Međimurje Press
Najave

Tjedna događanja

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 3. i 4.4.2023., PONEDJELJAK I UTORAK U 18 SATI

  • Dnevnik Pauline P.

Obiteljski; Uloge: Katja Matković, Ramona Ivanda, Aria Dunda , Jakov Švarc

Novi hrvatski film koji je nastao po istoimenoj dječjoj knjizi, ujedno i školskoj lektiri za 3. razred OŠ. Ovo je priča o Paulini P., snažnoj, emotivnoj i duhovitoj protagonistici ovoga filma i svojega života, gdje unutar školske godine pratimo njezine avanture u razredu i kod kuće te sve probleme koje ona uspješno savladava. Film se temelji na Paulininom dnevniku, a ona iz kritičke perspektive i uz komične situacije, govori o svojim problemima u prijateljstvu, ljubavi i obitelji. Radnja filma smještena je u stvarni svijet, s pokojim dodirom „čarolije“.

  • 3. I 4.4.2023., PONEDJELJAK I UTORAK U 20 SATI

  • Creed III (Creed III)

Sportska drama; Uloge: Michael B. Jordan, Jonathan Majors, Tessa Thompson

Redateljski prvijenac Michaela B. Jordana koji se vraća kao Adonis Creed u trećem dijelu poznate boksačke franšize. Nakon uspjeha u svijetu boksa, Adonis Creed napreduje i u karijeri i u obiteljskom životu. Kada se nakon odslužene zatvorske kazne pojavi njegov prijatelj iz djetinjstva, i nekadašnje boksačko čudo, Damian (Jonathan Majors) će zaželjeti priliku u ringu. Sučeljavanje bivših prijatelja više je od obične tučnjave. Kako bi poravnao račune, Adonis mora staviti svoju budućnost na kocku kako bi se borio protiv Damiana – borca koji nema što izgubiti.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOGA

  • DO 19.4.2023., IZLOŽBA GORDANE ŠPOLJAR ANDRAŠIĆ

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, možete do 19. travnja, pogledati izložbu slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Tom prigodom Muzej Croata insulanus Grada Preloga obilježava 10 godina postojanja.

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice. Diplomirala je povijest umjetnosti i etnologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnica (HZSU), Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu i Atelijera Koprivnica (AK). Do sada je priredila više od šezdeset samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji će biti prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća, koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom. Božica Jelušić, autorica predgovora izložbe, slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona. Zato su i boje, valeri, tako diskretne, neagresivne, te imaš dojam kako je vrh kista samo dotakao papir i brzo se povukao, ne ostavljajući ni jedan trajni madež na bjelini ponuđene podloge. Svi koji su ikada kušali izazove akvarela, znat će koliko je teško pogoditi upravo taj trenutak: ni previše ni premalo, u igri vode i pigmenta. Uspješni akvareli veliki su darovi strpljenja i vježbe, discipline ruke. Da bi se još svježa emocija prenijela, treba misliti o munjevitosti, o nekom zen-trenutku, kada se samo pustiš, a struja prođe kroz čakru, živce, prste, i kaže „nisam došla“, baš kao što i ljubav to ponekad učini i govori. Ali po olakšanju koje osjeti, po osjećaju ispunjenosti, umjetnik znade da je postigao cilj. Priča će biti zaokružena tek kad i gledatelj to isto osjeti, u neposrednom kontaktu s umjetničkim predloškom. Prožeti ovakvim emocijama, s prijateljima muzeja, štovateljima umjetnosti i kulture, kolegama, suradnicima, svim zainteresiranima, slavimo jedno desetljeće gradskog muzeja u Prelogu.

Muzej Croata insulanus Grada Preloga osnovan je 19. ožujka 2013. godine, temeljem donacije prof.dr.sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva. Temeljem tematskih izložba, putem donacija i otkupa kroz godine su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Muzej Grada Preloga tijekom godina svojim radom doprinosi širenju i bogaćenju kulture lokalnog stanovništva i šire, svih dobnih skupina, muzejsku djelatnost predstavlja na dobrobit šire javnosti kako bi razvili diskurs o društvenim i umjetničkim temama, te prihvaćanju raznolikosti umjetničkih izričaja i identiteta. Brojnim izložbama, edukativnim radionicama, atraktivnim i zanimljivim manifestacijama te programima koje organiziranima kroz godinu, Muzej Grada Preloga utkao se u srca mještana i šire zajednice, te regije. Također je prepoznat diljem Hrvatske i susjednih zemalja kroz suradnje i zajedničke aktivnosti. Muzej Croata insulanus Grada Preloga, gradu u kojem je smješten, Prelogu daje značajnu kulturnu i turističku točku, pridonosi općoj dobrobiti i poboljšanju kvalitete života šire zajednice, a razvio se u mjesto susreta, okupljanja, druženja i mjesto prikupljanja novih znanja o umjetnosti i kulturi.

