Međimurje Press
Policija

Aktivnosti međimurske policije povodom početka nove školske godine

U nadi da ćemo zajedničkim aktivnostima doprinijeti većoj sigurnosti djece u prometu, svim učenicima i učiteljima želimo sretnu i uspješnu novu školsku godinu, uz sigurno i sretno sudjelovanje u prometu

Tijekom prvih osam mjeseci ove godine, kao ni protekle 2023. godine na području Policijsku uprave međimurske nisu evidentirane prometne nesreće u kojima bi djeca u dobi do 14 godina smrtno stradala.

Prošle godine (2023.) na području Policijske uprave međimurske ukupno je 15 djece ozlijeđeno u prometnim nesrećama. Teške ozljede zadobilo je petero djece, dok je 10 djece lakše ozlijeđeno. U prvih osam mjeseci ove godine (2024.) na području Policijske uprave međimurske, također je 15 djece ozlijeđeno u prometnim nesrećama. U tim nesrećama dvoje djece zadobilo je teške ozljede, dok ih je 13 lakše ozlijeđeno. Na međimurskim prometnicama djeca najviše stradavaju u svojstvu vozača bicikla te putnika u osobnom automobilu. Prije dvadesetak godina djeca su najviše stradavala kao pješaci, a danas najčešće stradavaju kao putnici u vozilima. Najgore je to što bi djeca kao putnici u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba trebala biti i najsigurnija, ali stvarnost je drugačija.

Kako bi se prvenstveno zaštitila djeca, kao jedni od najranjivijih sudionika u cestovnom prometu, tijekom rujna međimurska policija pojačano će nadzirati i regulirati promet na prilaznim cestama, ulica i raskrižjima u blizini škola. U spomenute aktivnosti policije uključit će se i prometni redari međimurskih gradova i općina te pripadnici školskih prometnih jedinica. Ujedno, policijski službenici pojačano će nadzirati autobuse koji prevoze djecu te pojačano nadzirati brzinu kretanja vozila na prometnicama u zonama škola.

Početkom nove školske godine za ukupno 1122 polaznika prvih razreda svih osnovnih škola na području naše Županije, provest će se edukativna predavanja na temu sigurnog kretanja prometnicama. Nakon predavanja svim prvašićima podijelit će promotivni materijali koje su osigurali Ministarstvo unutarnjih poslova, Savjet za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije, Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske i Auto klub Čakovec. Prilikom posjeta školama ravnatelji, učitelji te učenici dodatno će se upoznati s mogućnošću korištenja „Prometne učilice“, specijaliziranog web alata za učenje i provjeru znanja iz prometnih propisa.

U četvrtak, 19. rujna 2024. godine od 10 do 12 sati na čakovečkom Trgu Republike Policijska uprava međimurska u suradnji Auto klubom Čakovec, Gradom Čakovcem i Savjetom za sigurnost prometa na cestama Međimurske županije provest će se aktivnosti iz preventivne akcije “Poštujte naše znakove” s prvenstvenim ciljem edukacije djece za samostalno i sigurno kretanje prometnicama. Najprije će se održati edukativno predavanja, a potom će djeca, uz pratnju policijskih službenika i predstavnika Auto kluba Čakovec, u simuliranim uvjetima prigodno postavljenog poligona isprobati svoje vještine kretanja prometnicama u svojstvu pješaka. Tijekom najavljenih preventivnih aktivnosti djecu će uveseljavati maskote zebre (Prugi), dok će učenici Centra za odgoj i obrazovanje sudjelovati u likovnoj radionici na temu “Sigurnost djece u prometu”, a koju će održati učenici i profesori Graditeljske škole Čakovec. Ujedno, na Trgu Republike uspostavit će se i informativni punkt (Mobilni preventivni centar policije) na kojem će se prisutnima predstaviti mnogobrojne preventivne aktivnosti međimurske policije.

Koristimo prigodu da svim sudionicima u cestovnom prometu uputimo apel o pojačanoj opreznosti u prometu tijekom početka školske godine te na striktno poštivanje prometnih pravila i propisa, osobito u blizini škola i dječjih vrtića. Svakako, potrebno je više strpljenja i razumijevanja prema “đacima prvacima”, kako bi njihovo prvo sudjelovanje u prometu bilo što sigurnije, kako za njih tako i za njihove roditelje. Ujedno pozivam roditelje da svojim primjerom ukažu djeci na potrebu poštivanja prometnih pravila i propisa.

U nadi da ćemo zajedničkim aktivnostima doprinijeti većoj sigurnosti djece u prometu, svim učenicima i učiteljima želimo sretnu i uspješnu novu školsku godinu, uz sigurno i sretno sudjelovanje u prometu.

Foto: PU međimurska (prošlogodišnja preventivna akcija “Sigurno i vješto u prometu”)

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Najnovije vijesti iz Međimurja