Međimurje Press
Policija

Prilikom online kupovine dodatno provjerite vjerodostojnost prodavatelja

U posljednje vrijeme međimurski policajci zaprimili su nekoliko prijava o prijevarama prilikom kupovine na internetu, stoga savjetujemo građane da prije same transakcije dodatno provjere vjerodostojnost konkretnog prodavatelja

U srijedu, 2. listopada policijski službenici Policijske postaje Mursko Središće zaprimili su kaznenu prijavu 64-godišnjaka zbog počinjenja kaznenog djela prijevare na njegovu štetu.

Oštećeni je krajem kolovoza ove godine putem jednog od internetskih oglasnika pronašao ponudu o prodaji traktora koja mu se učinila povoljnom. Ispunio je zahtjev s traženim osobnim podacima te ga poslao na adresu e-pošte prodavatelja. Odmah potom zaprimio je telefonski poziv iz inozemstva. Tijekom razgovora pojašnjeno mu je da će zaprimiti e-poruku s fakturom, a nakon što uplati naznačeni iznos, uslijedit će isporuka traktora. Sljedećeg dana u poslovnici svoje banke izvršio je uplatu prema zaprimljenim telefonskim uputama i dostavljenoj fakturi. Nekoliko dana kasnije djelatnica banke obavještava ga kako mu je kompletan uplaćeni iznos vraćen na osobni račun. Istog dana prima e-poruku od prodavatelja u kojoj mu je objašnjeno kako je poslana kriva faktura za nacionalni promet, a ne za međunarodni. Nešto kasnije zaprimio je novu ponudu s nešto manjim iznosom cijene traktora. Odmah potom u poslovnici banke uplaćuje traženi iznos te putem e-poruke šalje prodavatelju potvrdu o izvršenoj uplati. Sljedećeg dana zaprima e-poruku kako će isporuka traktora biti početkom rujna ove godine. Nakon što mu traktor nije isporučen, pokušao je u nekoliko navrata ostvariti telefonski kontakt s prodavateljem te mu je poslao i nekoliko e-poruka, ali ni na jedan upit nije dobio odgovor. Tada je shvatio da je prevaren za više tisuća eura te je stoga odlučio događaj prijaviti policiji. Kriminalistička istraživanja se nastavljaju.

U posljednje vrijeme međimurski policajci zaprimili su nekoliko prijava o sličnim prijevarama te stoga savjetujemo građane da pripaze prilikom kupovine putem interneta. Prije same transakcije potrebno je provjeriti je li bilo sličnih prijevara, odnosno potrebno je dodatno provjeriti vjerodostojnost konkretnog prodavatelja. Najsigurnije je kupovati putem verificiranih internetskih prodavatelja, jer prevaranti najčešće privlače kupce nižom cijenom, koja se na kraju pokaže skupljom varijantom.

Više o internetskim prijevarama (kibernetičkom kriminalitetu) saznajte na poveznici WEB HEROJ – ULOVIMO LIKA S WEBA KOJI TVOJE EURE VREBA.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Najnovije vijesti iz Međimurja