  • 30.3.2023. ČETVRTAK U 15,30 SATI, KOMEMORACIJA KOD MJESTA STRADAVANJA ROMA U DRAŠKOVCU

U četvrtak, 30. ožujka, na groblju u Draškovcu, s početkom u 15,30 sati, održat će se kratka komemoracija, uz paljenje svijeća i polaganje vijenaca, ispred spomen ploče na mjestu stradanja Roma u 2. svjetskom ratu – Memorijalno mjesto stradanja Roma u II. Svjetskom ratu u Draškovcu. Na groblju u Draškovcu postavljena je spomen ploča na mjestu stradanja Roma u 2. svjetskom ratu – Memorijalno mjesto stradanja Roma u II. Svjetskom ratu u Draškovcu. Na ovoj su ploči upisana imena: Jelena Oršoš, Đuro Oršoš, Marta Balog, Terezija Balog, Agneza Bogdan, Elizabeta Bogdan, Pavao Bogdan, Marija Bogdan, Agneza Virag te Terezija Bogdan. Riječ je o desetero poginulih Roma, među kojima je bilo troje djece, koji su, po pričanju svjedoka, stradali u bombardiranju 30. ožujka potkraj Drugog svjetskog rata. Naime, skupina Roma je pod pratnjom vojske dotjerana iz Mađarske, a nakon što je skelom prešla rijeku Muru kod Kotoribe, produžila je do Draškovca gdje ju je zadesilo bombardiranje. Poginuli su idući dan pokopani na groblju uz obred koji je vodio župnik te su upisani u maticu umrlih župe Draškovec. Smrtno je stradalo deset osoba, među kojima troje djece od pet, osam i deset godina, žena od 66 godina, a preostali su bili u dobi od 18 do 39 godina.

  • 1.4.2023., SUBOTA, PROMOCIJA PIKAČA UZ KARIKATURE DAMIRA NOVAKA

Svjetlo dana i ove će godine ugledati list Pikač, najstariji živući satiričko – humoristički list u Hrvatskoj. Spektakularna promocija Pikača, uz nastup eminentnih glazbenih imena iz cijele Hrvatske, plesačice, jelo i piće (ako u ovo sve vjerujete, svaka vam čast), dogodit će se u subotu, 1. travnja, u 10 sati na prostoru Tržnice Prelog. Bez obzira na datum, prvi april, sasvim sigurno ćete moći razgledati i izložbu karikatura Damira Novaka, uzeti novi broj Pikača i ekskluzivno, razgovarati sa urednikom i autorima tekstova u Pikaču. Nemojte propusti, boc, boc, novi Pikač! Uz promociju Pikača, ispred, a onda do 20. travnja i u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga, moći će se razgledati i izložba karikatura, stalnog suradnika Pikača Damira Novaka.

Karikature su jedinstveni oblik likovne umjetnosti orijentiran na ljude i njihove karakteristike lica, te prenošenja svakodnevnih vijesti čiji je glavni naglasak na humoru i satiri. Najčešće se javlja kroz crtež i grafiku, u široku rasponu od skice i krokija do tehnički složenijih ostvarenja, a rijetka je u slikarstvu i kiparstvu. Za razvoj karikature bilo je osobito važno osnivanje humorističkih časopisa, u kojima su karikaturisti nalazili mogućnost stalna i izravna dodira s javnošću.

Damir Novak karikaturu je zavolio već u osnovnoj školi, a prve crteže počeo je raditi u srednjoj školi. Prve radove objavio je u lokalnom tjedniku “Međimurje” 1982. godine. Danas karikature objavljuje u Međimurskim novinama. Radove su mu objavljivali i mnogi drugi listovi u zemlji: Vatrogasni vjesnik, Slobodna Dalmacija, Feferon, Čvorak, Večernji list, Slobodna Dalmacija i drugi. Uz objavljivanje u časopisima crtao je i portret karikature, stripove i karikature za razne namjene, kalendare, sitotisak, maskote i sl. Član je HDK od 1986. godine. Osvojio je brojne tuzemne i inozemne nagradne na izložbama karikatura, čak njih 95 koje su pristigle iz Koreje, Kine, Italije, Austrije, Kanade, Irana, Iraka, Češke, Srbije, Rumunjske, Slovačke, Grčke, Turske, Makedonije, Albanije, Rusije, Ukrajine… Organizator je Međunarodnog festivala karikature koji se održava u Čakovcu već 7 godina, a jedinstven je u Hrvatskoj zbog sudjelovanja mladih karikaturista do 16. godine. U Malom Mihaljevcu uz Dane humora organizirao je dosada 17. izložbi karikatura međunarodnog karaktera. Učesnik je u žiriranju međunarodnih festivala karikature. U svom radu koristi raznovrsne tehnike flomaster: tuš, akvarel, flomaster, a unazad desetak godina najviše se oslanja na digitalnu tehnologiju te stvara na grafičkom tabletu.

  • 2.4.2023., NEDJELJA, SAJAM RABLJENE ROBE U PRELOGU

Prije nekoliko godina, u Prelogu, na prostoru Tržnice Prelog, pokrenut je Sajam rabljene robe. Nakon duge pauze, Sajam rabljene robe se vratio na Tržnicu Prelog u prosincu 2022. godine. Nastavak slijedi u nedjelju, 5. ožujka. Sajam će se kroz cijelu godinu održavati svake prve nedjelje u mjesecu, u vremenu od 8 do 13 sati. Pridružite se, prodajući nešto od onoga što vam je višak u kućanstvu ili jednostavno dođite, pogledajte i kupite nešto korisno. Po povoljnim cijenama ovdje će se sigurno moći nabaviti dobro očuvana odjeća i obuća, kao i igračke, knjige, nakit i kućne potrepštine te brojne druge zanimljive i nekome sigurno potrebne stvari. Novo druženje na Tržnici Prelog, zakazano je za nedjelju, 2. travnja 2023. godine.

  • 4.4.2023., UTORAK U 9,00 SATI, OBILJEŽAVANJE DANA OSLOBOĐENJA PRELOGA I MEĐIMURJA OD MAĐARSKE OKUPACIJE

Grad Prelog će obilježiti Dan oslobođenja Međimurja od nacifašističke okupacije, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, u utorak, 4. travnja 2023. godine, u 9 sati, na spomenik Palim borcima u parku na Trgu slobode u Prelogu.

Početkom travnja 1945. godine, Kalnički partizanski odred, jedinice bugarske Otečestvene fronte i sovjetske Crvene armije ušle su u Međimurje i prekinule četverogodišnju nacističku okupaciju, a dolaskom hrvatske partizanske jedinice te 1945. godine, naš je kraj posljednji pripojen matici zemlji. Oslobođenje Međimurja je započelo 1. i 2. travnja 1945. godine. Prelog je oslobođen 4. travnja, a Čakovec 6. travnja 1945. godine, kojim datumom se obilježava i Dan oslobođenja Međimurja od mađarske okupacije.

NAJAVE

  • 21. DO 23.4.2023. SAJAM CVIJEĆA U PRELOGU

Turistička zajednica Grada Preloga i u 2023. godini organizirat će jednu od popularnijih i posjećenijih manifestacija na području Grada Preloga, ali i donjeg Međimurja – Sajam cvijeća. Ove će se godine Sajam cvijeća održati od 21. do 23. travnja, na tradicionalnoj lokaciji iza zgrade Gradske uprave Grada Preloga. Sajam cvijeća ove će se godine održati po 22. put, uz poneke promjene, ali i novosti.

Cilj Sajma cvijeća je potaknuti ljude na uređenje svojih okućnica i balkona, dvorišta, vrtića i škola, ali i stvoriti kulturu uređenja mjesta, privući što više posjetitelja te pružiti zanimljiv popratni zabavni program. Sajam traje tri dana, od petka do nedjelje, kroz koja se isprepliće bogat kulturno-umjetnički program, etno program i običaji, gostujuće kulturne udruge i glazbeni izvođači. Želja organizatora je okupiti uzgajivače cvijeća, sadnica, proizvođače alata, strojeva i ostalih pomagala vezanih za uređenje vrtova, parkova i okućnica. Izlagači Sajma cvijeća mogu biti cvjećari, tvrtke koje se bave cvijećem i hortikulturom, ali i ostali izlagači koji će svojom zanimljivom i jedinstvenom ponudom podići kvalitetu Sajma cvijeća.

Zainteresirani izlagači mogu se javiti ili pak zatražiti više informacija na tz@prelog.hr ili na broj telefona 099 711 6995. Uz bogatu ponudu šarolikog cvijeća, na pozornici Sajma cvijeća, kao i svake godine, čeka nas i bogat zabavni program. U programu će se tako naći mališani iz dječjih vrtića te kulturno umjetničke udruge s područja Preloga, a posebnim programom obilježit će se i dvadeset godina od prvog javnog nastupa Zrinske garde Čakovec. Naime prvi javni nastup ove povijesne postrojbe, bio je upravo u Gradu Prelogu 25. travnja 2003. godine.

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja