. godine jedan od članova obitelji Varaždinskih baroknih večeri te svake godine ugošćuje renomirane europske ansamble i umjetnike. Ove godine, od 20. rujna do 2. listopada Varaždin će ponovno postati središnje mjesto ne samo na europskoj već i svjetskoj kulturnoj karti-Varaždinske barokne večeri u svom će punom sjaju u 54. izdanju donijeti izniman koncertni, ali i popratni program, najavljeno je na konferenciji za medije održanoj u atriju varaždinske Gradske vijećnice. Kroz 15 koncerata u matičnom gradu i desetak u Ludbregu, Prelogu, Križevcima, Vinici, Belcu, Gornjem Knegincu i Nedelišću pružiti publici prigodu da upozna glazbenike iz ovogodišnje zemlje partner Portugala, ali i iz drugih zemalja poput Švedske, Španjolske i Mađarske koje također financijski sudjeluju u održavanju ovogodišnjeg festivala.

U Prelogu će se ove godine, u nedjelju 22. rujna, s početkom u 20 sati predstaviti Iberian Ensemble kojeg čine Alexandre Andrade, barokna flauta, David Cruz, barokni violončelo, Ivan Oliveira, teorba i barokna gitara. Projekt Iberian Ensemble osmislio je 2013. godine Alexandre Andrade. Cilj je povezati muzikološka istraživanja i izvođenje iberijske instrumentalne glazbe 18. stoljeća. U svijet instrumenata rane glazbe također nastoji uključiti mlade glazbenike poticanjem kontakta i učenja. Polazeći od barokne flaute (traversa) i uključujući druge instrumente – baroknu obou, barokni fagot, šalmaj, baroknu violinu, a uz pratnju čembala, baroknog violončela, viole da gambe i barokne lutnje, Iberian Ensemble ima različite sastave, uvijek povezane s repertoarom koji će izvoditi. Stilističko bogatstvo repertoara iberijskog i talijanskog baroka te njihove veze s Brazilom, a polazeći od povijesno informirane interpretacije, predstavljaju izazove s kojima se susreću svi elementi ovog projekta. Od svog osnutka, Iberian Ensemble djeluje bez prekida, surađujući s lokalnim vlastima, udrugama, sveučilištima, glazbenim akademijama i konzervatorijima, muzejima, festivalima i kulturnim institucijama u Portugalu, Španjolskoj, Engleskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Srbiji i Brazilu.

NAJAVE

  • 05.10.2024., SUBOTA OD 8 SATI, DANI KRUHA I ZAHVALE

Početak mjeseca listopada, odnosno prva subota u mjesecu listopadu donosi u centar Preloga manifestaciju „Dani kruha i zahvale“. I ove se godine, ova manifestacija održava uz Tjedan župnog Caritasa, a organizator „Dana kruha i zahvale“ je Turistička zajednica Grada Preloga, uz sudjelovanje brojnih udruga s područja Preloga. Cilj ove manifestacije je pokazati bogatstvo tradicije i baštine našeg kraja sa izložbom plodova zemlje te degustacijom kruha i kolača, uz sudjelovanje škola, udruga te poljoprivrednih proizvođača našega kraja. Za glazbeni ugođaj pobrinut će se Tamburaški sastav Vragolani. Dani kruha i zahvale, održat će se na Trgu Slobode, ispred Doma kulture u Prelogu, u subotu 5. listopada od 8 sati ujutro. Uz tradicionalan poziv izlagačima, udrugama, školama, poljoprivrednim proizvođačima i ove se godine pozivaju i udruge s područja Preloga koje žele sudjelovati u pripremi bograča, graha, ribe ili kakvog drugog jela u kotliću da se također prijave.

Ukoliko želite izlagati na Danima kruha i zahvale, prijave se primaju najkasnije do 2. listopada u 12 sati na info@prelog.hr , odnosno do popunjavanja izlagačkih mjesta (broj mjesta je ograničen). Prošle godine su Dani kruha i zahvale privukli izuzetno veliki broj izlagača i posjetitelja, a organizatori se nadaju velikom broju sudionika i ove godine te se pozivaju svi zainteresirani da se prijave kako bi im se izlagačko mjesto osiguralo na vrijeme.

  • 05.10.2024., SUBOTA OD 9 SATI, JESENSKA BICIKLIJADA UDRUGE LAGANINI

Drugu godinu zaredom, u sklopu Dana kruha i zahvale, vesela i vrijedna ekipa iz Udruge Laganini Prelog, poziva na Jesensku biciklijadu. Biciklijada će se održati u subotu, 5. listopada, a ruta dužine trideset i pet kilometara proći će kroz Prelog, Otok, Oporovec, Draškovec, Čukovec, Hemuševec, Donji Kraljevec i Cirkovljan. Članovi Udruge Laganini pozivaju sve koji žele sudjelovati da se prijave do 3. listopada, SMS porukom na broj 098/176-3942 ili mailom na laganini.prelog@gmail.com . Za sve sudionike osigurana je okrjepa. Start Jesenske biciklijade je u subotu 5. listopada u 9 sati, a prijave sudionika zaprimat će se od 8 do 8,45 sati. Sve će se to događati u samom centru Preloga, preko puta Crkve sv. Jakoba.

Svi sudionici Jesenske biciklijade sudjeluju na vlastitu odgovornost, a dobna granica za sudjelovanje je trinaest godina. Udruga Laganini posebno zahvaljuje svojim pokroviteljima: Grad Prelog, Međimurska županija, Zajednica sportskih udruga Grada Preloga, Mihalec – Trgovina Beciklin, Pizzeria Rossa, Šestan Busch, SARA trans, Caffe bar Forum, Zvonarek sistemi, Stolarija Fridrich Zimprich, Auto elektrika Novak, Muški frizerski salon vl. Stjepan Pongračić, Bravarija Štampar te Turističkoj zajednici Grada Preloga, čijoj se manifestaciji Dani kruha i zahvale, članovi Udruge Laganini rado priključuju svake godine.

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Najnovije vijesti iz Međimurja