Međimurje Press
Policija

Informacije PU međimurske za dane proteklog vikenda od 21. do 23. lipnja 2024. godine

Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Evidentirane su dvije prometne nesreće

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama evidentirane su dvije prometne nesreće, od čega jedan nesreća s ozlijeđenom osobom u kojoj je teške tjelesne ozljede zadobio maloljetni vozač motocikla te jedna prometna nesreća s nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:
– nepropisna i neprilagođena brzina, jedna prometna nesreća,
– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog vikenda nije utvrđena.

Teške krađe i krađe tijekom proteklog vikenda

Slika /2023/Ilustracije nove Ford/Vozilo na brijegu iznad grada 1.jpg

Evidentirane su dvije teške krađe i dvije krađe

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirane su dvije teške krađe i dvije krađe. Izdvajamo krađu novca iz obiteljske kuće u Pribislavcu i provalu u prostorije Društvenog doma u Črečanu.

U subotu, 22. lipnja u ranim poslijepodnevnim satima u Pribislavcu, nepoznati počinitelj iz otključane obiteljske kuće u Ulici Zvonimira Baloga, ukrao je novac. Materijalnu štetu 53-godišnji vlasnik procijenio je na nekoliko stotina eura.

U noći sa subote na nedjelju (22./23. lipnja) u Črečanu, nepoznati počinitelj provalio je prostorije Društvenog doma, odakle je ukrao razne elektroničke uređaje. Materijalna šteta utvrdit će se po zaprimanju odštetnog zahtjeva.

Protiv počinitelja zbog počinjenja kaznenih djela krađe i teške krađe, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Roditelji oprez, motocikli i četverocikli nisu igračke

 

Upućujemo apel roditeljima da sktriktno poštuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima je propisana dobna kategorija za upravljanje određenom kategorijom vozila jer time doprinosite sigurnosti cestovnog prometa, a ponajviše sigurnosti svoje djece

Jučer, 23. lipnja oko 17 sati na nerazvrstanoj cesti između naselja Šandorovec i Kuršanec koja se proteže uz jezero hidroelektrane, dogodila se prometna nesreća u kojoj je teško ozlijeđen maloljetni vozač motocikla.

Nesreća se dogodila u trenutku kada je mlađi maloljetnik, bez položenog vozačkog ispita, upravljao neregistriranim i neosiguranim motociklom nerazvrstanom cestom te tom prilikom brzinu kretanja nije prilagodio osobinama ceste (makadam, šljunak), gustoći prometa (vozilo ispred) te vidljivosti (oblak prašine). Uslijed opisane situacije na ravnom dijelu ceste, prilikom dostizanja neregistriranog lakog četverocikla kojim je ispred u istom smjeru upravljalo dijete, izgubio je nadzor nad upravljanjem motociklom, nakon čega je došlo do prevrtanja motocikla i pada vozača na tlo. U trenutku nesreće na četverociklu se u svojstvu putnika prevozio stariji maloljetnik, dok je dijete upravljalo četverociklom bez položenog vozačkog ispita (nije navršilo najnižu potrebu dob za upravljanja tim vozilom). Maloljetni vozač motocikla za vrijeme vožnje na glavi je nosio uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu koja nije homologirana, dok dijete koje je upravljalo četverociklom nije nosilo zaštitnu kacigu. Maloljetni putnik na četverociklu nosio je uredno pričvršćenu i homologiranu zaštitnu kacigu.

Ozlijeđeni maloljetni vozač motocikla vozilom hitne medicinske pomoći prevezen je u čakovečku bolnicu, gdje je utvrđeno da je u nesreći teško ozlijeđen te je zadržan na daljnjem liječenju.

O prometnoj nesreći izvijestit će se nadležno državno odvjetništvo te nadležni zavod za socijalni rad.

Skrećemo pažnju roditeljima kako motocikli, četverocikli i dr. slična vozila nisu igračke. Roditelji, poštujete odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima je propisana dobna kategorija za upravljanje određenom kategorijom vozila jer time doprinosite sigurnosti cestovnog prometa, a ponajviše sigurnosti vaše djece.

   

Mladić bez položenog vozačkog ispita te pod utjecajem alkohola (1,80 g/kg) upravljao osobnim automobilom

Zbog počinjenja nekoliko prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, 18-godišnjak je sankcioniran novčanom kaznom u iznosu od 2 730 eura

U subotu, 22. lipnja 47 minuta nakon ponoći u Čakovcu, policijski službenicima Postaje prometne policije Čakovec, prilikom nadzora prometa u Zrinsko-frankopanskoj ulici  zaustavili su 18-godišnjeg vozača koji je upravljao osobnim automobilom, čakovečkih registarskih oznaka. Alkotestiranjem vozača utvrđeno je kako je upravljao automobilom pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 1,80 g/kg, dok je provjerom putem evidencija vozača i vozačkih dozvola utvrđeno kako nema položeni vozački ispit.

Vozač je uhićen i priveden u policijsku postaju.

Zbog počinjenja nekoliko prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, 18-godišnjak je sankcioniran novčanom kaznom u iznosu od 2 730 eura.

U Nedelišću čakovečki policijski preventivci u akciji

  • Slika /2024/Nedelišće prevencija 22062024/1.jpg

    Cilj akcije bio je promocija zdravog stila života u sportskom duhu s naglaskom da djeca nauče pozitivnu kulturu navijanja, a koja isključuje svaki oblik nasilja, huliganizma, diskriminacije i govora mržnje

    U subotu, 22. lipnja 2024. u Nedelišću, na Tratama (sportski park) policijski službenici Policijske postaje Čakovec, proveli su preventivnu akciju iz nacionalnog preventivnog projekta  “Zajedno protiv govora mržnje“, pod geslom  “Budi navijač, a ne razbijač“, za vrijeme malonogometnog turnira.

    Mobilnim preventivnim centrom policije uspostavljen je informativni punkt za vrijeme održavanja sportske manifestacije pod nazivom “5. izdanje Malonogometnog hakla”, a pridružili su se i pripadnici Crvenog križa.

  •  

    Cilj akcije bio je promocija zdravog stila života u sportskom duhu s naglaskom da djeca nauče pozitivnu kulturu navijanja, a koja isključuje svaki oblik nasilja, huliganizma, diskriminacije i govora mržnje. Također sudionici su bili pozvani da prilikom natjecanja budu vođeni „Fair play“ igrom, tolerancijom, a navijači na konkretno navijanje.

    Isto tako za vrijeme preventivne akcije predstavljena je preventivna akcija “Web heroj” (savjeti o krađama identiteta SMS-om, o lažnim stranicama banke, krađama identiteta pozivom te o mrežnim krađama identiteta), a predstavljeno je i zanimanje policajac/policajka.

    Info pultu pristupilo je mnoštvo djece i gledatelja te su im podijeljeni razni promotivni materijali Policijske uprave međimurske i Vijeća za prevenciju Međimurske županije.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Najnovije vijesti iz Međimurja