Međimurje Press
GospodarstvoPrenosimo

Prodaja Čakovečkih mlinova?

Poznata kompanija sa sjevera u idućim bi tjednima mogla promijeniti vlasnika, doznajemo od izvora bliskih tržištu kapitala.

Riječ je o tvrtki Čakovečki mlinovi koju ovog trena kontroliraju mirovinski fondovi te bračni par Varga. Da se nešto doista događa, pokazuje trgovanje dionicama na burzi u ponedjeljak: cijena dionice skočila je odmah ujutro na više od 11 eura, odnosno za gotovo 7 posto.

Dionica Čakovečkih mlinova ostvaruje uvjerljivo najveći promet na burzi od 143.000 eura. Otkrili smo i što se to događa ovih dana s čakovečkom tvrtkom koja je nedavno zatražila da joj se dionica uvrsti u višu kotaciju te istisnula male dioničare svojeg poduzeća Trgovina Krk.

Najveći dioničari

Naš poslovično dobro upućen izvor s financijskih tržišta “prišapnuo” nam je jutros kako Stjepan i Ružica Varga žele prodati svoje vlasničke udjele i povući se iz tvrtke. Za njihove dionice, kako neslužbeno doznajemo, najviše je zainteresirana tvrtka Zagrebačke pekarne Klara!

Najveći dioničari Čakovečkih mlinova su AZ obvezni mirovinski fond koji ima 18,2 posto, PBZ-CO fond s oko 17,3 posto, Stjepan Varga (13,4 posto), Ružica Varga (13,1 posto), Branko Grašić (4,2), Zaba skrbnički (3,2) i AZ profit (2,9 posto).

S druge strane, najveći vlasnik Klare je sisačka tvrtka Mlin i pekare s 41,3 posto dionica, a slijede Dragica Plodinec s 24,5 posto i obiteljska tvrtka Plodinec d.o.o. koja posjeduje 20,3 posto dionica.

“Klara je ovog časa najozbiljniji ponuditelj za udjele koje drži bračni par Varga. Mislim da bi se sve moglo uskoro odigrati”, napominje naš sugovornik.

Čakovečki mlinovi ostvarili su prošle godine oko 1,4 milijarde kuna prihoda od prodaje, što je 7,5 posto više nego predlani. Neto dobit iznosila je 53,3 milijuna kuna i bila je veća za čak 93 posto.

Više od 250 prodavaonica

Grupa Čakovečki mlinovi u svojem sastavu ima prehrambeni i maloprodajni dio, odnosno trgovačke lance Trgovina Krk, Trgocentar Virovitica i Radnik Opatija. Trgostil je potkraj prošle godine pripojen Trgovini Krk.

Čini se kako je Klara, odnosno njezin najveći dioničar, sisačka tvrtka Mlin i pekare, zainteresiran i za prehrambeni i za maloprodajni dio čakovečke tvrtke. To ne treba čuditi ako se zna da Mlin i pekare posjeduju više od 250 prodavaonica u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Zanimljivo je i kako će se upravo danas (ponedjeljak) održati sjednica Nadzornog odbora Čakovečkih mlinova na kojoj će se donijeti odluka o isplati dividende dioničarima koja pak mora biti potvrđena na skorašnjoj glavnoj skupštini.

Tekst: Robert Mihaljević

Izvor: https://danica.hr/

Vezani članci

1 komentar

Franjo 25. travnja 2023 at 14:17

I to ode, miševi pojeli pšenicu i kuruz, naj županija, neka unutra naprave krematorij

Odgovor

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja