Međimurje Press
Policija

INFO PU međimurske za dane vikenda od 11. do 13. listopada 2024. godine

U Prelogu preventivne aktivnosti policije na 8. Festivalu nordijskog hodanja i pješačenja

Sudionicima Festivala, prezentirane zakonske obveze vezene uz kretanje pješaka i biciklista u cestovnom prometu, te su im predstavljene preventivne preporuke koje pridonose i povećavaju njihovu sigurnosti tijekom sudjelovanja u cestovnom prometu

U subotu, 12. listopada na prostoru Sportsko-rekreacijske zone „Marina“, kao i na širem području Grada Preloga u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Grada Preloga i drugih održan je 8. Festival nordijskog hodanja i pješačenja. Aktivnosti su organizirane u okviru četiri ruta u dužinama od 2 km kao najkraće rute, do najduže rute od 11 kilometara, a sudjelovalo je oko 350-ak osoba svih uzrasta odnosno od djece do osoba treće životne dobi.

Za vrijeme održavanja nordijskog hodanja i pješačenja sudionika festivala pojačana je kontrola i nadzor prometa na dijelovima navedenih ruta koje se preklapaju s državnim i lokalnim cestama, s ciljem osiguravanja sigurnosti kretanja pješaka sudionika gore opisane manifestacije.

U jutarnjim satima na području Sportsko rekreacijske zone „Marina“ uspostavljen je informativni punkt policije kojom prilikom su svim sudionicima Festivala, prezentirane zakonske obveze vezene uz kretanje pješaka i biciklista u cestovnom prometu, te su im predstavljene preventivne preporuke koje pridonose i povećavaju njihovu sigurnosti tijekom sudjelovanja u cestovnom prometu.

Ujedno su prisutnima prenijeti i korisni savjeti o samo zaštitnim mjerama vezanim za imovinske delikte, a posebna pozornost skrenuta je osobama starije životne dobi na mjere prevencije od krađa, provala i prijevara, koje građani treće životne dobi mogu samostalno provoditi te time smanjiti rizik da postanu žrtve kradljivaca i prevaranata.

Na info punktu korištene su brošure Policijske uprave međimurske „Zajedno do veće sigurnosti“, „Biciklisti pažnja” i „Pješaci sigurno u prometu” i dr., dok su posjetiteljima info punkta dijeljeni  promotivni materijali (reflektirajuće trakice i prsluci) sufinanciranih putem sredstava Vijeća za prevenciju Međimurske županije.

Teške krađe i krađe tijekom proteklog vikenda

Slika /2023/Ilustracije nove Ford/Vozilo uz cestu 2.jpg

Protiv počinitelja zbog počinjenja kaznenih djela, podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirane su dvije teške krađe i dvije krađe. Izdvajamo teške krađe u Čakovcu i krađu u Murskom Središću.

Između 7. i 11. listopada u Čakovcu, Ulici Aleksandra Schulteissa, nepoznati počinitelj provalio je u nekoliko poslovnih prostora gdje je potom ukrao prehrambene proizvode, pričinivši materijalnu štetu od nekoliko stotina eura.

Od 21. rujna do 11. listopada u blizini grada Mursko Središće, nepoznati počinitelj je na polju nasada lješnjaka iz nezaključanog kontejnera ukrao strižnu kosu. Materijalna šteta se procjenjuje na nekoliko stotina eura.

Protiv počinitelja zbog počinjenja kaznenih djela, podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Muškarac ostao bez novaca nakon što ga je prevarant naveo da mu da podatke o bankovnom računu

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Prijevara putem interneta.jpg

Neznanac ga je naveo da mu dao podatke bankovnog računa i kod pod izgovorom da mu treba radi isplate dobiti

U petak,  11. listopada 24-godišnji muškarac je zaprimo poziv na mobitel od njemu nepoznate muške osobe koji mu je rekao da mu je vrijednost Bitcoina značajno porasla te da bi bilo dobro da povuče taj iznos.

Pritom ga je neznanac naveo da mu dao podatke bankovnog računa i kod pod izgovorom da mu treba radi isplate dobiti, davši mu i elektroničku poštu na kojoj će moći to provjeriti.

Budući da oštećeni nije mogao otvoriti link na toj pošti, išao je provjeriti stanje računa kada je uvidio da mu je skinut iznos od više tisuća eura s računa.

Zbog počinjenja računalne prijevare od oštećenog je zaprimljena kaznena prijava.

Kako bi spriječili takve i slične prijevare pozivamo građane da se informiraju o pojavnim oblicima internetskih prijevara na stranici „Web heroj“ .

Teško nastradao muškarac na radnom mjestu

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/20200521_093542.jpg

O događaju je izvješten inspektor zaštite na radu koji je izašao na mjesto događaja

U petak, 11. listopada oko 16,45 sati u Donjem Kraljevcu, u proizvodnoj hali tvrtke 36-godišnji zaposlenik zavukao se između postolja i “stola” lasera za rezanje metala u trenutku spuštanja “stola” kojom prilikom je priklješten u predjelu prsišta.

Vozilom hitne pomoći prevezen je u Županijsku bolnicu Čakovec gdje je utvrđeno da je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po živo te je zadržan na liječenju.

O događaju je izvješten inspektor zaštite na radu koji je izašao na mjesto događaja.

Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Policajac, prsluk i cesta.jpg

Na međimurskim prometnicama evidentirane su samo dvije prometne nesreće s materijalnom štetom

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama evidentirane su dvije prometne nesreće s materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama su:

– nepoštivanje prednosti, 1 prometna nesreća,
– nepropisno pretjecanje i obilaženje, 1 prometna nesreća

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom dana vikenda nije utvrđena.

Mladić recidivist upravljao vozilom bez položenog vozačkog ispita pa ostao bez vozila

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/dnevna svjetla. službeno vozilo.jpg

Mladićevo vozilo je oduzeto te vozilom vučne službe prevezeno u dvorište policijske uprave

U subotu 12. listopada u 23:50 sati u Pribislavcu, Varaždinskoj ulici, policijski službenici uočili su osobni automobil čakovečkih registarskih oznaka, vozač kojega je odbio postupiti po zvučnim i svjetlosnim znacima kojima su ga pokušavali zaustaviti te je nastavio sa vožnjom do Ulice Stanka Vraza, gdje je zaustavljen.

Utvrđeno da je vozilom upravljao 18-godišnjak prije stjecanja prava na samostalno upravljanje vozilima, a taj je vozač unazad tri godine, tri puta pravomoćno osuđen za opisani prekršaj. Vozač je potom odmah uhićen.

Prilikom postupanja do policijskih službenika je pristupio je  48-godišnjak (u bliskoj rodbinskoj vezi s vozačem) koji je pogrdnim riječima vrijeđao policijskog službenika pa je i on uhićen uz uporabu sredstava prisile. Zbog počinjenog prekršaja iz članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira 48-godišnjaku je izdan prekršajni nalog.

Mladićevo vozilo je oduzeto te vozilom vučne službe prevezeno u dvorište policijske uprave. Njemu je zbog počinjenih prekršaja iz članka 216. stavak 1. i članka 32. stavak 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama podnesen optužni prijedlog nadležnom općinskom sudu, prekršajnom odjelu.

Nenad Risek

 

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja