20.3 C
Čakovec
27. rujna 2024
Međimurje Press
Policija

Info PU međimurske za utorak, 24. rujna 2024. godine

Nakon aktivacije alarma u skladištu prehrambenih proizvoda čakovečki policajci pronašli provalnika

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/lisice.jpg

Protiv osumnjičenog 29-godišnjaka zbog počinjenja kaznenog djela teške krađe, podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu te je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske

U subotu, 21. rujna u 8:36 sati Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave međimurske zaprimio je telefonsku dojavu zaštitarske tvrtke o uključenju provalnog alarma u skladišnom prostoru u Čakovcu, Ulici bana Josipa Jelačića.

Izlaskom na mjesto događaja čakovečki policajci u spomenutom skladišnom prostoru pronašli su 29-godišnjaka te su ga zbog sumnje u počinjenja kaznenog djela teške krađe, uhitili i priveli u policijsku postaju. Tijekom privođenja 29-godišnjak je raznim pogrdnim riječima vrijeđao i omalovažavao policijske službenike.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je 29-godišnjak u subotu, 21. rujna oko 8:30 sati u Čakovcu, Ulici bana Josipa Jelačića, provalio u dvije skladišne prostorije prehrambenih proizvoda, odakle je ukrao termalnu vitrinu za posluživanje hrane. Ukradenu vitrinu osumnjičeni je iznio na dvorište, a zatim se vratio u skladište, gdje su ga pronašli čakovečki policajci. Materijalna šteta dostavljenim odštetnim zahtjevom poduzeća iz Čakovca, procijenjena je na nekoliko stotina eura.

Protiv 29-godišnjaka zbog počinjenja kaznenog djela teške krađe, podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu te je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske. Ujedno, zbog vrijeđanja i omalovažavanja policijskih službenika te time počinjenja prekršaja iz 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, protiv 29-godišnjaka podnijet će se optužni prijedlog Prekršajnom odjelu Općinskog suda u Čakovcu.

Vozači na hrvatskim prometnicama i ove su godine spasili živote odgovornim ponašanjem u prometu

Slika /2024/Roadpol Dani sigurnosti 2024..jpg

Treću godinu zaredom Hrvatska se našla u društvu zemalja u kojima taj dan niti jedna osoba nije izgubila život na prometnicama

Foto: ROADPOL

I ove godine u okviru Dana sigurnosti u prometu koji su se provodili od 16. do 22. rujna diljem Europe u organizaciji europske mreže prometne policije ROADPOL, kao središnji događaj 18. rujna proveden je „Dan bez poginulih u prometu“.

Tijekom tog dana u svim policijskim upravama na području Republike Hrvatske dodatno su pojačane preventivno-represivne aktivnosti policije s ciljem suzbijanja najtežih prometnih prekršaja, uz maksimalni broj raspoloživih policijskih službenika i potrebne tehnike.

Cilj ovih aktivnosti bio je smanjiti broj poginulih u prometu na nulu, barem na jedan dan – dan u kojem nitko neće poginuti na europskim cestama.

I cilj je ostvaren! Treću godinu zaredom na Dan bez poginulih u prometu, u Republici Hrvatskoj nije bilo smrtno stradalih osoba.

Hrvatska je tako i ove godine jedna od 12 zemalja članica Europske mreže prometne policije u kojima nije bilo poginulih osoba.

Ostale zemlje koje su postigle cilj na Dan bez poginulih u prometu su: Luksemburg, Cipar, Sjeverna Makedonija, Portugal, Austrija, Litva, Estonija, Finska, Latvija, Malta i Bugarska.

Na cestama Republike Hrvatske 18. rujna dogodilo se 19 prometnih nesreća s nastradalim osobama, od kojih pet pripada kategoriji teških prometnih nesreća. Nije bilo nesreća s poginulim osobama, a dogodilo se pet s teško ozlijeđenim osobama. U navedenim teškim nesrećama, pet osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede. Ukupno je ozlijeđena 21 osoba.

Policijski službenici Policijske uprave međimurske u razdoblju od 16. do 22. rujna 2024. godine proveli akciju „Roadpol Safety Days – Dani sigurnosti u prometu“.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 314 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:
– 120 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
– 72 prekršaja nepropisne brzine kretanja u naselju,
– 21 prekršaj nepropisne brzine kretanja vozila izvan naselja,
– 29 prekršaja nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje,
– sedam prekršaja upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol,
– pet prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
– tri prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,
– dva prekršaja upravljanja motornim vozilom prije stjecanja prava na samostalno upravljanje,
– dva prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
– prekršaj odbijana alkotesta radi utvrđivanja prisutnosti alkohola u organizmu te
– 52 ostalih prekršaja.

U vrijeme provođenja akcije (od 16. do 22. rujna) na području Policijske uprave međimurske nije bilo nesreća s poginulim osobama, dok je ukupno evidentirano sedam prometnih nesreća. Dvije nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je jedan osoba lakše ozlijeđena, dok će se težina ozljede za drugu osobu naknadno okvalificirati te pet nesreća s nastalom materijalnom štetom.

Zahvaljujemo svim sudionicima u prometu na poštivanju prometnih propisa – odgovornim ponašanjem u prometu spasili smo živote!

U Čakovcu provedena preventivno-represivna akcija “Ne budite označeni”

Cilj provođenja ovakvih i sličnih akcija je zaštita osoba s invaliditetom te podizanje razine tolerancije, kao i poštivanja jednog od temeljnih ljudskih prava, prava na kretanje


Jučer, 24. rujna od 12:30 do 14:30 sati policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec u suradnji s članovima Udruge slijepih Međimurske županije proveli su preventivno- represivnu akciju “Ne budite označeni” na području grada Čakovca.

Akcija je bila usmjerena prema svim sudionicima u prometu s ciljem skretanja pozornosti građana na problem parkiranja na mjestima rezerviranim za vozila osoba s invaliditetom. Cilj provođenja ovakvih i sličnih preventivnih akcija je zaštita osoba s invaliditetom te podizanje razine tolerancije, kao i poštivanja jednog od temeljnih ljudskih prava, prava na kretanje.

 

Članovi Udruge slijepih Međimurske županije zajedno s policijskim službenicima obilazili su javna parkirališta u Čakovcu, kao i parkirališta kod trgovačkih centara te pritom dijelili informativne letke “Jeste li i Vi invalid”.

Ovakve i slične preventivno-represivne akcija doprinosi senzibiliziranju građana te poštivanju zakonskih odredbi koje omogućavaju osobama s invaliditetom lakši pristup parkirnim mjestima te time povećavaju njihovu mobilnost. Također, mogu pozitivno djelovati na svijest društva o ovoj temi te utjecati na uklanjanje prepreka koje otežavaju svakodnevicu osoba s invaliditetom.

Tijekom akcije utvrđen je jedan prekršaj nepropisnog parkiranja vozila na mjestu za parkiranje vozila osoba s invaliditetom te je prekršitelj sankcioniran.

Radovan Gačal

 

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja